Dunga zna kako izbaciti Nizozemce

NIZOZEMSKA - Brazil, stadion Nelson Mandela Bay, 2. srpnja 2010. godine. Trebala bi to biti nogometna poslastica, u četvrtfinalu SP-a, koje ipak nije "finale prije finala", kao 1994. godine. U četvrtfinalu na američkom SP-u Nizozemci su sustigli manjak od dva pogotka, a Brancov top iz slobodnjaka sa 40 metara lansirao je Brazil u polufinale turnira koji će kasnije i osvojiti.

Igrali su Nizozemci protiv Brazila i polufinale SP-a u Francuskoj '98. i od tog poraza nisu se uspjeli oporaviti do borbe za broncu. Ništa čudno, jer bili su tako blizu pobjedi nad tada četverostrukim prvacima svijeta.

Poveznica između tih mečeva i onog koji slijedi u Port Elizabethu zove se Dunga. Upravo je aktualni izbornik Brazila nosio kapetansku vrpcu '98. i '94., a u polufinalu na Veledromeu, koje su odlučivali jedanaesterci, zabio je onaj posljednji, za veliko slavlje Zagallove momčadi. Zanimljivo, Taffarel je skinuo jedanaesterac Cocua i Ronalda de Boera, ali ne i onaj njegovog brata Franka, koji će 2. srpnja asistirati Bertu van Marwijku na nizozemskoj klupi.

Nizozemska i Brazil igrali su 3. srpnja 1974. na SP-u u Njemačkoj i tada su ih Oranje jedini put uspjeli pobijediti, pogocima Neeskensa i Cruyffa.

Pročitajte više