Donadoniju se sprema otkaz, Lippi dolazi?

ROBERTO DONADONI od početka izborničkog mandata na klupi talijanske nogometne reprezentacije živi u sjeni svog prethodnika, svjetskog prvaka Marcella Lippija.

Ne uspije li se nekim čudom probiti u četvrtfinale Eura, Donadoniju je već pripremljen otkaz. Klauzula o automatskom produženju ugovora na dvije godine i predstojeći ciklus kvalifikacija za SP, tek bi se aktivirala ukoliko bi obje strane i nakon Eura u Austriji i Švicarskoj bile zainteresirane za nastavak suradnje. Takav su sporazum predsjednik Talijanskoga nogometnog saveza (Figc) Giancarlo Abete i Donadoni sklopili četvrtog lipnja, uoči početka turnira.

Talijanski sportski dnevnik La Gazzetta dello Sport piše da je Lippi već kontaktiran od čelnika Figca, te da je svoju "oporbenu vladu" već formirao. Osim njega na izborničkom mjestu, u kvalifikacije za SP u Južnoafričkoj Republici Talijani bi krenuli s trenerima-pomoćnicima Narcissom Pezzottijem i Cirom Ferrarom.

Golmane bi, kao i u Njemačkoj, trenirao Ivano Bordon, a liječničku bi službu predvodio dr. Enrico Castellacci.

Ključnu bi ulogu, onu spone između svlačionice i stručnog stožera, imao Angelo Peruzzi, koji bi preuzeo funkciju sportskog direktora reprezentacije. Isti je posao Peruzzi svom omiljenom treneru (zajedno u Juventusu osvojili Ligu prvaka 1996. godine) odrađivao i na njemačkom Mundialu, gdje je bio treći golman.

Upravo u motivaciji nogometaša Lippi vidi ključnu razliku između njegove reprezentacije prije dvije godine i ove današnje. Stoga i namjerava angažirati svoje provjerene pouzdanike iz Juventusa - Peruzzija i Ferraru.

Gazzetta zaključuje da je Lippi odbijao sve dosadašnje ponude s mišlju da bi ponovno jednog dana mogao preuzeti reprezentaciju.

Totalsport
Foto: AFP

Pročitajte više