Draganja: Ne odričem se hrvatske putovnice, domovine ni vjere

NAJBOLJI hrvatski plivač Duje Draganja odlučio je da će u budućnosti plivati pod zastavom Katara. Odluku je hrvatskim medijima priopćio e-mailom u srijedu oko 20h, a Dujino priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Nakon nastupa u Sydneyu netko je o meni napisao: "Znate li što je čovjek bez hrabrosti u sportu? Kukavica." A kad ste čuli za šampiona kukavicu?

Ponudu Plivačkog saveza Katara sam prihvatio i od sljedeće godine oni će biti moji sponzori. Moja putovnica je već bila izvađena početkom kolovoza, ali i dalje u srcu sam se nadao da će se situacija promijeniti, međutim ta moja nada je opet, kao i u prijašnjim slučajevima, ugašena.

Prestankom stipendije američkog Sveučilišta Berkeley znao sam da nastaju veliki problemi. Ostanak u vrhunskom plivanju i postizanje onih ciljeva kojima ja stremim zahtijevaju velika financijska sredstva i nastavak rada s mojim američkim trenerom.

Pokušaji da u Hrvatskoj nađem sponzora koji bi mi pomogli, nisu uspjeli. Osobno sam kontaktirao najveće hrvatske firme, ali odgovor je uvijek bio negativan. Bez podrške moje obitelji, koja je imala mogućnosti i uvijek bila iza mene, ja se danas u ovakvoj situaciji uopće ne bih nalazio.

Katar s druge strane otvara nove izazove. Uz jedinstvenu financijsku podršku tu je još uzbudljivije okupljanje nekoliko plivača iz svjetskog vrha s ciljem da se suprotstavimo velikim plivačkim izazovima a i samom statusu plivačkog sporta. Biti sudionikom tog novog "vala", u mom sportu do sada nezabilježenog, za mene osobno je veliki motiv i čast.

Hrvatske putovnice se ne odričem, kao ni domovine, kao ni svoje vjere. Nitko to od mene nije tražio niti je to moguće učiniti. Znam da mi ovaj put neće biti lagan, ali nijednog izazova se ne treba bojati već zahvaliti samoj činjenici da postoje.

A to što su sportski djelatnici i sponzori moj boravak i napredovanje u SAD-u od samog početka vrednovali i shvaćali tako kako jesu – njihov je problem. Dokazano je da bez ovakve odluke ja ne bih napredovao i bio ono što jesam danas. Ja imam svoj put, izazove i snove. Još jednom pomoć mi je pružena iz "svijeta" i hvala Bogu da se bar negdje samo rezultati vrednuju bez drugih utjecaja iz okoline.

Vjerujem da ću opravdati povjerenje sportskih krugova Katara i njihova ulaganja u mene.

Zahvaljujem svim dobronamjernim ljudima koji razumiju i podržavaju moju odluku, kao i onima koji su u posljednji tren pokušavali prebrisati dugogodišnju nebrigu, nezainteresiranost i neulaganje u plivanje.

Veliko hvala mom klubu Primorje Erste banci čiji član ostajem i za koji ću i dalje nastupati. I na kraju bih se samo želio ispričati hrvatskom narodi koji je bio svjedok ove gorke sapunice."

Pročitajte više