LIGE PETICE

Došao je za siću, pretekao Maradonu i ušao u legendu

Foto: Gulliver / Getty Images

DRIES MERTENS u 82. minuti utakmice protiv Cagliarija ušao je među najveće golgetere u povijesti Napolija. Zgoditkom za pobjedu 2:1 u 35. kolu Serie A, svojim 82. prvenstvenim, pretekao je mitskog Diega Maradonu.

Njemu je za 81 gol trebalo sedam godina u Napoliju a Mertensu za jedan zgoditak više, jedna godina manje. Belgijac je sada treći strijelac kluba u Serie A, iza Antonia Vojaka, koji je od 1929. do 1935. postigao 102 gola i Mareka Hamšika, koji je zabio 100 prvenstvenih golova za Napoli prije nego što je ove sezone nakon 11 i pol godina otišao u Kinu.

Na vječnoj listi najboljih strijelaca Napolija u svim natjecanjima, Mertens je sa 107 golova također na trećem mjestu, iza Hamšika, koji je ukupno zabio 121 gol i Maradone koji je postigao 115 golova. 

Ali s obzirom na to kako Mertens sjajno igra i zabija (ove sezone postigao je 17 golova) pitanje je vremena kada će se u obje kategorije probiti na prvo mjesto. Što je još važnije, to je potvrdio izjavom nakon utakmice, dan prije 32. rođendana:

"Ponosan sam što sam preskočio Maradonu i postao dio povijesti Napolija. Ako želim postati najbolji strijelac ovog kluba u povijesti, onda moram ostati, zar ne? Uvijek sam govorio da mi je lijepo u ovom klubu i gradu. Imam ugovor s Napolijem, jako sam sretan tu i ne želim ići nigdje. Posebno zato što je za trenera došao Carlo Ancelotti pod kojim igram poziciju koju najviše volim, iza napadača."

Mertens, koji je u Napoli došao 2013. iz PSV-a, pokazao se najisplativijom investicijom u povijesti kluba i jednim od najjeftinijih igrača u modernom nogometu uopće, s obzirom na ono što je dao zauzvrat u 280 utakmica. Osim spomenutih 107 golova, to je i 70 asistencija. 

Jer Napoli ga je kupio uz odštetu od samo 9,5 milijuna eura. U usporedbi s nevjerojatnim ciframa kojima se klubovi u ovom desetljeću razbacuju za pojačanja, pravi sitniš. 

Pročitajte više