HNL

Doznajemo: U Interu mjesecima nema plaće. Kinezi i Ivan Kos žele ući u klub

Foto: NK Inter Zaprešić

INTER iz Zaprešića jedan je od najstabilnijih prvoligaša hrvatskog nogometa u posljednjih nekoliko godina ako gledamo klubove iz donjeg dijela ljestvice. 

U posljednjih pet godina nekoliko se puta činilo da će ispasti iz lige, ali uvijek se uspio izvući i ostati u eliti. Ove sezone nakon 16 kola ima samo 11 bodova i nalazi se na 9. poziciji, a jednako bodova ima i posljednji Varaždina. Dakle, situacija nije nimalo ugodna. 

Veliki problemi s novcem

Klub u kojem su igrali igrači poput Luke Modrića, Mislava Oršića i Ilije Nestorovskog nalazi se u puno većim problemima od onih rezultatskih. Kako doznajemo, igračima i stožeru plaće kasne oko dva mjeseca, a nedavno se pojavila i informacija o kineskim investitorima koji bi trebali ući u klub.

Osim toga, doznajemo da su pregovori odavno završeni, barem je tako rečeno ljudima u klubu još prije dva mjeseca, te se samo čeka uplata kojom bi Kinezi preuzeli klub, a to bi onda značilo i da bi zaostale plaće bile isplaćene u tom trenutku. Navodno je danas trebao biti održan ključni sastanak u vezi s kineskim preuzimanjem kluba.

O kineskim ulagačima govorilo se i ranije, navodno su ljetos u klub trebali ući i Turci, a sada je, čini se, priča pri kraju. U Zaprešić uskoro stiže bogata Kineskinja Jiang Yu koja bi trebala zaključiti posao. Prema nekim informacijama, već je i stigla. 

Bogata kineskinja donosi milijune

Yu je i vlasnica kineske kompanije Z-Run WellTon Industry, koja je proljetos iskazala interes za ulaganja na turopoljskom području, a sad bi od tog interesa profitirati mogao i Inter.

Pregovore s Kinezima vodi direktor Branko Laljak, a nakon odrađenih pregovora u Interovu upravljačku strukturu trebao bi ući bivši Hajdukov predsjednik Ivan Kos, dok bi direktor škole nogometa trebao postati Krešimir Gojun. 

Laljak šuti

Podsjetimo, riječ je o bivšem Hajdukovom dvojcu koji je klub napustio na neslavan način. Kos je otišao zbog pritiska navijača nakon što pričalo da je častio suce, a Gojun je, tvrdili su tada iz splitskog kluba, optužio svog nadređenog sportskog direktora Sašu Bjelanovića da je od njega tražio da u svibnju uoči utakmice Hajduka II i Šibenika "pomogne Šibeniku" da uđe u Prvu ligu.

Zasad se ne spominju konkretni iznosi dogovora, ali spekulira se o početnom ulogu od 10 milijuna kuna. Za komentar smo nazvali i direktora Branka Laljka, ali on nam je rekao da nema komentara. 

Zasad je sve samo na ideji

Komentar smo uspjeli dobiti od Siniše Malusa, komunikacijskog menadžera Kinesko-jugoistočno europske poslovne asocijacije (CSEBA) koji barata informacijama o kineskim ulaganjima u Hrvatskoj.

"Razgovori jesu vođeni, to nije nikakva tajna. Vođeni su još prije više od mjesec dana, nije to ništa novo. Oni su bili u preliminarnoj fazi, iskazan je interes i to je to. Ne postoji nikakav dokument po kojem bi se mogla izvršiti nekakva uplata. Nismo došli toliko blizu."

"Kos i Gojun su sudjelovali u drugom sastanku s Interom, postoje ideje da bi oni sudjelovali u vođenju i upravljanju kluba, ali zasad je sve na ideji. Kad priča bude konkretizirana, onda će to biti i objavljeno", rekao je Malus pa zaključio priču o Interu i komentirao situaciju sa stadionom u Gorici:

"Ljetos je osnovana firma koja prikuplja potrebnu dokumentaciju i osigurava uvjete da bi se mogao graditi stadion, to je sve što se zasad događa", zaključio je Malus.

 

 

 

Pročitajte više