EKSPLOZIJA KOD STADIONA Razvaljena vrata sumnjivog automobila u kojem nije pronađen eksploziv

Foto: FAH 
 
PAR SATI prije četvrtfinalne utakmice Francuske i Islanda, kod stadiona u pariškom St. Denisu odjeknula je eksplozija.
 
Glasnogovornica pariške policije izjavila je da se radi o kontroliranoj eksploziji kojom su policijske snage nasilno otvorile vrata sumnjivog vozila koje je bilo parkirano blizu stadiona, ali tamo gdje je parkiranje zabranjeno, te da nije uništeno cijelo vozilo, kako su ranije javljali novinari s lica mjesta. 
 
Objašnjenje ima smisla, ali kao što možete čuti u dole priloženoj snimci, detonacija eksplozije bila je prilično jaka, puno jača nego što odjekne prilikom aktiviranja male količine eksploziva, potrebne za otvaranje vrata automobila. 
 
ISIL je prijetio da će izvršiti napad na utakmici Francuske na Euru, ali u policiji smiruju paniku i obavještavaju da u automobilu nije pronađen nikakav sumnjivi sadržaj. "Zbog Eura zatvorene su mnoge ulice oko stadiona. U Parizu često vršimo ovakve provjere i ponavljamo, nismo uništili cijelo vozilo."

Navijačima je bio zabranjen prolaz prema stadionu dok traje očevid, a kao što se vidi po slici i komentaru objavljenima na Twitteru, evakuiran je i restoran kod ulaza C na Stade de France:

Evo i mape stadiona i okolice, odnosno točne lokacije na kojoj je izvršena kontrolirana eksplozija i koliko je to mjesto udaljeno od samog Stade de Francea:

Podsjećamo, ovo je drugi put u zadnjih osam mjeseci da se Stade de France spominje u kontekstu teroristčkih napada. Prvi put to je bilo 13. studenog prošle godine, u noći kada su ISIL-ovi zločinci u više terorističkih napada na raznim pariškim lokacijama poubijali 130 ljudi, a ranili njih više stotina. Osim kluba Bataclan, gdje su upali na koncert grupe Eagles of Death Metal i izvršili pokolj automatskim puškama i bombama, zatim kafića u centru grada koje su zasuli mecima iz kalašnjikova, meta im je bio i stadion na kojem su Francuska i Njemačka igrale prijateljsku utakmicu.

Jasno je i zašto; stadion na kojem među 80 tisuća gledatelja bio i francuski predsjednik Franocis Hollande i utakimica jakih reprezentacija zapadnjačkih "nevjernika" koju u televizijskom prijenosu gleda cijeli svijet, idealan je poligon za slanje poruke bezumnih islamističkih zločinaca. U tome su zamalo uspjeli, jer dva terorista opasana eksplozivom pokušala su ući na tribine i tamo se raznijeti tijekom utakmice. Prvi je ubijen na prilazima stadionu, a drugi je detonirao eksploziv za pojasom kada su ga prilikom pokušaja ulaska na stadion uočili pripadnici osiguranja kojima je bio sumnjiv.

U ovim napadima poginule su tri osobe, ali zahvaljujući prisebnosti redara i službi sigurnosti, taj broj nije bio neusporedivo veći, što bi se definitivno dogodilo da su teroristi uspjeli ući na stadion i tamo se raznijeti. U tom trenutku utakmica je bila u tijeku, a eksplozija koja je tada odjeknula pored stadiona, itekako se čula na tribinama i terenu Stade de Francea, te u izravnom prijenosu, a na trenutak je zbunila igrače na travnjaku koji nisu znali bi li nastavili sa igrom ili ne.

Preplašeni navijači s tribina su požurili na teren, a utakmica je naravno prekinuta. Ubrzo su se među publikom proširile vijesti o užasnim napadima širom Pariza. Nekoliko sati prije utakmice njemačka reprezentacija evakuirana je iz hotela zbog dojave o bombi, koja očito nije bila tako bezazlena.

Nakon eksplozija oko stadiona, igrači Francuske i Njemačke noć su proveli na stadionu, a sestra Antoinea Griezmanna, koja je bila na koncertu u Bataclanu, bijegom se uspjela spasiti od tamošnjeg pokolja.

Pročitajte više