HRVATSKA ISPALA S EURA Portugal slavio šokantnim golom u 117. minuti, Modrić i društvo opet u suzama!

Foto: Getty Images / Guliver image 

HRVATSKA se vraća kući. U osmini finala Europskog prvenstva u Lensu Portugal je slavio pogotkom Quaresme u 117. minuti, dok je Ivan Perišić u prethodnom napadu Hrvatske zatresao gredu. Slomljena je najbolja generacija  Hrvatske. Luka Modrić i društvo u suzama su legli na travnjak.

Hrvatska i Portugal odigrali su najdosadnijih 90 minuta na Euru, bez ijednog udarca u okvir gola. U produžecima je Ante Čačić uveo Nikolu Kalinića i Marka Pjacu, no joker je bio na drugoj strani. Čačić je izveo isti sastav s kojim je otvorio Euro protiv Turske. Dugo je čekao s izmjenama, Kalinića je uveo tek tri minute pred kraj regularnog dijela.

Hrvatska je statistički bila bolji suparnik od Portugala tijekom 120 minuta: ukupno je uputila 15 udaraca prema suparničkim vratima, ali niti jedan od tih pokušaja nije pogodio okvir suparničkog gola. Portugal je pucao pet puta prema Subašiću, a prvi put u okvir preko Cristiana Ronalda u 117. minuti. Subašić je njegov udarac obranio, no na odbijanac je natrčao Quaresma i postigao odlučujući pogodak.

Prvo poluvrijeme utakmice Hrvatska - Portugal bilo je prilikama najsiromašnije poluvrijeme dosadašnjeg EURA. Tijekom prvih 45 minuta niti jedna reprezentacija nije pogodila okvir suparničkog gola, Hrvatska je tri puta zaprijetila, a Portugal je samo jednom zapucao prema Subašićevom golu, no svi ti pokušaji su bili neprecizni.

Portugalski izbornik Fernando Santos u utakmicu je krenuo s trojicom igrača koji dosada nisu nastupili na EURU, a dvojica su igrači zadnje linije, vremešnog Ricarda Carvalha na stoperu je zamijenio Fonte, na desnom beku osvanuo je Cedric, a umjesto Moutinha je u veznoj liniji svoje mjesto pronašao Adrien Silva. Od početka je bilo jasno kako je Portugal svoju taktiku za utakmicu prilagodio Hrvatskoj, za razliku od utakmica u skupini kada je tražio igru sada se orijentirao na obranu povukavši se na vlastitu polovicu i odlučio prijetiti iz protunapada.

Hrvatska je bila aktivnija, ali nije uspijevala pronaći rješenje za dvostruki blok Portugala. U takvoj igri na prvi udarac prema golu čekalo se do 25. minute, tada je Cristiano Ronaldo iznudio slobodni udarac na lijevoj strani, Raphael je uputio centaršut, a u skoku pred našim golom najviši je bio Pepe, no srećom je pucao preko gola.

Prvi udarac prema portugalskom golu Hrvatska je uputila u 30. minuti, Badelj je oteo loptu Naniju i uposlio Perišića na desnom krilu, ovaj je se sjurio u kazneni prostor i gađao u bliži kut, ali je promašio.

Najbolju situaciju u prvom dijelu Hrvatska je imala u 41. minuti, Perišić je vidio utrčavanje Strinića na lijevom krilu, no naš je branič u situaciji kada je mogao birati između udarca i dodavanja za Mandžukića ili Brozovića, on je praktički dodao loptu Fonteu.

Drugo poluvrijeme započelo je dvostrukom prilikom za Brozovića u 52. minuti. Strinić je uputio odličan centaršut, no Portugalci su u posljednji trenutak skinuli loptu Brozoviću s glave. Uslijedio je brzo izvedeni korner nakon kojega je Rakitić povratnom loptom pronašao samog Brozovića, ali ovaj je sa sedam-osam metara prebacio vrata.

Novi igrač u portugalskom sastavu, mladi Renato Sanches u 57. minuti se našao u lijepoj situaciji za udarac sa 20 metara nakon kombinacije s Joaom Marijem, no srećom bio je vrlo neprecizan.

Hrvatska je morala povesti u 61. minuti, Srna je odlično izveo slobodni udarac s desne strane, u skoku je najviši bio Vida, no njegov udarac glavom prohujao je metar pored desne vratnice.

Do kraja 90. minute nastavilo se s opreznom igrom, a Hrvatska je i dalje imala više pokušaja no niti jedan naš igrač nije uspijevao uputiti precizan udarac.

Sa sličnom se igrom nastavilo i u produžetku, da bi u 113. minuti nakon još jednog prekida Vida došao u odličnu poziciju za postizanje pogotka. Brozović je izveo korner, Rui Patricio se poskliznuo, te ga je lopta preletjela i pala Vidi na glavu na drugoj stativi, ali on je opet promašio.

U 116. minuti Brozović i Perišić odlično su kombinirali po lijevom krilu, uslijedila je prizemna lopta u peterac na koju je Kalinić zakasnio. U nastavku akcije stigao je centaršut s desne strane, a Perišić je glavom pogodio vratnicu.

I nakon tih neiskorištenih prilika stigla je kazna. Renato Sanches je povukao kontru Portugala, dovukao loptu do kaznenog prostora gdje je Nani uposlio Ronalda, njegov udarac s pet metara Subašić je obranio, ali na odbijenu loptu natrčao je Quaresma i jednoga metra glavom ju zakucao u mrežu.

U četvrtfinalu će Portugal u četvrtak 30. lipnja igrati protiv Poljske u Marseilleu (21 sat).

HRVATSKA - PORTUGAL 0-1

Stadion Bollaert-Delelis

GLEDATELJA: 33.500

SUDAC: Velasco Carballo (Španjolska)

STRIJELAC: 0-1 Quaresma (117)

HRVATSKA: Subašić - Srna, Ćorluka (Kramarić, 120), Vida, Strinić - Modrić, Badelj: Brozović, Rakitić (Pjaca, 110), Perišić - Mandžukić (N. Kalinić, 88)

PORTUGAL: Rui Patricio - Cedric, Pepe, Fonte, Raphael - Joao Mario (Quaresma, 87), Adrien Silva (Danilo, 108), William, Andre Gomes (Renato Sanches, 50) - Nani, Criatiano Ronaldo

>>>> PRATITE REAKCIJE UŽIVO 

HRVATSKA - PORTUGAL   0:1 (produžeci) 

POČETNI SASTAVI: 


PRODUŽECI:

120' Kraj, Hrvatska je ispala s Eura. 

117' GOOOOOOL ZA PORTUGAL! QUARESMAAA! Kakav šok za Hrvatsku! Zabio je Quaresma na odbijenu loptu nakon udarca Ronalda! Samo minutu prije Perišić je pogodio vratnicu na drugoj strani! 

115' Pjaca pronalazi Perišića, a on tuče u blok Portugala iskosa s lijeve strane.  

112' ŠANSA! Perišić je sada izborio korner, a Vida nakon ubačaja Brozovića glavom nije uspio spustiti loptu iza Patricija koji se malo pogubio na golu. 

111' Pokušali su Portugalci škaricama nakon ubačaja Cedrica, a potom je sijevnula naša kontra. Pjaca vuče, dodaje Brozoviću a on Kaliniću iza leđa. 

110' ULAZI PJACA UMJESTO RAKITIĆA! Rakitić je pretrčao 13 kilometara. 

109' Lijepo kombiniraju Portugalci pred našim kaznenim prostorom, ali Darijo Srna to čisti.   

107' Danilo ulazi, Adrien Silva ide van.  

105 ' Kraj prvog produžetka!  Još 15 minuta igre 

105'  Modrić je prošao i dobro ubacio, ali Perišić puca iznad gola. 

100' Pokušaj Brozovića, i to je neprecizno.  

97' Kalinić je ukrao loptu i osvojio prostor, ali nevjerojatno neprecizan udarac.  

94' Hrvatska je krenula odlučnije. Portugal je prisiljen na niz faulova na svom dijelu terena.  

93' Ovo je prva utakmica na Euru u kojoj u 90 minuta nismo vidjeli udarac u okvir. 

92' Šansa za Srnu iz prekida, lopta ide u blok.  

91' Krenuli smo u produžetke, pola sata igre je još pred nama.  

TIJEK SUSRETA:

90+3 Deset sekundi prije kraja Hrvatska ima korner. Rakitić izvodi, ali Ronaldo izbacuje. IDEMO U PRODUŽETKE!!! 

90+3 Tri minute sudačke nadoknade!  

87' ZAMJENA Nikola Kalinić u igri je umjesto Mandžukića. Quaresma na drugoj strani ulazi umjesto Joaoa Marija. 

85' Ćorluka je presjekao kontru za Ronalda.  

80' Ušli smo u posljednjih deset minuta. Teška borba i dalje traje, ali prostora za pogodak nema.  Čačić još ne pomišlja na izmjenu. 

77' Prvi žuti karton na utakmici. William Carvalho. Šansa za Rakitića iz prekida, ali ništa od toga. Jako loš ubačaj. 

75' Renato Sanchez je srušio Srnu uz liniju kornera. Skraćeni korner za Rakitića, blokirao je to Ronaldo. 

69' Dok u Lensu traje rovovska borba, navijači diljem svijeta se sprdaju na račun dosadne utakmice.  

64' KRITIČNO JE SADA PRED VRATIMA SUBAŠIĆA! Strinić je udario Nanija karate udarcem s leđa po rebrima! Sudac Velasco nije ništa sudio... Bilo je to grubo, ali ako ništa, barem je presjekao dobru akciju za Ronalda. Pogledajte spornu situaciju ovdje! 

62'  ŠANSAVida i Mandžukić u skoku na odličnu loptu Srne iz slobodnjaka.... Vida je skočio više, ali je promašio! Velika šansa odlazi u nepovrat. 

57' Joao Mario i Renato Sanchez probili su srediu hrvatske u dva poteza, ali Bayernov mladić nije dobro pucao.  

52' OPASNO JE PRED VRATIMA PORTUGALA! Strinić je odlično bacio iz kornera, ali Brozović je promašio loptu. U nastavku akcije Rakitić je opet našao Brozovića, a on silovito pucao preko gola! 

50' Andre Gomes izlazi iz igre, ulazi Renato Sanchez, velika nada portugalskog nogometa. 18-godišnjak kojeg je kupio Bayern odigrao je tek sedam utakmica za Portugal. 

49' Striniću lopta bježi preko noge i preko gola.  

48' Luka sada osvaja veliki prostor, šalje odmah Raketi na desnoj strani, ali on ne uspijeva na vrijeme krenuti po tu loptu.  

46' Počelo je drugo poluvrijeme, bez izmjena u sastavima.  

45+1 Kraj prvog dijela. Hrvatska je ostavila bolji dojam, ali Portugal odgovorno pokriva prostor i naše igrače. Hrvatska je udarca u okvir nakon prvih 45 minuta.

41' ŠANSAKakvu je sada šansu propustio realizirati Ivan Strinić! Takve se na ovako teškim utakmicama rijetko stvaraju. Nakon sjajne lopte Perišića Strinić je, umjesto udarca s lijeve strane kaznenog prostora, proigravanjem tražio Mandžukića! Hrvatska je još bez udarca u okvir. 

40' Gomes sada ruši Rakitića.  

38' Rakitić je ubacio iz slobodnog udarca, ali Vida nije pogodio loptu. 

37' Portugal se sada malo poigrava na našoj polovici, atraktivno i brzim dodavanjima mijenjaju strane i traže prostor. No, nema tu opasnosti za Subašića. Hrvatska je počela preskakanjem igre tražiti svoju šansu.  

35' Korner za hrvatsku izveo je Srna i poslao dobru loptu u kazneni prostor, ali Mandžukić puca preko gola.

31' Nakon pola sata igre 68 posto lopta je u posjedu Hrvatske. 83 posto točnost je dodavanja Hrvatske.  

20' ŠANSAPRVI UDARAC HRVATSKE, naravno Perišić. Izborio se za šut iskosa s desne strane blizu šesnaesterca, ali gađa vanjsku mrežu.  

24' ŠANSA! Modrić je pokušao kreirati kontru, ali izgubili smo loptu pa je Portugal brzo uzvratio. Lopta je kod Ronalda, Ćorluka i Vida ga prate, a on pada u duelu s Perišićerm. Prekid je za Portugal na 25 metara iskosa s lijeve strane. Guerreiro izvodi slobodnjak, Pepe tuče preko gola. PRVA ŠANSA NA UTAKMICI! 

22' Sudac je upozorio hrvatske igrače zbog grube igre. 

20' Ronaldo je nagazio Srnu. sudac je nijem. Mogao je za to dobiti i žuti karton. 

20' Bez šansi u prvih 20 minuta. Ulog je prevelik. 

16' Malo atmosfere s tribina. Navijači imaju svoj live prijenos, uključite se direktno u ludnicu na tribinama!  

15' Korner za Portugal. Joao Mario na prvu vratnicu, hrvatski skakači očistili su taj pokušaj.  

11' Modrić vuče hrvatsku akciju, Cedric je presjekao kombinaciju s Brozovićem i Perišićem i izbacio loptu u out. Strinić je nepravilno izveo prekid, lopta je za Portugal. 

9' Dok igrači na terenu traže prostor, Europu zabavlja Perišićeva frizura. Hit.   

6' Rakitić pokušava povući akciju, Andre Gomes to zaustavlja. Traje početno ispitivanje snaga. 

5' Hrvatska se nametnula u posjedu lopte.  

0' Hrvatska želi promijeniti tradiciju i konačno svladati Portugal. U tri dosadašnja susreta smo bez pobjede i pogotka!  

0' Počela je utakmica! 

UOČI SUSRETA: 

20:55 Kreće intoniranje himni. Portugalci su se prvi zagrlili i pjevaju.  

20:54 Miroslav Marković, prvi HNS-ov čovjek za sigurnost, pročešljao je tribine stadiona u Lensu. 

20:52 POGLEDAJTE KAKO SE MODRIĆ ZAGRIJAO ZA UTAKMICU!  

20:42 ZAGRIJAVA SE I HRVATSKA METROPOLA! Pratite razvoj događa u glavnoj fan zoni u Zagrebu. (USKORO I LIVE STREAM! 

20:40 Utakmicu s nestrpljenjem čekaju mnoge nogometne legende u svijetu, a nabrijava i UEFA putem svog kanala.  

20:39 Lijepe slike iz Lensa, hrvatski i portugalski navijači u zagrljaju!  

20:35 Kruno Jurčić javio se za HTV uoči susreta: "Močni smo motorički, pokazali smo najljepši nogomet i moć ponavljanja. Večeras će nam trebati doza smirenosti. Možda ne moramo briljirati igrom, ali treba nam rezultat. Ronaldo? U Realu on ima fiksnu liniju, dok u Portugalu ima slobodu i naši igrači će morati surađivati da ga zaustave"

20:25 Isprobali smo travnjak i krenuli prema svlačionicama. Uskoro će Hrvatska istrčati na zagrijavanje!  

20:20 Naravno, ne zabroavite na #CRO. Tipkajte, udarajte.  

20:10 Portugal se sastavom prilagodio igri Hrvatske. U obrani na mjesto stopera umjesto Carvalha ušao je Fonte, Moutinha je u veznom redu zamijenio Silva. 

19:50 STIGLI SU SLUŽBENI SASTAVI! Prema očekivanjima, Čačić po četvrtfinale kreće s istim sastavom koji je otvorio Euro protiv Turske! Santos je ubacio tri igrača koja na Euru još nisu odigrala ni minute! 

19:36 Cristiano Ronaldo namjestio je frizuru. 

19:20 I Portugalci su stigli, djeluju dobro raspoloženi. Nadamo se da će im Modrić i društvo pokvariti raspoloženje.  

19:40 Stigli smo!

 

19:16 Hrvatska je krenula na stadion. Sretno, dečki!  

19:15 Podsjećamo vas koje su ključne taktičke bitke u večerašnjoj utakmici. VELIKA TAKTIČKA ANALIZA - Kako slomiti Ronalda? 

19:15 UKLJUČITE SE U LIVE! Neviđena fešta Hrvata traje u Lensu! 

19:10 Pratimo uživo u drugu utakmicu osmine finala između Walesa i Sjeverne Irske. Prođe li Hrvatska večeras Portugal, u četvrtfinalu nas u Marseilleu čekaju Poljaci. 

19:00 Stadion Stade Bollaert-Delelis spreman je i uglancan za susret Hrvatske i Portugala. Susret, podsjetimo, sudi Carlos Velasco. 

18:50 Lens gori! Deseci tisuća Hrvata okupirali su gradić koji broji svega 32 tisuće stanovnika.

 

18:30 Perišić s novom frizurom napada Portugalce.

 
 
18:00 Hrvati su okupirali Lens...
 
 
 
17:30 Poljska je prošla Švicarsku nakon jedanaesteraca! Čeka boljeg iz okršaja Hrvatske i Portugala.
 

 
 16:45 Svi su ludi za Hrvatskom! > Opširnije
 
16:00 Orepić: Nadamo se da neće biti novih nereda
 
>>> DOGAĐANJA U LENSU TIJEKOM JUTRA I PRIPREME ZA UTAKMICU MOGLI STE PRATITI OVDJE
 

 

Pročitajte više