Don Leo odlučio: Na Euro bez Matusiaka, Majewskog i Bronowickog

RADOSLAW MAJEWSKI, Grzegorz Bronowicki i Radoslaw Matusiak trojica su poljskih igrača koje je nakon dvije test utakmice, protiv Makedonije odnosno Albanije, otpisao izbornik Leo Beenhakker.

Na njegovom popisu dominiraju iskusni, provjereni igrači pa je jasno da veliki stručnjak ne želi ništa prepustiri slučaju.

> Prljava igra Poljaka urodila plodom, Austriji ni Vastić nije uspio donijeti pobjedu

> Beenhakker: igrači su umorni

Napadač Matusiak i prije utakmice s Makedonijom hodao je po žici, iako je Nizozemac na klupi Poljske više puta isticao njegov golem potencijal. Matusiak je postigao tri pogotka u kvalifikacijama za Euro, ali njegova je sezona u Wisli, gdje na posudbi kao igrač Heerenveena, ove sezone zabio tek jedan pogodak. Bila je to sezona ispod svih očekivanja i neučinkovitost je problem koji Beenhakker ne može previdjeti, iako je Matusiakov pobjedonosni pogodak Belgiji u kvalifikacijama održao Poljake na životu.

Mladi Majewski, veznjak Groclina, smatra Beenhakker, još nije spreman za veliko natjecanje, dok je lijevi bek crvene Zvezde Bronowicki i dalje u lošem zdravstvenom stanju zbog nedavne artroskopije koljena. Beenhakkeru će pozicija lijevog beka zadavati dosta problema, jer nema adekvatnu zamjenu.

Beenhakker je objasnio svoju odluku na press konferenciji u njemačkom gradu

"Birao sam igrače u korist momčadi, a ne u korist individualaca. Smatram da sam odabrao 23 igrača koja su najbolja za postizanje dobrog rezultata na Euru."

Guerreiro adut iz rukava

U kadru Poljaka bit će naturalizirani Brazilac Roger Guerreiro iz poljske Legije, jedan od najatraktivnijih igrača poljske lige. Guerreiro može jednako dobro pokriti poziciju središnjeg veznjaka i lijevog krila i bit će veliki Beenhakkerov adut za Euro.

Beenhakker je tijekom prvog dijela priprema imao problema s ozljedama, ali danas je ustvrdio da veznjaci Blaszczykowski (Borussia) i Lobodzinski (Wisla) te branič Olympiacosa Zewlakov polako napreduju te da će biti u potpunosti spremni za EP.

Blaszczykowski je istegnuo mišić te je propustio poljske pripremne utakmice, dok su Lobodzinski i Zewlakov zbog ozljeda napustiti teren u susretu s Albanijom.

Boje Poljske u napadu će branit  Euzebiusz Smolarek, polušpica Racing Santandera, koji je zabio 10 pogodaka u kvalifikacijama, zatim Zurawski koji je trenuzno u Grčkoj, a kroz tri godine u Celticu je zabio 22 pogotka, Marek Saganowski iz Southamptona te Tomasz Zahorski iz Gornika.

Vratari: Artur Boruc (Celtic), Tomasz Kuszczak (Manchester United), Lukasz Fabianski (Arsenal).

Obrana: Marcin Wasilewski (Anderlecht), Pawel Golanski (Steaua Bucharest), Mariusz Jop (FC Moscow), Jacek Bak (Austria Vienna), Michal Zewlakow (Olympiakos), Adam Kokoszka (Wisla Krakow), Jakub Wawrzyniak (Legia Warsaw).

Vezni red: Mariusz Lewandowski (Shakhtar Donetsk), Dariusz Dudka (Wisla Krakow), Jakub Blaszczykowski (Borussia Dortmund), Rafal Murawski (Lech Poznan), Michal Pazdan (Gornik Zabrze), Lukasz Gargula (GKS Belchatow), Jacek Krzynowek (VfL Wolfsburg), Roger Guerreiro (Legia Warsaw).

Napadači: Maciej Zurawski (Larissa), Euzebiusz Smolarek (Racing Santander), Marek Saganowski (Southampton), Tomasz Zahorski (Gornik Zabrze), Wojciech Lobodzinski (Wisla Krakow).

D.R.
Foto: AFP, Sport.pl

Pročitajte više