Derbi

Dueli koji mogu odlučiti derbi

Foto: Pixsell/Hajduk.hr/Miro Gabela

VELIKI hrvatski derbi (danas, 18 sati) dolazi u zanimljivo vrijeme. Hajduku je potrebna pobjeda kako bi momčad sa sebe skinula uteg dvaju poraza u posljednja tri susreta te se uvjerila da je borba za vrh moguća, koliko god Hajduk kvalitetom zaostajao za Dinamom. Zagrepčani, pak, dolaze u Split nakon dugog putovanja i teške utakmice u Norveškoj te bez nekog prevelikog rezultatskog imperativa.

Dinamo će sigurno igrati bez Danija Olma i vrlo vjerojatno bez Brune Petkovića, svojih najboljih igrača, a moguće je da će biti i bez još nekoliko prvotimaca, prije svih Nikole More. 

Iako je nogomet sport u kojem svaki od 11 igrača mora ispuniti svoju ulogu kako bi momčad bila uspješna, utakmica se često lomi na nekim dijelovima terena, u direktnim sudarima ključnih igrača obaju momčadi.

A ovaj bi se derbi mogao prelomiti baš na tri takva sudara:

Darko Nejašmić vs. Arijan Ademi

Kako je najavljeno da za Dinamo neće igrati Moro, kapetan Arijan Ademi morat će ponijeti i dodatni teret. Vjerojatno će morati igrati i bliže svom golu te biti onaj igrač koji će povezivati obranu i vezni red. Dobrim dijelom to za Hajduk radi baš Darko Nejašmić, pa iako ovo neće biti direktna ‘prsa o prsa’ bitka na sredini terena, o učinku ove dvojice igrača će ponajviše ovisiti koja će momčad imati prevlast i inicijativu. Ako postoje igrači koji mogu preuzeti dirigentsku palicu svoje momčadi, to su baš ova dvojica, pa će njihov mentalitet igre biti vrlo važan i za ostatak momčadi.

Arijan Ademi vjerojatno neće igrati na poziciji desnog veznog kao u europskim utakmicama, nego će biti nešto povučeniji, što je uloga koja za njega nije idealna. Ako u toj liniji vezni red Hajduka, predvođen Nejašmićem, izvrši dobro koordinirani pritisak te odsiječe Ademija i zadnju liniju od Gojaka i Majera, bit će to ogromna taktička pobjeda.

David Čolina vs. Iyayi Atiemwen

Lijevi bek Hajduka, a nekoć Dinamov junior, trebao bi imati težak zadatak zadržati, u odsustvu Danija Olma, najprodornijeg Dinamovog igrača Iyayija Atiemwena. Nigerijac je u pretprošlom kolu odigrao svoju najbolju utakmicu za Dinamo protiv Intera iz Zaprešića te postigao dva pogotka, čime je podsjetio na svoje prošlosezonske partije u dresu Gorice. Odlično se ubacivao obrani za leđa te je bio opasan u svakom tranzicijskom napadu.

Čolina se pak dosad dokazao kao jedan od najboljih ‘jedan na jedan’ igrača cijele lige te su njegove brojke elitne, podjednako po pitanju duela i startova. Zadatak bi mu utoliko trebao biti teži ako se zna da je Juranović značajno obrambeno slabiji igrač i da će vjerojatno dobivati dodatnu pomoć od veznog reda i stopera.

Posljedično, od Čoline će se zahtijevati da izdrži izolaciju, a od Atiemwena da je iskoristi. Bit će puno presudnih sudara bilo njih dvojice ili Čoline i Oršića ako Dinamova krila zamijene stranu.

Marin Jakoliš vs. Dinamovi stoperi

Marin Jakoliš tek je odigrao dvije minute za Hajduk, ali ovdje je najavljen u prvoj momčadi. Ako se to doista i dogodi, njegov će zadatak biti jasan. Protiv dvaju jakih duel igrača, Dilavera i Perića, izboriti se za što više prostora te dobiti duele nakon upućenih dugih i dubokih lopti. Sve što smo dosad vidjeli od Jakoliša, bilo u dresu Admire ili mlade reprezentacije, govori kako je riječ o napadaču kojem postizanje golova i snalaženje u 16-ercu nije ni izbliza najveća kvaliteta.

Jakoliš je prije svega dobar razigravač, mantinela od napadača koji uz to i odlično osjeća igru. Baš će te njegove kvalitete morati doći do izražaja, ali zadatak će mu biti iznimno težak. S obzirom na to da je Dilaver ponajbolji stoper lige po pitanju duela po tlu, a Perić po zraku, Jakoliš će morati odigrati doista sjajnu utakmicu ako će htjeti Hajduku dati i taj dodatni adut brzog prebacivanja lopte na protivničku polovicu.
 

Pročitajte više