"Dva mjeseca smo pregovarali s Teodosićem, evo koliko će zaraditi"

Foto: EPA

MILOŠ TEODOSIĆ definitivno je završio svoju NBA avanturu, neće se vraćati u najjaču košarkašku ligu svijeta, što je dokazao proteklog vikenda potpisavši trogodišnji ugovor s Virtusom iz Bologne.

U ugovoru nema klauzule prema kojoj bi mogao napustiti klub u slučaju nove NBA ponude.

Europski mediji pisali su kako će Teodosić u Italiji biti jedan od najbolje plaćenih košarkaša u Europi, a danas je Virtus preciznije objasnio o kakvoj se cifri radi.

"Pregovori su bili vrlo teški, razgovarali smo dva mjeseca, otkad je Saša Đorđević postao naš trener i rekao nam da ga pokušamo dovesti. Miloš će dobiti malo više od pet milijuna eura za tri godine i bonus ako uđemo u Euroligu", rekao je za La Repubblicu Luca Baraldi, direktor Virtusa.

Malo više od pet milijuna za tri godine daje prosjek od 1,7 milijuna po sezoni, što bi Teodosića stavilo na granicu deset najbolje plaćenih košarkaša u Europi. Tu iznosi ugovora nisu tako javni i transparentni kao u NBA ligi, ali zna se da je protekle sezone najplaćeniji bio Rus Aleksej Šved sa četiri milijuna dolara po sezoni, a samo je šest igrača imalo više od dva milijuna na godinu.

Nedavno je Šveda na vrhu prestigao Crnogorac sa španjolskom putovnicom Nikola Mirotić, koji se iz NBA lige vratio u Barcelonu. I on je potpisao na tri godine, a u tom će razdoblju zaraditi između 3,9 i 5,2 milijuna eura, iako brojni mediji imaju različite informacije.

Prema nekim izvješćima Barcelona mu je ponudila šestogodišnji ugovor vrijedan čak 70 milijuna eura bruto, što znači da bi na taj iznos morao platiti porez u Španjolskoj.

Teodosić nije ni blizu Mirotićeva ugovora, ali ipak se ugurao među deset najplaćenijih košarkaša u Europi, a izbori li Virtus s njim Euroligu, može se još popeti.

Posljednje dvije sezone Teodosić je igrao u NBA ligi, u kojoj se okušao tek nakon ulaska u četvrto životno desetljeće. U sezonu i pol u LA Clippersima odigrao je samo 60 utakmica zbog problema s petom, koji su ipak bili veći od oduševljenja koje je izazivao svojim lucidnim asistencijama. Raskinuli su ugovor u veljači, nakon čega je odlučio da do kraja sezone neće tražiti novi klub, nego igrati samo za srpsku reprezentaciju u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

Pročitajte više