CHAMPIONSHIP

Dramatična borba za Premiership: Pola druge lige u igri za 200 milijuna eura

Foto: Getty Images/Guliver Image

ENGLESKI drugoligaši odigrali su već 40 utakmica u prvenstvu i šest kola prije kraja samo su dvije momčadi mirne.

Norwich City, koji na prvom mjestu ima osam bodova više od trećeplasiranog Leedsa i samo čudom može ispustiti jedno od prva dva mjesta, te Ipswich Town, koji je zadnji s 13 bodova manje od zone spasa i samo čudom može izbjeći League One. Norwich City igra spektakularnu sezonu. Na njihovim utakmicama u prosjeku pada 3,25 golova po susretu, zabili su hrpetinu golova u sudačkoj nadoknadi i jedna su od najzabavnijih momčadi. Apsolutni hit igrač je njihov napadač Teemu Pukki koji je prvi strijelac lige s 26 golova, a uz to je upisao i deset asistencija. 

Rezultati by SofaScore

Sve momčadi od drugog do 11. mjesta u igri su za jednu od četiri pozicije koje vode u doigravanje, a šest klubova još je u igri za ispadanje. Plasman u Premiership, čak i ako ispadnu u prvoj sezoni, klubovima jamči ukupno 185 milijuna eura. Ako prvu ligu izbore kroz doigravanje, zarada se penje do 200 milijuna eura zbog dodatnog prihoda od ulaznica i TV prava.

Za drugo mjesto bore se Sheffield United i Leeds United, koji već 15 godina nije u najelitnijem razredu engleskog nogometa. Ako ne popravi formu, mogao bi i 16. godinu dočekati u Championshipu. Momčad Marcela Bielse izgubila je dvije od zadnje tri utakmice i dopustila je odličnom Sheffieldu da je preskoči na drugom mjestu. Bladesi su tek u predzadnjem kolu upisali prvi poraz nakon što su deset utakmica u nizu bili nepobjedivi, a i u toj utakmici protiv Bristol Cityja su nevjerojatno prosuli 2:1 u zadnjih 12 minuta.

Na četvrtom mjestu je WBA koji je zapravo najmirniji. Teško će do drugog mjesta, a još će teže ispasti iz play-offa jer ima deset bodova više (i utakmicu više) od sedmoplasiranog Derbyja. No od petog mjesta naniže odvija se prava drama.

Preporođena Aston Villa je, otkako je Lovre Kalinić na klupi, u zadnjih sedam kola upisala šest pobjeda i remi te u fantastičnoj formi drži peto mjesto. Villa, Bristol City, Derby, Middlesbrough, pa čak i Nottingham, Preston i Hull City vodit će grčevitu borbu za peto i šesto mjesto, preostale dvije pozicije koje vode u doigravanje. Mali Bristol City, koji u prvoj ligi nije bio desetljećima, može jako puno napraviti eventualnom pobjedom protiv WBA, dok bi ga poraz opet mogao gurnuti izvan doigravanja.

Muke na dnu

Sheffield Wednesday i Swansea na 12. i 13. mjestu igraju praktički ni za što jer su predaleko i od vrha i od dna, a Brentford i Stoke City moraju paziti da ne izgube baš sve utakmice do kraja, ali ni tada vjerojatno ne bi ispali iz lige. Vjerojatno neće ni Blackburn, ali to se ne može reći za Birmingham, QPR, Wigan, Millwall, Reading i Rotherham koji će se svi dobro oznojiti do kraja prvenstva.

Bolton još ima teoretske šanse za ostanak, ali ako večeras ne pobijedi Middlesbrough, zaostatak bi mogao biti prevelik. Millwall se malo popravio, a ima i utakmicu manje od konkurenata, ali ništa nikome ne garantira ostanak.

Ovo je jedna od zanimljivijih sezona u najtežoj ligi na svijetu, kako treneri često nazivaju Championship, i zbog toga što su napadači nevjerojatno raspoloženi. Ljestvicu strijelaca predvodi spomenuti Pukki, ali čak šest igrača je ove sezone zabilo više od 20 golova. Moglo bi ih biti i više ako Jay Rodriguez iz WBA (19 golova) i njegov suigrač Dwight Gayle (17 golova) zabiju još neki gol do kraja.

Pročitajte više