Eduardo izabrao napadače za utakmicu s Brazilom: Oni mogu protiv jakih stopera

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

EDUARDO DA SILVA više je puta tijekom ovog Svjetskog prvenstva istaknuo navijačku pripadnost Hrvatskoj, a isto će biti i danas kad reprezentacija za koju je nastupao istrči protiv reprezentacije zemlje u kojoj je rođen. Susret Hrvatske i Brazila započinje u 16 sati.

"Bit ću kratak - navijat ću, naravno, za Hrvatsku. Nadam se da će me svi shvatiti, znaju što sam prolazio, na pozitivan način. Igrao sam za hrvatsku reprezentaciju 12 godina, od mlade do A selekcije. Znam kakav je osjećaj, znam navijače i znam taj ambijent. Ja sam rođen u Brazilu, svi to znaju i, kako sam već jednom rekao, krv mi je brazilska, ali srce hrvatsko", rekao je Eduardo u razgovoru za N1 pa najavio utakmicu:

"To će biti jako teška utakmica, uostalom kao i svaka do sada. Svakako da je Brazil favorit, ne samo protiv nas, oni su favoriti za osvajanje prvenstva, ali ja mislim da će svakako juriti na početku utakmice i ako to Hrvatska izdrži, počet ćemo kontrolirati utakmicu. Brazil ne voli kad protivnik ima posjed."

"Više nema ljepote na SP-u, igra se na prolaz"

"Govorim to jer znam koliko je kvalitetan naš vezni red i možda je malo čudno, ali ja ću reći da mislim da će Hrvatska povesti. Kad bude vodila 1:0, mislim da Brazilci nemaju više mentalitet da mogu to preokrenuti. Kod njih je veliki pritisak u javnosti, već je velika napetost", smatra strijelac 29 golova za Hrvatsku i dodaje:

"Igrao sam, znam koliko je teško prolaziti skupinu. Za utakmicu s Marokom su brazilski mediji pisali da je jedna od najgorih na prvenstvu, a vidite gdje su sada i Hrvatska i Maroko. Više nema ljepote na SP-u, igra se na prolaz."

Istaknuo je važnost vezne linije i onda rekao koji mu se igrač posebno svidio na Svjetskom prvenstvu:

"Luka Modrić, Marcelo Brozović i Mateo Kovačić. Luka dirigira kao i uvijek, on zna kad je tajming za napadati, kad za posjed, on je to srce. Ta sredina terena, kad njih trojica budu pravi, onda će svi ostali igrači odigrati bolje. Najviše mi se svidio Joško Gvardiol. To je mlad dečko koji ima predispozicije za veliku karijeru, može postati najbolji stoper na svijetu, moćan je, jak, brz, inteligentan… Već sad je jedan od najboljih."

Neymar nije bolji od Ronaldinha i Ronalda

Pitanje napadača i dalje je otvoreno.

"Sva četvorica su drugačiji stil napadača. Ante Budimir i Bruno Petković bi se po meni trebali boriti za mjesto u momčadi jer Brazil ima dosta snažne, moćne, visoke stopere, čak i bekove, a oni mogu protiv takvih", rekao je, a na pitanje može li se Neymar usporediti s legendama brazilske reprezentacije odgovorio:

"Po meni ne. Ima više talenta od svih, kao što su Ronaldinho, Ronaldo, ali po meni nije bolji. On imaj taj vječiti talent, samo što ga nije znao koristiti. Njegova bahatost, simulacije na terenu, njegovo ponašanje… Sve to ga je koštalo. Ali da se znao ponašati kao Messi ili Ronaldo, najvjerojatnije bi ga ljudi u Brazilu daleko više cijenili. Ali svakako je top nogometaš i svi to znaju i u Brazilu se sve vrti oko njega."

"Htio bih da Hrvatska prođe"

Eduardo smatra da će pritisak u ovoj utakmici biti na Brazilu, a ovako prognozira ishod:

"Uh… Teško. Htio bih da Hrvatska prođe. Dat ću dvije prognoze - 1:0 ili prolazimo na penale."

Pročitajte više