Dva zaboravljena igrača mogu biti rješenje Bišćanovih problema

Foto: Marko Lukunic/Pixsell

OSTALO JE točno 11 dana do početka Dinamove sezone. Petnaestog srpnja će prvak Hrvatske ugostiti najvećeg rivala u superkupu, a tjedan dana iza toga ćemo gledati novi dvoboj Plavih i Bijelih u Maksimiru, ovog puta u sklopu prvog kola Supersport HNL-a. Već u utorak 25. srpnja Dinamo igra prvu utakmicu 2. pretkola protiv pobjednika susreta Astana - Dinamo Tbilisi. Uzvrat je tjedan dana kasnije, a u međuvremenu Dinamo igra i utakmicu s Istrom.

Dinamovi navijači su uoči početka sezone sve nervozniji. Svakodnevno su bombardirani desecima tekstova o ponudama za Livakovića, Petkovića, Šutala i Ivanušeca, a istovremeno je klub dosad doveo samo francuskog stopera Maximea Bernauera. Trema je razumljiva jer Dinamu je prvih desetak utakmica u pravilu najvažniji dio sezone.

Plavi tada moraju osigurati grupnu fazu barem europske lige radi koeficijenta i zatvaranja budžeta, a pobjeda u prvom kolu protiv Hajduka bi splitski klub dovela u tešku poziciju jer u tri kola iza toga igra i s Osijekom i s Rijekom. No, Dinamo nije samo u situaciji da mora pojačati konkurenciju i dovesti nekoliko igrača.

Jednako važno kao i to bit će sposobnost Igora Bišćana da prepozna, oslobodi i probudi unutarnje rezerve. U tom smislu se posebno ističu dva igrača koja bi u narednoj sezoni mogla igrati vrlo važne uloge.

Drugi najskuplji igrač u povijesti kluba tek se treba pokazati na Maksimiru

Prvi je Boško Šutalo, čovjek koji je na Maksimir stigao iz Atalante prošlog ljeta za 4.05 milijuna eura, što ga čini drugom najskupljom kupovinom kluba, odmah iza Marka Roga za kojeg je RNK Splitu isplaćeno pet milijuna eura.

Šutalo je u Dinamo stigao s ozbiljnim pedigreom, kao prvotimac Hellas Verone i talent kojeg je u Osijeku vrlo rano otkrila i kupila Atalanta za četiri milijuna eura. Uz to je bio stalni sudionik reprezentativnih okupljanja u mlađim kategorijama.

No, u svojoj prvoj sezoni Šutalo je odigrao tek osam utakmica - po četiri u prvenstvu i kvalifikacijama za Ligu prvaka. Teško se ozlijedio u prvom poluvremenu utakmice sedmog kola protiv Šibenika te je s terena iznesen na nosilima. Slomio je fibulu i ligamente u zglobu desne noge.

Bio je to poseban peh jer je branič u Dinamo stigao ozlijeđen, oporavio se i postao jedan od glavnih igrača da bi doživio još težu ozljedu. Dinamo je u Šutalu dovodio čovjeka koji je trebao odmah postati prvotimac i igrač koji bi trebao dati širinu s obzirom na tada najavljivani, a sada ostvareni odlazak Rasmusa Lauritsena.

Šutalo će biti ključan ako ode Šutalo

Posebno će važan biti bivši igrač Osijeka, Atalante i Verone ako mu iz Dinama otiđe prezimenjak Josip. Dinamo će u tom slučaju tražiti novog vođu obrane. Dino Perić je već godinama jedan od nositelja igre u obrani, ali u tri od zadnje četiri sezone je imao problema s ozljedama.

Šutalo je pet godina mlađi (ima 23 godine) i u slučaju da ostane zdrav, nema sumnje da će Dinamo na njemu graditi obranu za narednih par sezona. Dodatna vrijednost je to što može igrati i stopera i beka pa Bišćan s njim u sastavu ima opciju više za rotiranje.

Prošle sezone nije odigrao dovoljan broj utakmica da bi brojke o njegovoj igri bile reprezentativne (iako je indikativno da je dobio 80% duela), ali dojam je da bi Dinamo mogao dobiti sjajno pojačanje ako se potpuno oporavi i klikne u Bišćanovom sistemu.

Može li Bišćan dobiti nenadani dobitak u napadu?

Mahir Emreli je drugi igrač koji Dinamu može dati puno više od onoga što je dosad dao i na što je naviknuo navijače. U Dinamo je stigao iz varšavske Legije u zimu 2022. godine, a prošlu sezonu proveo je u turskom Konyasporu u kojem se nije naigrao.

No, i u ono malo šansi je pokazao vrlo solidnu razinu efikasnosti. Dao je dva gola u nešto više od 600 minuta igre, a u Dinamu je u dvije sezone prije toga dao pet ligaških golova u 18 nastupa iako nije igrao na poziciji centralnog napadača.

Emreli je brz i opasan na širokom prostoru, ima solidan osjećaj za ulazak u šansu i u situaciji u kojoj Dinamo nema gotovo nikakvu rotaciju na krilima, on bi mogao biti pun pogodak za prvaka Hrvatske.

U utakmicama za Azerbajdžan u Ligi nacija i kvalifikacijama za Europsko prvenstvo demonstrirao je da u pravoj ulozi može driblingom stvarati višak za svoju momčad, a to je nešto što Dinamu na krilnim pozicijama jako fali.

Bišćan nema izbora. Mora naći maksimum u kadru koji mu je trenutno na raspolaganju

Kad se podvuče crta, Bišćan nema puno izbora. Sezona je pred vratima, a zasad je klub doveo samo jednog igrača i morat će početni dio sezone pripremati i uigravati s onim što mu je trenutno na raspolaganju.

Više puta smo prošle sezone pisali o kroničnim problemima u Dinamu i tankom kadru, ali Šutalo i Emreli su igrači koji bi mogli na dvije važne pozicije eliminirati ili barem ublažiti taj problem. U slučaju da budu dobri na početku sezone kad se love mjesta u prvoj poziciji, Dinamu bi najveća pojačanja mogli biti igrači koji su već na Maksimiru.

Pročitajte više