Doznajemo: Sigurdsson je u Zagrebu, ali želi voditi drugu reprezentaciju

Foto: Profimedia

PRIJE nekoliko dana Upravni odbor Hrvatskog rukometnog saveza razriješio je dužnosti Gorana Perkovca s pozicije izbornika muške reprezentacije nakon podbačaja na nedavno završenom Euru, a jučer je Savez objavio širi popis od 35 igrača za skorašnje olimpijske kvalifikacije u Njemačkoj. 

Dakle, čelni ljudi hrvatskog rukometa poslali su imena bez da je u tome ikakve veze imao čovjek koji će za mjesec dana preko domaćina, Austrije i Alžira tražiti vizu za Pariz. Prilično bizarna situacija jer je (barem prema van) nejasno tko je odlučio da upravo ta imena budu na popisu, no znajući kako se radi i što se radi u hrvatskom rukometu, ništa nas ne iznenađuje.

Islanđanin je u Zagrebu

Nekoliko dana nakon što je Perkovac dobio nogu, Savez i dalje nema rješenje o njegovom nasljedniku. Puno se imena vrti, uglavnom su u pitanju treneri koji u ovom trenutku nemaju angažman, a u brojnim anketama možemo vidjeti i ljude koji se uvijek spominju kad HRS smijeni nekog izbornika.

Posljednjih dana se pojavila priča da je najizgledniji slavni Islanđanin Dagur Sigurdsson, koji je navodno prije tri dana u pratnji svojih agenata i menadžera stigao u Hrvatsku te u Westinu čeka rasplet situacije. Čovjek koji je s Njemačkom 2016. na impresivan način osvojio naslov europskog prvaka, punih sedam godina je izbornik Japana s kojim je napravio ogroman posao i trenutačno je s milijun eura po godini najplaćeniji izbornik na svijetu. 

Odlazi iz Japana i ne cilja samo na Hrvatsku

Sigurdsson je s Japanom izborio Igre u Parizu i nedavno je produljio ugovor, no izgleda da se želi vratiti ozbiljnijem rukometu i da želi preuzeti ekipu koja ima puno veće ambicije. Islandski mediji tako pišu kako je obavijestio 3. veljače Japanski rukometni savez da prekida suradnju, unatoč tome što prema važećem ugovoru tu ekipu treba voditi i nakon Igara. Islanđani pišu kako su Japanci razočarani, kako će vjerojatno tražiti i odštetu, no kako su se već dali u potragu za novim trenerom. 

Sigurdsson u Zagrebu čeka rasplet situacije i postoji mogućnost da prihvati ponudu HRS-a, no kako doznajemo, Hrvatska mu je tek druga opcija i nju će preuzeti samo ako mu propadne povratak u Njemačku. Naime, Sigurdsson bi se želio vratiti tamo gdje je napravio najveće stvari, a njegov veliki zagovornik je i ''njemački Gobac'' Bob Hanning.

Hanning je veliki kritičar aktualnog njemačkog izbornika ‎Islanđanina Alfreda Gislasona i pokušat će napraviti sve da ga se riješi i vrati Sigurdssona. Uspije li u svom naumu, prvi favorit za klupu Hrvatske otići će u Njemačku, a Gobac i društvo morat će se u posljednji trenutak odlučiti za trenera koji će vrlo vjerojatno morati biti netko tko je sad bez angažmana.

Koje su još solucije za Hrvatsku?

Naravno, uvijek postoji mogućnost da Savez kao vatrogasno rješenje odabere Nenada Šoštarića, Ivicu Obrvana ili nekog trećeg samo da privremeno da ruku na turniru u Njemačkoj, no glavni cilj bi trebali biti treneri koji su sad bez angažmana, poput Šveđanina Magnusa Anderssona, čije se ime također pojavilo kao jedna od potencijalnih meta.

Vremena je malo i bit će jako zanimljivo vidjeti što će Gobac odlučiti ako Sigurdsson ipak dobije zeleno svjetlo da se vrati u Njemačku. Zato se nemojmo previše ni čuditi ako klupu dobije Veselin Vujović premda je Gobac nedavno jasno rekao da se to nikad neće dogoditi. Uvijek može reći kako ga on nije želio, ali da ga narod želi, a da UO samo sluša bilo nacije. 

Pročitajte više