HRVATSKA REPREZENTACIJA

Doznajemo: Vukojević prvi kandidat za izbornika mladih, HNS zvao i Bišćana

Foto: Index, Pixsell, Hercegovina info

OGNJEN VUKOJEVIĆ prvi je kandidat za izbornika mlade hrvatske reprezentacije koju je jučer, nakon poraza od Škotske na Šubićevcu napustio Nenad Gračan.

Vukojević je nedavno imenovan izbornikom U20 reprezentacije i dosad je u trenerskoj karijeri odradio tri utakmice. Bivši hrvatski reprezentativac i član stručnog stožera Zlatka Dalića sa SP-a u Rusiji kao izbornik je odradio dvije revijalne utakmice na rođendanskim proslavama Cibalije i Zagrebačkog nogometnog saveza te jednu prijateljsku utakmicu u kojoj je hrvatska U20 remizirala s Francuskoj 1:1.

Niti mjesec dana od trenerskog debija Vukojević se našao u ulozi kandidata za izbornika U21 reprezentacije, koja bi trebala biti poligon za stvaranje igrača za A reprezentaciju, posebno na deficitarnim pozicijama.

Nenad Gračan čak šest godina bio je na klupi mlade reprezentacije. Ostvario je plasman na Euro nakon 15 godina, ali U21 Hrvatska, vrijedna 20-ak milijuna eura, ispala je u prvom krugu natjecanja. Iako Gračan tvrdi da je za A reprezentaciju stvorio 15 igrača, oni su većinom stasali u svoji klubovima, dok se izbornik na posljednjem turniru iskazao staromodnim metodama i dokazao da nije na razini delikatne funkcije koju obnaša.


Gračan "na pripremama" uoči odlaska na Europsko prvenstvo 

Preko Gračana ugašen pokušaj puča Mamića i Šukera 

Gračan je ipak ostao na klupi, a preko njegovih je leđa ugušen i pokušaj puča fiktivnog predsjednika HNS-a Davora Šukera, koji je preko noći pokušao smijeniti Gračana i postaviti Gorana Tomića. Izvor iz HNS-a potvrdio nam je da Šukerove poteze i dalje kreira Zdravko Mamić, koji ga je i doveo na čelnu poziciju hrvatskog nogometa. Mamić i Šuker doživjeli su uvjerljiv poraz, svi članovi Izvršnog odbora glasali su protiv Gračanove smjene i time potvrditi da "zlatna kopačka" Savez vodi samo na papiru.

Mišković ne želi Bišćana na klupi mladih 

Stvarni šef Saveza Marijan Kustić u razgovoru za Index kazao je da neće žuriti s imenovanjem novog izbornika mlade vrste.

"Sastat će se Stručna komisija HNS-a, saslušat ćemo prijedloge i odlučiti kako dalje. Mnogima je pozicija izbornika interesantna, ali ja trenutno ne želim govoriti o imenima", odgovorio nam je Kustić na pitanje je li Vukojević već "amenovan" kao Gračanov nasljednik.

Mlada reprezentacija otvorila je novi ciklus i porazom krenula u kvalifikacije za Euro 2021. Gračan je podnio ostavku čim se vratio u hotel nakon utakmice. Nije pojasnio motiv, a danas ne odgovara na pozive. Sinoć je kazao da je Hrvatska izgledala onako kako su željeli te da je agresivnom igrom dolazila do zadnje linije protivnika. 

Kako doznajemo, izbornička klupa mlade reprezentacije ponuđena je i Igoru Bišćanu. Plan je bio da uz Rijeku vodi i reprezentaciju, no Damir Mišković na taj prijedlog odmahnuo je rukom.

Hrvatska U-21 selekcija iduću utakmicu igra za 34 dana, točnije 15. listopada kad gostuje kod San Marina u sklopu kvalifikacija za Euro 2021.

Pročitajte više