PHELPSOVO UBOJSTVO Evo što svako jutro poždere olimpijski rekorder

Foto: Getty Images / Guliver Image

DORUČAK je najvažniji obrok dana, stara je nutricionistička floskula koje se drže svi sportaši, ali najuspješniji olimpijac svih vremena digao ju je na drugu razinu. Michael Phelps za prvi obrok u danu pojede 4000 kalorija, što je gotovo dvostruko više od dnevnog kalorijskog unosa odraslog muškarca visokog 180 centimetara i teškog 75 kilograma. Muškarac prosječne visine i težine dnevno unese oko 2500 kalorija.

Koliko je 4000 kalorija? Puno, jako puno. Primjerice, američki plivač za doručak pojede tri sendviča od kajgane sa sirom, rajčice, prženi luk i majonezu. Potom omlet od pet jaja, zdjelu krupice, tri kriške francuskog tosta i palačinke s komadićima čokolade. Šampionski doručak, nema što...

Doručak šampiona (4000 kalorija)

> tri sendviča od kajgane sa sirom

> rajčice, prženi luk, majoneza

> omlet od pet jaja

> zdjela krupice

> tri kriške francuskog tosta (pohani kruh)

> palačinke s komadićima čokolade




Ukupno 12 tisuća kalorija dnevno


Napominjemo, to je sve samo jedan obrok. Za ručak ponovno unese istu količinu, a za večeru još toliko, ukupno natuče 12 tisuća kalorija u jednom danu. Taj iznos odgovara otprilike na pitanje koliko Phelps trenira? Odgovor je ponovno puno, jako puno, jer tu količinu kalorija treba sagorjeti.

Čovjek bi pomislio kako se sportaši hrane zdravo, ali jedan od najboljih koji se ikad bavio sportom ne samo da se ne poštuje pravila zdrave ishrane, nego im se smije, ali si to može priuštiti jer svaku svoju palačinku sagori već taj dan.

Phelpsova dijeta postala je svojevrstan viralni hit, pretvorila se u internetski izazov u kojem obični ljudi i amaterski sportaši pokušavaju pojesti količinu koju pojede najbolji plivač svih vremena. Pojedini restorani u SAD-u svojim gostima nude mogućnost "žderanja kao Phelps", naime u ponudi imaju njegove obroke i svima koji ih uspiju dovršiti ne naplaćuju ništa. Neloš trik za besplatan obrok kad ste u SAD-u, jasno ako možete toliko natrpati u sebe...


Pročitajte više