Edin Mujčin bira najveće Dinamove utakmice u LP-u: "Nek' opet bude kao 90-ih..."

Foto: EPA-EFE

MOŽDA nije bio najatraktivniji i možda vam neće prvi pasti na pamet kraj Roberta Prosinečkog ili Silvija Marića, ali većini Dinamovih navijača najomiljeniji igrač iz slavnih Dinamovih '90-ih godina je Edin Mujčin.

Legendarni Dinamov veznjak sudjelovao je u svim velikim rezultatima maksimirskog kluba, a s velikim zanimanjem pratit će i još jednu u nizu Dinamovih "povijesnih" utakmica. One uzvratu play-offa Lige prvaka na Maksimiru protiv Young Boysa (utorak, 21h).

"Joj, nama je svaka povijesna...", kaže legendarni Deda Mujčin.

Zvuči otrcano, ali - jest. Ne zato što Dinamo neće tako skoro ponovno biti u prilici za ulazak u Ligu prvaka već zato što ova momčad nakon dugo godina izgleda jako ozbiljno. Baš europski.

"Ma da. Dinamo izgleda stvarno moćno, najbliže europskom nivou nakon jako puno vremena. Strašno bi mi bilo drago da uđemo u Ligu prvaka, iako su ovi Švicarci stvarno odlični i nije tu ništa gotovo. Mogao je rezultat iz prve utakmice biti još bolji, ali dobro je i ovako. Vidi se u igri trenerov potpis. Dovedeni su igrači koje je on želio i to je jedini način da se stvori prava ekipa. A Dinamo to jest", kaže Mujčin.

Kad govori o Dinamu kaže "mi"

Iako je pomoćni trener u Lokomotivi, kad priča o Dinamu Mujčin govori "mi". Dinamo je bio i ostao njegov klub oko kojeg se nakon dugo vremena stvorila pozitivna atmosfera i jedino o čemu se priča u gradu je kako doći do ulaznice za Young Boyse.

"Osjeti se u gradu, u zraku da se događa nešto veliko. Taj dašak. Euforija je sjajna, ali neće biti tragedija ni da Dinamo ne prođe. Ne treba na to gledati negativno, jer i Europa liga je sjajno natjecanje. Da je Dinamo lošiji ja bih rekao da je bolje igrati Europa ligu, no ovaj Dinamo sigurno ne bi u Ligi prvaka prolazio onako loše kao prijašnjih godina. U to sam siguran. Sigurno će biti ekipa s kojima će ovaj Bjeličin Dinamo moći igrati i s kojima će se moći nositi", smatra Mujčin. 

Njegov Dinamo, onaj iz '90-ih godina bio je na ponos navijačima. U Maksimiru su gostovale velike ekipe i baš sve su se namučile s Dinamom.

"Kakva su to vremena bila... U Maksimiru je tih godina gostovalo, koliko, sedam europskih prvaka? Strašne su to utakmice bile, a mi smo bili jako dobra ekipa. Ligu prvaka smo otvarali s onim moćnim Ajaxom. Bilo je 0:0, a trebali smo ih dobiti. Ali, ako moram izdvojiti tri najdraže onda su to Partizan, Atletico i Manchester United na Old Traffordu. Te neću nikada zaboraviti", kaže Mujčin.

U svima njima je igrao veliku ulogu, osobito protiv Partizana, iako je po mišljenju mnogih Dinamovih navijača pa tako i autora teksta najbolju odigrao protiv Atletica.

"Protiv Partizana smo svi bili odlični. Ne znam stvarno može li se za nekoga reći da tu utakmicu nije odigrao sjajno. Joj, taj Atletico... Dao sam gol na početku za 1:0, a trebali smo voditi 3:0. Završilo je 1:1, ali mislim da je Dinamo bio strašno dobar u tom susretu. A tek Manchester United... Odigrati 'nulu' na Old Traffordu bilo je neopisivo", prisjetio se Edin koji je za Dinamo odigrao više od 200 utakmica.

"Danas odigraš tri dobre utakmice i ideš van za deset milijuna eura"

"Ne volim uspoređivati generacije. Svatko će za svoje vrijeme reći da je bilo najbolje. I oni iz šezdesetih godina i mi iz devedesetih i ovi danas, to je normalno. Činjenica jest da se danas puno lakše prodati van nego tada. Danas netko odigra tri ili četiri dobre utakmice i odmah ga netko kupuje za deset milijuna eura. Prije je to bilo puno teže, no danas je tržište takvo kakvo jest i samo sebi diktira cijene. Zato je velika stvar da je Dinamo uspio složiti dobru momčad i smatram da je Bjelica najzaslužniji što ovako dobro igraju", smatra Mujčin.

Je li euforija oko kluba povezana djelomično i Mamićevim odlaskom?

"Ne mislim da to ima veze. Pa on je bio tu i kad se stadion punio protiv Neftčija i Juventusa. Mislim da su se ljudi jednostavno zaželjeli dobrog nogometa koji se u Maksimiru konačno može gledati. Ma, samo da prođemo pa nek bude kao devedesetih...", zaključila je Dinamova legenda.

Pročitajte više