transferi

Doznajemo: Dinamo za bogatstvo prodao igrača koji nije u prvom planu

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

BARTOL FRANJIĆ (22), Dinamov defenzivni univerzalac i kapetan U-21 reprezentacije Hrvatske, prelazi u Wolfsburg kao velika želja Nike Kovača, novog trenera uglednog bundesligaša. Doznali smo detalje transfera. 

Kicker je napisao da je odšteta 6 milijuna eura, ali...

Pouzdani njemački Kicker sinoć je objavio: "Wolfsburg je prvo za Franjića ponudio 5 milijuna eura, na što je Dinamo odgovorio da traži 8 milijuna eura. Na kraju su se našli na 6 milijuna eura. Sve je dogovoreno između Franjića i Wolfsburga i ostalo je još samo da defenzivni all-rounder Franjić potpiše za novi klub. Tome se posebno raduje Wolfsburgov novi trener.

Niko Kovač se počne smijati čim se kao tema razgovora nametne njegov sunarodnjak, kojeg očito jako dobro poznaje. "Kako se on ono zove?" pita nas Hrvat prije nego što nam objasni kako se točno izgovara prezime igrača kojeg će uskoro voditi. "Kapetan je mlade reprezentacije Hrvatske, što jasno pokazuje o kakvom se potencijalu radi", citira još Kovača spomenuti izvor. 

Međutim, doznajemo da je Dinamo daleko bolje prošao u ovom poslu. Franjića, kojeg Transfermarkt procjenjuje na 4.5 milijuna eura, prodaje Wolfsburgu uz fiksnu odštetu od 7.5 milijuna eura te 15 posto od odštete njegovog budućeg transfera, iz Wolfsburga u treći klub.

Kovač jako želi Franjića

Točno je da je otvarajuća ponuda Wolfsburga bila 5 milijuna eura i da je Dinamo na to zatražio 8 milijuna, ali nakon toga se nisu našli bliže Wolfsburgovoj ponudi nego daleko bliže Dinamovoj potražnji. Saznali smo i da će Franjić za Wolfsburg potpisati sutra nakon što obavi liječnički pregled. 

Kao što smo već pisali, Kovaču je Franjić već neko vrijeme velika želja, a odlučio ju je ostvariti kada je odmah nakon preuzimanja Wolfsburga ostao bez ključnog igrača. Xaver Schlager (24) otišao je u Leipzig za 12 milijuna eura, a njega Kovač mijenja igračem koji je poput Schlagera ljevonogi središnji vezni igrač koji može igrati i na mjestu stopera. 

Zašto je odlazak polivalentnog kapetana mlade reprezentacije odlična vijest i za njega i za Dinamo?

Franjić je tijekom prošle sezone u Dinamu igrao stopera, lijevog bočnog i zadnjeg veznog, ali se nije uspio ustaliti ni na jednoj od tih pozicija. Dodatan problem je i što je najčešće igrao lijevog stopera u obrani s tri igrača, a kako Ante Čačić, koji je krajem sezone preuzeo momčad, ne preferira takvu formaciju, te pozicije više nema u Dinamovom sustavu.

Najvažniji veznjaci i braniči i dalje su u klubu, a stigli su i Robert Ljubičić te Boško Šutalo. Franjić stoga može očekivati manju minutažu. Odlazak bi mogao biti relativno bezbolan za Dinamo. Plus, navedenom zaradom od Franjićeve prodaje itekako nadoknađuje 6.5 milijuna eura potrošenih na nove igrače.

Ukupno je Franjić za Dinamo u dvije zadnje sezone odigrao 81 utakmicu. Zabio je samo jedan gol, no taj je bio vrlo važan, kod Legije u trećem kolu kvalifikacija za Ligu prvaka. Kao lijevi bočni, što je pozicija na koju ga je stavio bivši trener Damir Krznar, postigao je gol za pobjedu 1:0.

Pročitajte više