DPA: Hrvatska atletičarka među dopingiranima na OI u Pekingu!

U UTORAK je senzacionalno odjeknula vijest po kojoj je Međunarodni olimpijski odbor (MOO) potvrdio da postoji sedam novih pozitivnih nalaza sportaša s OI-a u Pekingu.

Još istog dana je talijanska novinska agencija ANSA otkrila identitet dopingiranog biciklista. Riječ je o njihovom Davideu Rebellinu, inače osvajaču srebrne medalje na cestovnoj utrci. Rebellin je kasnije opovrgnuo bilo kakvu vezu s dopingom objasnivši da je sve velika pogreška, no očekuju se nalazi B uzorka.

Dopingirana i hrvatska atletičarka

Među sportašima koji su u Pekingu nastupali dopingirani je i 23-godišnja hrvatska atletičarka Vanja Perišić, javlja njemačka agencija DPA, koja se poziva na anonimni izvor unutar Međunarodnog olimpijskog odbora. Splitska atletičarka je u Pekingu trčala utrku na 800 metara, te završila kao 35. od ukupno 41 natjecateljice s vremenom 2:06.82.

Perišić je inače hrvatska rekorderka na 600 metara s rezultatom 1:26.57 koji je istrčala na mitingu u Ljubljani. Uspjeh karijere joj je brončana medalja na Europskom prvenstvu U23, na kojem je sudjelovala 2007. godine u Debrecenu. Hrvatski atletski savez, kao ni Hrvatska antidopinška agencija zasad ne žele komentirati optužbe da je Perišić nastupala dopingirana.

Njemački DPA također tvrdi kako je na doping bila pozitivna i grčka hodačica Athanasia Tsoumeleka.

Olimpijski prvak Rashid Ramzi pozitivan na doping!

U srijedu su se, pak, oglasili Olimpijski odbori Bahraina i Njemačke s novim, prilično šokantnim novostima. Obznanili su tko se krije iza pozitivnih nalaza. Olimpijski odbor Bahraina je potvrdio da je riječ o njihovom olimpijskom prvaku na 1500 metara, atletičaru Rashidu Ramziju, dok su Nijemci potvrdili da je pozitivan bio i njihov biciklist Stefan Schumacher.

"Moramo napomenuti da je Ramzi bio na nekoliko doping testova prije odlaska u Peking i svi su tadašnji nalazi bili negativni. Žao nam je što moramo objaviti ovu vijest da je ipak pozitivan", stoji u priopćenju Olimpijskog odbora Bahraina.

Ukoliko se potrvdi ispravnost ovih navoda novi olimpijski prvak na 1500 metara će postati Kenijac Asbel Kipruto Kiprop, srebro ide Novozelanđaninu Nicholasa Willisu, a bronca Francuzu Medhi Baali.

Kada je Schumacher u pitanju, od strane Njemačke biciklističke organizacije već ranije stoji njegova dovogodišnja suspenzija jer je bio pozitivan na Tour de Franceu.

Dokaže li se spomenutom dvojcu pravomoćna krivnja mogu se suočiti i s mogućom kaznom zabrane nastupa na svim budućim Olimpijskim igrama.

Pročitajte više