Ekskluzivni video: Krvavi marš Cibone na Gripama

O UVJERLJIVOJ pobjedi Cibone na Gripama (69:84) pričat će se još dugo vremena, ali nažalost, većinom zbog krvavog incidenta koji se dogodio u 25. minuti derbi susereta 9. kola NLB lige.

Nakon kontre Splita, pod košem Vukova, došlo je do tučnjave između Ciboninog Amerikanca i vrsnog šutera Marshalla te nekadašnjeg Zadranina Siniše Štembergera. Pod košem je došlo do sveopće makljaže, na teren su uletili i treneri, Slobodan Subotić i Velimir Perasović.

Marshall je u naguravanju udario Štembergera i raskrvario mu glavu, a nakon što smo pomislil da se situacija smirila, Riječanin je tamnoputom igraču zagrebačkih rivala pokušao uzvratiti karate potezom. Utakmica je prekinuta na neko vrijeme, suci su isključili gotovo cijelu klupu Splita i Cibone, dakako među njima i Marshalla i Štembergera. Prekid utakmice trajao je više od 20 minuta, a krvave scene s prepunih tribina gledala su mnoga poznata splitska lica, s obzirom da su Gripe ove subote ugostile i povijesnu skupštinu Hajdukovih dioničara. Među ostalima, našli su se tu Zoran Vulić, Aco Petrović, Vinko Bajrović, Vlado Balić i mnoge druge sportske persone.

Do incidenta je došlo nakon što je igrač žutih Shannon položio iz kontre; Marshall je, naime, odalamio Štembergera laktom dok suci nisu pratili. Štemberger nije ostao dužan; krenuo je prema Marshallu koji ga je uhvatio "u kravatu" i počeo nemilice udarati. Nakon što su se obojica našla na podu, igrači s obje klupe utrčali su na teren; neki su razdvajali zaraćene strane, a neki su se samo uključili u opću makljažu.

Bila je to vrlo ružna scena kakvoj nismo do sada nazočili na susretima NLB lige. Posebno je degutantan bio Marshallov stil, Amerikanac je u potpunosti zaboravio da nije na ulici, već na košarkaškom terenu.

"Terenci" su, dakako, razljutiti i tribine, pa su se na parketu našli različiti predmeti, od upaljača s kojima je zasuta klupa gostiju, do tenisica. Susret je nastavljen tek nakon 20-ak minuta, a trenerima je na raspolaganju ostalo svega šest igrača sa svake strane. Čak njih 12 krenuli su na tuširanje prije vremena; Vrkić, Vlaić, Poljak, Brun i Radić kod Splita, a Marshall, Longin, Troha, Vukušić, Zubčić i Princ kod Cibone.

Štemberger završio s četiri šava na glavi

Šteta je, dakako, što je brutalni obračun, vrlo sličan onome koji se prošle sezone dobio u NBA ligi, tijekom susreta Knicksa i Nuggetsa, košarku stavio u drugi plan. Igrači američkih klubova zaradili su zbog masovne tučnjave teške kazne, a one neće izostati niti u slučaju ovog do sada neviđenog domaćeg obračuna. Disciplinska komisija NLB lige bit će pretrpana poslom i nema sumnje da će Štemberger i Marshall biti drakonski sankcionirani. Treba istaknuti da je Marshallov ispad, za kojeg ipak nema opravdanja, rezultat provokacija igrača Splita koji su krenuli s naguravanjem, dok je Štemberger prema izjvama bliskih očevidaca prvi zamahnuo prema Amerikancu u dresu Cibone. Igrač Splita prošao je najgore, sa četiri šava na glavi.

Košarka u drugom planu, ali ne i rivalitet

Pitanje pobjednika se moglo nazrijeti već na poluvremenu kada je Cibona vodila 51:30, te se do kraja utakmica razvodnila i sve je završilo pobjedom gostiju 84:69. Već u drugoj četvrtini Cibona je došla do ogromnih plus 21, zahvaljujući katastrofalnoj igri Splićana koji su tricu gađali 0:14. U promašajima je prednjačio upravo Štemberger, stoga nije teško pretpostaviti razlog njegove nervoze.

Kod pobjednika su najbolji bili Lukša Andrić sa 12 poena i osam skokova, Jared Homan sa 13 poena i sedam skokova, te Davor Kus sa 17 poena. Split je predvodio Antonio Grant sa 26 poena i tri asistencije. No, košarka je, na žalost, ostala u drugom planu. Rivalitet Splita i Cibone, međutim, dodatno je produbljen i sasvim je sigurno da će ove nemile scene igračima biti na pameti u narednim susretima. Lani su se Split i Cibona muški potukli u košarkašim prezentacijama u zanimljivom polufinalnom doigravanju za prvaka Hrvatske, a ove godine odlučili su konkretizirati stvar i obračunati se u doslovnom smislu.

Treneri "neće tolerirati" tučaroše

Nakon susreta trenerima je bilo teško govoriti o utakmici, mada su se gorljivo potrudili da umanje incident. No, krv koja je tekla parketom svima se urezala u sjećanje.

"Odigrali smo fantastičnu drugu četvrtinu, ključ razlike bio je naš obrambeni skok. Igrali smo kontroliranu košarku, nismo Splitu dozvolili napadački skok niti kontranapade u leđa. Niti do kraja susreta, s okrnjenim sastavom, nismo dopustili da nam se približe.", prva je reakcija Splićanina Velimira Perasovića, trenera Cibone, za kojeg je derbi u rodnom gradu trebao biti nešto posebno.

"O incidentu ne želim razgovarati jer nisam najbolje vidio situaciju. Kada pregledam snimku, možemo pričati, ali za sada želim reći samo da kao trener ne mogu tolerirati ovakvo ponašanje."

Divljacima zabraniti igranje košarke

I dok su igrači Splita redom izbjegavali novinare, moglo se iz njih ipak izvući generalno mišljenje: ovo je bilo sve, samo ne košarkaška utakmica.

Cibonin Vedran Princ kratko je kazao: "Ostat će velika mrlja, ali ništa ne može umanjiti našu uvjerljivu pobjedu.

Domaći trener Piski Subotić bio je razočaran porazom, ali i neugodnim scenama; "Cibona je zasluženo pobijedila, čini mi se da su se moji igrači prepali Vukova, previše su ih respektirali. Mi jednostavno nismo bili pravi."

U kasnijem razgovoru Piksi se ipak malo oslobodio "Moram priznati da nisam dobro vidio scenu. Na početku sam mislio da se dvojac malo zakačio, ali nakon gledanja snimke, shvatio sam da nema govora o tome. Radi se o čistom divljačkom napadu koji zahtijeva najstrožu kaznu. Takvim igračima treba zabraniti igranje košarke. Grozno, grozno, za svaku osudu..."

D.R.
Foto: Veljko Grbeša

Pročitajte više