NAJGORIH 50 pojačanja Premiershipa

Dvojica Hrvata među 50 najgorih premierligaških pojačanja

Foto: Guliver Image/ Getty Images

SVAKE godine ugledni engleski nogometni magazin Four Four Two izbaci po nekoliko lista. Uglavnom se radi o najboljim ili najgorim transferima, mladim igračima, trenerima i sl.

Ovoga puta FFT je objavio popis 50 najgorih transfera u engleskom Premiershipu, a među pedesetoricom nogometaša koji su potpisali za neki od premierligaških klubova i pritom odigrali barem jednu utakmicu pa onda uskoro propali našao se i hrvatski dvojac.

Englezi pamte Balabanov flop u Aston Villi

Boško Balaban prvi je od dvojice hrvatskih nogometaša i zauzima visoko 10. mjesto na popisu. Hrvatski napadač 2001. godine potpisao je ugovor s bivšim europskim prvakom, slavnom Aston Villom te u njoj proveo iduće dvije i pol godine.

Balaban je nastupio u devet utakmica, od čega je sedam puta ulazio u igru s klupe za pričuve i nikada nije uspio postići pogodak u Premiershipu.

Aston Villa se Balabana riješila 2003. godine kada je dobio otpusne papire, a karijeru je nastavio u Club Bruggeu gdje je u 83 nastupa postigao 40 pogodaka. Ipak, Englezi mu nisu zaboravili fijasko u Aston Villi i stoga su ga smjestili na visoku desetu poziciju.

Jerkanov fijasko u Nottinghamu

Pri samom kraju popisa, dva mjesta iznad Kolumbijca Radamela Falcaa, koji je prema FFT-ovom sudu jedno od 50 najgorih pojačanja Premiershipa, našao se i Nikola Jerkan. Bivši hrvatski reprezentativac je u ljeto 1996. godine stigao u Nottingham Forest iz španjolskog Ovieda za milijun funti, ali se nikada nije uspio nametnuti u obrani slavnog engleskog kluba.

Poslije odlaska trenera Franka Clarka Jerkan je ispao iz svih planova novog trenera Davea Bassetta. Iduću sezonu proveo je na posudbi u bečkom Rapidu, a onda je svoju posljednju sezonu u Engleskoj proveo u Nottinghamu, ali nikada više nije zaigrao u službenom nastupu.

Najveća prevara u povijesti nogometa uvjerljivo prvi

Najgore premierligaško pojačanje svakako je Ali Dia, Senegalac koji je 1996. godine stigao u Southampton. Najveća prevara u povijesti nogometa uspjela je izigrati čelnike tog kluba i menadžera Graemea Sounessa i uvjeriti ih da je rođak legendarnog Georgea Weaha, osvajača Zlatne lopte.

Dia je također lagao da je upisao 13 nastupa za reprezentaciju Senegala, a klub mu je sve to povjerovao i srećom po njih dao tek jednomjesečni ugovor koji je raskinut nakon svega 14 dana.

Tako je senegalski amater, koji je došao na preporuku lažnog Wee, odradio dva treninga sa Southamptonom, bio registriran kao profesionalni nogometaš i bio uvršten u sastav za premierligašku utakmicu.

"Kad sam ušao u svlačionicu na dan utakmice i vidio njega tamo, mislio sam da se netko zafrkava", prisjetio se Le Tissier.

Sulud potez Graema Sounessa da tipa za kojeg u biti nije imao pojma zna li išta o nogometu uvrsti u sastav za ozbiljnu utakmicu vjerojatno bi prošao neopaženo da u 33. minuti Matt Le Tissier nije obnovio ozljedu i signalizirao da ne može nastaviti. Souness se okrenuo prema klupi i jedini napadač kojeg je imao bio je - Ali Dia.

U jednoj od najluđih epizoda u povijesti engleskog nogometa Ali Dia je nakon nekoliko minuta ušao u veliku priliku zabiti za vodstvo Southamptona, ali je iskosa s desne strane pucao u vanjski dio mreže. Nespretan, beskoristan i vidno izgubljen, Dia je na terenu bio do 85. minute kad ga je posramljeni Souness izvadio iz igre.

Southampton je izgubio 2:0, a očajan debi Alija Dije bio je glavna vijest u engleskim medijima sljedećeg dana.

Na popisu najgorih pojačanja Premiershipa našla su se još svakakva imena, a cijeli popis možete pogledati OVDJE.

 

Pročitajte više