HNL

Dragi Blažičko, hvala ti na svemu

Foto: Matija Habljak/Pixsell

IVICA BLAŽIČKO, jedan od najvećih bardova hrvatskog sportskog novinarstva, objavio je kako će krajem ove sezone ugasiti HNTV i otići u mirovinu. Tim povodom mora se posvetiti tekst najvećem dinamovcu od svih komentatora i najvećem komentatoru od svih dinamovaca.

Dragi Ivice...

Dragi Ivice, hvala ti na svemu. Bilo je ovih godina svega što se događalo u Dinamu i oko njega, ali s tobom je, dragi Ivice, to sve bilo lakše proći. Kad god bih bio u nedoumici jesam li na pravom putu i kojoj se strani treba prikloniti, samo bih pogledao na čijoj si ti strani. Uspješno si mi dulje od desetljeća uklanjao svaku moguću dilemu.

Hvala ti na ovakvom Dinamu, klubu koji je po tvojoj mjeri. Godinama si ga branio od jugoslavenskih agitatora, domaćih izdajnika i petokolonaša. Hvala ti što si bio jedini koji se usudio javno reći ono što smo svi vidjeli - da su suci namjerno sakatili tvoj Dinamo, ali si ga nekako uspio sačuvati.

Nisu se samo suci namjerili na Dinamo nego i mediji, plaćeni iz istih kanala moći duboke države. Hvala ti, Ivice, što si mi otkrio da i sam takvima pripadam, čak i onda kada nisam bio toga svjestan. Citiranjem tekstova kojima sam gurao Dinamo u propast pomogao si mi da postanem barem bolji čovjek, ako već nema ništa od mene kao novinara i dinamovca. 

Bilo bi nepošteno, dragi Ivice, iz priče izostaviti čovjeka kojeg si oduvijek označavao kao Dinamovog tvorca i spasitelja. Hvala ti, dragi Ivice, što nisi dao na čovjeka koji je iz tvog Dinama ukrao 182 milijuna kuna. Znamo da si obiteljski čovjek, Ivice, i znamo da ti nije bilo lako gledati politički progon obiteljskog čovjeka koji je pola svoje uže obitelji potrpao u zatvor.

Nisam jedini, dragi Ivice, kojeg si izveo na pravi put. Bad Blue Boysi su nekoć bili huligani, mrzitelji i rušitelji Dinama. U posljednjim prijenosima postalo je nedvojbeno da si i njih izveo na pravi put s obzirom na to kako im se blagoglagoljivo obraćaš, dragi Ivice.

Hvala ti što si jedan od rijetkih koji su i posthumno branili pokojnog gradonačelnika i što si opravdano prozvao trenutne vlastodršce koji još nisu riješili problem stadiona. Da su u njega uložili barem desetinu od onoga što je ulagao gradonačelnik s velikim G, već bi danas bio gotov.

Čuvao si Dinamo od svega

Hvala ti, dragi Ivice, što si čuvao naš Dinamo bez obzira na sve. Jer Dinamo je, znaš i ti to, iznad svega. I USKOK-ovih optužnica, i FBI istraga, i privatiziranja Saveza, i podmićivanja osječkih sudaca.

Zahvaljujući tebi i odabranoj šačici ljudi, dragi Ivice, imamo onakav Dinamo kakav smo oduvijek sanjali. S tvorcem Kluba u izgnanstvu i tisuću ljudi na tribini. Hvala ti što si se trudio da ostane takav čitajući litanije tijekom svake Dinamove utakmice. Svima će nam, dragi Ivice, nedostajati.

Drago mi je, koliko god to čudno zvučalo, što ideš u mirovinu. Da si ranije otišao, možda ne bi morao gledati to da kolege i navijači (barem oni pravi) nisu svjesni koliko si toga za njih napravio. Ta, da nisi prenosio svaku Dinamovu utakmicu, mnogi od njih ne bi ni znali što je Dinamo.

Žao mi je i što Hrvatski nogometni savez nikad nije objavio pod kojim uvjetima ste surađivali. Nije u redu da se moramo brinuti o tome jesi li nakon svega zbrinut onako kako si zaslužio. Dragi Ivice, hvala ti na svemu.

Pročitajte više