HNL

Doveden je da bude vođa. Kalinić je postao Hajdukov problem

Foto: Sanjin Strukic/Pixsell

U POSLJEDNJIH nekoliko godina Lovre Kalinić je prošao doslovno sve što jedan golman u nogometu može proći.

Bio je prvi izbor Zlatka Dalića za Subašićevog nasljednika i napravio je transfer karijere u Belgiju. Kasnije se prodao u bivšeg prvaka Europe Aston Villu, a u međuvremenu se vratio kući. Ovo ljeto je navijačka kampanja za njegov ostanak na Poljudu zasjenjena tek svenarodnim pokretom zadržavanja Marka Livaje. 

Danas, tri godine nakon što je bio reprezentativna jedinica, Kalinić je jedna od najslabijih Hajdukovih karika.

Kiksevi su mu obilježili početak sezone i kumovali ispadanju iz Europe

U četiri uvodne utakmice ove sezone Kalinić je primio osam golova. Četiri puta je loptu iz mreže vadio u Kazahstanu te po dvaput protiv Lokomotive u Zagrebu i Osijeka u Splitu. Koliko god golmanski posao bio nezahvalan, jer je priroda njegove pozicije takva da uglavnom ne postoji suigrač koji može ispraviti njegovu grešku, činjenica je da je za većinu tih golova direktni krivac.

Sve je počelo kada ga je Marko Dabro u Kranjčevićevoj probio u prvi kut. Golman njegove klase ne smije primiti takav gol iz one pozicije. Nakon što je sačuvao mrežu protiv Tobola u Splitu, Kalinić je Osijeku udijelio tri poklona. Kod gola Jurčevića mu se možda i ne može puno zamjeriti, ali je jedan relativno slab udarac rukom odbio na pladanj suparniku. Nedugo zatim je loše reagirao na jedan dalekometni udarac i poklonio pogodak Mierezu koji je naknadno poništen zbog zaleđa. Utakmicu za zaborav zaključio je lošom reakcijom na centaršut, kada je ponovno loptu praktički dodao suparničkom igraču.

Da je kriza u njegovoj formi očita i ozbiljna, Hajduk je osjetio na najbolniji mogući način. Tobol je dao četiri gola iz pet udaraca u okvir vrata. Kod svakog od prva tri je mogao bolje reagirati, ali četvrti pogodak u potpunosti ide na njegovu dušu. Tagybergen je potegnuo s dobrih 30 metara iskosa, a lopta je nekako iznenadila Hajdukovog golmana i završila u mreži. Naravno da je obrambena stabilnost visoko povezana s golmanovim samopouzdanjem i normalno je da golman češće griješi kada nema dovoljno dobru podršku linija iza sebe, ali bez obzira na olakotne okolnosti, ne može se poreći da Kalinić brani užasno. Štoviše, u ovom trenutku je možda i najslabija Hajdukova karika.

Hajduk ga je doveo da bude nositelj. Sada ima ono što je imao i u Posavcu

Dvije pune sezone Josip Posavec, ponovno otkriveni potencijal iz Italije, bio je prvi golman Bijelih. Nakon početne faze uigravanja s obranom i upoznavanja momčadi postalo je očito da Hajduk i on nisu dobar fit. Griješio je jako često, a u sve jačem HNL-u, u kojem nema besplatnih pobjeda i bodova, to je rizik koji si ovakav Hajduk ne može priuštiti. Prodajom Karla Letice i odlaskom Ive Grbića u prethodnim sezonama Hajduk je ostao bez prokušane alternative. U tom trenutku pojavila se opcija povratka "svetog Lovre", a ta priča bila je idealna za obje strane.

Kalinić je godinu i pol dana grijao klupu u Aston Villi i što brže mu je trebao neki novi angažman. Hajduku je trebao ne samo novi golman koji može pomoći svojim iskustvom nego i marka koja će zapaliti hajdučki puk. Prošlu sezonu odradio je solidno uz stare poteškoće s visokim loptama i uključivanjem u igru, bilo da se radi o napuštanju svoje linije ili igri s loptom u nogama. Splitski klub je u njemu dobio i idealan materijal za kapetana, domaćeg dečka koji je sjajna spona s navijačima i koji može donijeti dozu stabilnosti obrani. Samo pola godine nakon toga dojam je da Hajduk u njemu ima ono što je imao i u Posavcu - vrlo dobrog, ali nepouzdanog golmana koji u svakom trenutku može suparniku pokloniti gol ni iz čega.

To je posebno problematično s obzirom na disbalans koji Hajduk ima u svojoj ekipi. Ima dva ofenzivna beka, jednog mladog stopera koji i dalje uči igrati vrhunski nogomet i pet od šest igrača u vezi i napadu kojima defenziva nije jača strana. Kalinićeve greške rezultat su dvosmjernog procesa - momčad njemu ne pomaže dovoljno u fazi obrane, a on lošim reakcijama generira nesigurnost koja se prelijeva na suigrače.

Priče o lošem golmanu su prvoloptaška glupost, ali baš zato Kalinić ima veliku odgovornost. Visi mu i status u reprezentaciji

Jedan dio navijača se vrlo brzo okrenuo fenomenu pokopavanja igrača koji nužno slijedi fazu velike euforije, a Kalinić se među prvima našao na meti kritika, ali i nekritičkog pljuvanja. 

Istina je, kao i uvijek, negdje u sredini. Lovre Kalinić nije golman svjetskog kalibra, ali je daleko od neznalice. Radi se o tipu koji je bio dovoljno dobar da bar nakratko preuzme jedinicu u reprezentaciji i golmanu koji je u ne tako davnoj prošlosti bio jedan od najboljih u Belgiji. Konačno, riječ je o čovjeku kojem je jedan ozbiljan i velik klub poput Aston Ville dao plaću od oko dva milijuna eura. Ali baš zato što je kvalitetniji od ovog što prikazuje i što ga je Hajduk doveo da čini razliku, Kalinić ima veliku odgovornost probuditi se i pomoći ovoj ekipi.

Trenutno je vrlo upitan i njegov status u reprezentaciji. Livaković ga je smijenio na golu Hrvatske nakon više loših partija i gurnuo ga na "poziciju broj dva", ali trenutno Dalić ima barem pet golmana koji brane uvjerljivije i bolje nego Kalinić. S 31 godinom na leđima kao golmanu mu je kraj karijere vjerojatno daleko, ali prilika da dokaže da je internacionalna kvaliteta je sve manje. 

 

Pročitajte više