Drama i sudari u Australiji: Samo Buttonu isplatilo se kockanje!

Tekst: D.R./Totalsport
Foto: AFP

AKTUALNI svjetski prvak Jenson Button u Australiji je stigao do svoje prve pobjede u bolidu McLarena.

Sebastian Vettel opet je ispao tragičar, njegov bolid nije izdržao, kao što ni mladi Nijemac nije uspio oploditi svoj novi pole position.

Na drugoj utrci sezone sve je to lijepo iskoristio Button, koji je obranio prošlogodišnji naslov iz Melbournea.

Drugi je kroz cilj prošao Robert Kubica, dok je treće mjesto dohvatio Felipe Massa. Ferrariju je, osim trećeg, pripalo i četvrto mjesto do kojeg je stigao Fernando Alonso.

Za razliku od Bahreina, gdje je ove sezone startala sezona F1, Australija je pružila veliko uzbuđenje.

Već na samom startu u kontaktu su se našli Fernando Alonso, Jenson Button i Michael Schumacher. Button je prošao najsretnije, neoštećen, Schumacheru se nakrivilo prednje krilo i morao je odmah u boks zbog mehaničkog kvara, dok je Alonso ostao posljednjeplasiran nakon što se okrenuo na stazi.

Safety car je izašao na stazu zbog sudara Nijemca Hulkenberga i Japanca Kobayashija. Alonso je tada bio na 18., a Schumacher na 20. mjestu. Na kraju su obojica došla do bodova: Alonso je završio četvrti, Schumacher deseti. Kobayashi, Buemi i Hulkenberg sudarili su se na samom početku, a isti su moment pred kraj utrke ponovili Hamilton i Webber.

Bio je to najzanimljiviji okršaj utrke, u kojem je, osim navedenog dvojca, sudjelovao i Alonso. Skupina vozača koja je bila drugi put u boksu, na čelu s Hamiltonom, primakla se vodećoj četvorci pri kraju utrke. Alonsa je Hamilton pokušavao prestići, ali zavoj je stigao prerano i obojica su bila prisiljena na naglo kočenje. Webber na to nije bio spreman te se zaletio u Hamiltona. Britanac je na kraju završio šesti, a Webber deveti.

I Button razvalio Hamiltona iako je Britanac vozio najbolju utrku

Button je, pak, sjajan potez sa svojim najužim timom odigrao u šestom krugu, odmah nakon što ga je pretekao Lewis Hamilton u izravnoj borbi za mjesto. S guma za kišu Button se tako prvi od svih prebacio na gume za suhu podlogu, što se kasnije pokazalo dobitnim potezom. Nakon što su svi ostali prošli kroz boks, a većina vozača, osim tada vodećeg dvojca u Red Bullu, učinila je to istodobno već u devetom krugu, Britanac je zauzeo vodeću poziciju koju nije ispuštao do kraja utrke.

Hrabra ili sretna odluka Buttona?

"Sam sam odlučio otići u boks", otkrio je Button koji je, čim je vidio da se staza suši, donio neobično smjelu odluku. Već u sedmom je krugu otišao promijeniti gume i pogodio!

"Isprva mi se činilo da sam pogriješio, katastrofalno pogriješio. Nakon jedne pogreške, kada sam opasno "zaplesao" na stazi, počeo sam se osjećati prilično dobro te sam uspio preteći nekoliko bolida koji su morali voziti oprezno. Bila je to dobra odluka."

Svog je vozača, aktualnoga svjetskog prvaka, pohvalio i vođa momčadi McLarena Martin Whitmarsh.

"Bila je to uistinu vrlo hrabra odluka. Čestitam mu na njoj. Odvozio je strašnu utrku."

Massa stopirao Alonsa

Sebastian Vettel u Red Bullu suvereno je vodio do 26. kruga kada je izletio ne vlastitom pogreškom. Ovaj put pukao mu je kočioni disk. Nijemac je tako i drugu utrku predao prilično sigurno prvo mjesto. I u Bahreinu je njegov bolid zakazao u trenucima dok je vodio: tada je odgovorna bila svjećica, zbog koje je završio na četvrtom mjestu.

Na samom je početku sjajno startao Massa podigavši se s pete na drugu poziciju, te još bolje Robert Kubica, koji se s devete probio na četvrtu poziciju. Na kraju je Poljak završio utrku na drugom mjestu, ispred Ferrarijevih Felipea Masse i Fernanda Alonsa, kojem Brazilac nije dopustio da ga pretekne u situaciji dok je bio brži na stazi.

Najbolju je utrku, s najviše pretjecanja i rizika, vozio Hamilton. U 35. su ga krugu (od ukupno 58) povukli iz momčadi u boks na promjenu guma, baš u trenutku kad je s trećeg mjesta ugrožavao Roberta Kubicu, a nakon što je na stazi prešao i Felipea Massu. Četvorica vozača koja su završila utrku na najbolja četiri mjesta (Button, Kubica, Massa i Alonso), završila su utrku na istom setu guma, bez drugog ulaska u boks. Da Hamilton nije išao u boks, ugrozio bi drugo mjesto Kubici, možda čak i prvo sunarodnjaku i timskom kolegi Buttonu.

VN Australije, redoslijed:

1. Button (Vbr / McLaren) 1h33:36.531

2. Kubica (Polj / Renault) +0:12.034

3. Massa (Bra / Ferrari9 +0:14.488

4. Alonso (Špa / Ferrari) +0:16.304

5. Rosberg (Njem / Mercedes GP) +0:16.683

6. Hamilton (Vbr / McLaren) +0:29.898

7. Liuzzi (Ita / Force India) +0:59.847

8. Barrichelo (Bra / Williams) +1:00.536

9. Webber (Aus / RB Racing) +1:07.319

10. Schumacher (Njem / McLaren) +1:09.391...

 

Ukupni redoslijed:

1. Alonso (Špa / Ferrari) 37 bodova

2. Massa (Bra / Ferrari) 33

3. Button (Vbr / McLaren) 31

4. Hamilton (VBr / McLaren) 23

5. Rosberg (Njem / Mercedes GP) 20

6. Kubica (Polj / Renault) 18

... 

Poredak konstruktora:

1. Ferrari 70 bodova

2. McLaren 54

3. Mercedes GP 29

4. Reanult 18

5. Red Bull Racing 18

Uskoro opširnije.

Pročitajte više