Eden Hazard s 32 godine završio karijeru

Foto: EPA

EDEN HAZARD (32) završio je nogometnu karijeru. "Moraš slušati samoga sebe i prestati kada je vrijeme. Nakon 16 godina i više od 700 odigranih utakmica odlučio sam završiti karijeru profesionalnog nogometaša. Ostvario sam svoj san, igrao sam i zabavljao se na terenima diljem svijeta. Tijekom karijere upoznao sam odlične menadžere, trenere i suigrače. Hvala svima za prekrasan period, nedostajat ćete mi.

Želim zahvaliti i klubovima za koje sam igrao: Lilleu, Chelseaju i Real Madridu. Hvala i Belgijskom nogometnom savezu i belgijskoj reprezentaciji. Posebna zahvala ide mojoj obitelji, prijateljima, savjetnicima i svim ljudima koji su bili uz mene u dobrim i lošim trenucima.

U konačnici, hvala vama, mojim fanovima, koji ste me pratili svih ovih godina. Hvala vam na bodrenju gdje god sam igrao. Vrijeme je da uživam s voljenima i doživim nova iskustva. Uskoro se vidimo izvan terena, dragi prijatelji", napisao je krilni napadač na Instagramu.

Fantastične godine u Lilleu i Chelseaju i najveće razočaranje Reala

Prema podacima Transfermarkta, Hazard je karijeru započeo u belgijskom Tubizeu. Lille ga je doveo 2005. godine, kada je imao 14 godina. Nastupao je za mlađe uzraste francuskog kluba, a od 2008. do 2012. bio je u seniorskoj momčadi, za koju je u 194 nastupa postigao 50 i asistirao za 53 pogotka i tako stigao do dva trofeja.

Chelsea ga je 2012. doveo za 35 milijuna eura te je u londonskom klubu postao jedan od najboljih igrača na svijetu. U 352 utakmice bio je strijelac 110 puta i asistent 92 puta. S Chelseajem je osvojio šest trofeja.

Real Madrid platio ga je 115 milijuna eura 2019. godine, učinivši ga najskupljim igračem u povijesti kluba. Međutim, belgijski napadač pokazao se i kao najveće razočarenje. Često je bio ozlijeđen, a pisalo se i o njegovom nedostatku volje te prekomjernoj težini. Tijekom četiri godine zabio je sedam i namjestio 12 golova u svega 76 utakmica, ujedno s ostatkom sastava osvojivši sedam trofeja.

Hazard je legenda belgijske reprezentacije

Hazard je i legenda belgijske reprezentacije. Bio je kapetan i predvodnik sjajne generacije i došao do 126 nastupa i 33 pogotka. S Belgijom je osvojio broncu na Svjetskom prvenstvu 2018. Zadnji reprezentativni nastup bio mu je na Svjetskom prvenstvu u Kataru, kada je igrao tri minute u remiju s Hrvatskom (0:0) u grupnoj fazi. Belgija je potom ispala s turnira.

Među ostalim, 2015. godine proglašen je najboljim nogometašem u Engleskoj, a bio je i najbolji igrač Lilleovih sezona 2010./2011 i 2011./2012. te Chelseajeve sezone 2014./2015. Karijeru je završio sa 623 odigrane utakmice, 167 pogodaka i 157 asistencija.

 

Pročitajte više