S legendarnim Edgarom Davidsom nema zajebancije ni u penziji

Foto: Getty Images/Guliver Image

RIOT GAMES je 2014. izbacio skin za Luciana, jednog od heroja u igri League of Legends. Međutim, već na prvi pogled vidi se jasna sličnost s legendarnim nizozemskim nogometašem Edgarom Davidsom. Nizozemac je tužio tvrtku, a nedavno je stigla i presuda.

Striker Lucian skin zaista podsjeća na Edgara Davidsa, iako Riot Games nije službeno potvrdio da je nogometaš bio inspiracija, to je učinio bivši zaposlenik tvrtke na svom Twitter profilu Baconhawk. Njegov Tweet je navodno bio jedan od ključnih faktora u donošenju presude u Davidsovu korist.
 

Iako se nogometaš na svom službenom Twitter profilu 2014. zahvalio Riot Gamesu što je bio inspiracija za Striker Lucian skin, izgleda kako se naknadno predomislio. Prvo je Davidsov odvjetnik u prosincu 2015. godine zatražio od Riot Gamesa da maknu sporni skin iz igre, a pet mjeseci kasnije uslijedila je i tužba.
 
Riot Games se branio tvrdnjom kako igrači League of Legendsa neće povezati nogometaša s herojem u igri, ali popularnost i marketinška vrijednost Nizozemca, uz ranije spomenut Tweet prevagnuli su u njegovu korist. 
 
 

Mnogi smatraju kako legendarni Pitbull samo pokušava zaraditi nešto novaca pošto nakon završetka igračke karijere i neuspjeha s Barnetom nije imao angažmana. Koliko u tome ima istine zna samo Davids, ali doživio je brojne kritike na društvenim mrežama radi promijene stava. Bilo je teško predvidjeti 2014. da će League of Legends postati najpopularnija videoigra na svijetu. 
 
Edgar Davids nije jedini koji je bio inspiracija za izgled nekog od heroja u League of Legendsu. Kada bi išli u detalje tražiti sličnosti s likovima iz filmova, serija i drugih videoigara vjerojatno bi malo heroja ostalo bez svog para. Međutim, gotovo je nemoguće biti potpuno originalan u današnjem svijetu s obzirom na količinu sadržaja koja se proizvodi. Vidjet ćemo hoće li Davidsov primjer dati ideju drugima.
 
Riot Games će Davidsu morati isplatiti dio zarade od prodaje skina u Nizozemskoj, no još nije poznato koliko će iznositi visina kompenzacije. Riot Games je prihvatio presudu, ali nisu imali nikakvih komentara. 
 

Pročitajte više