England away - prva utakmica Eura

ZABORAVIMO sve hvalospjeve i laskanja nama samima "kako Hrvatska odlučuje o sudbini nogometne velesile i kolijevke nogometa", jer prelazak iz kategorije hvalisavih i onih koji komplekse manje nogometne vrijednosti i tradicije liječe takvim uljuljkivanjem, u klasu istinskih velikih i bitnih nogometnih reprezentacija i "nacija" je velika i prava utakmica koju bi Hrvatska odigrala na Wembleyu. U protivnom ćemo se zauvijek hvaliti  broncom od prije deset godina i "petim" mjestom sa Eura '96.

> Live tekstualni prijenos pratite na adresi live.index.hr

Hrvatska se plasirala na EP usprkos strepnjama nakon izvlačenja kvalifikacijskih skupina, a sada se pred njom nalazi drugi najvažniji zadatak - pokazati koja je stvarna vrijednost Hrvatske među 14 najboljih europskih reprezentacija (jer Švicarska i Austrija ne bi vidjele Eura da nisu domaćice prvenstva) i zato je dobro što je Rusija kiksala u "Svetoj zemlji", jer ćemo umjesto očekivanoj prijateljskoj utakmici svjedočiti okršaju koji će Engleskoj predstavljati "biti ili ne biti" u svakom smislu, dok će to isto značiti i Hrvatskoj, ali tek za prestiž.

Ili jesu ili nisu

Ako pobijedimo, izvučemo remi ili doživimo poraz sa manje od dva gola razlike, na Euro odlazimo kao "prvaci" iznimno teške kvalifikacijske skupine i sukladno tome će specifična težina ove reprezentacije rasti kako se budemo približavali  Euru.

Nema ništa nečasno ni da kvalifikacije okončamo kao drugi, ali dva uzastopna poraza na vrućim terenima blatnjavog Skopja i grbavog Wembleya bi kompromitirala sve ono dobro što je ova reprezentacija napravila puno više od Srebrićeve zaigranosti olovčicama ili navijačkih eskapada po tzv. Republici Srpskoj.

Razlog je jasan; kada već svi Biliću i igračima tepaju kako su najbolji, evo im večeras savršene prilike da to dokažu: uskrsli protivnik na "hramu nogometa" pred 90 tisuća navijača. Utakmice kao što je ova večeras, navodno "bez pritiska", iako se igra protiv Engleske na prepunom Wembleyu pred cijelim svijetom, pokazuju od kakvog je materijala sazdana momčad i ide li Hrvatska na Euro kao pritajeni favorit ili kao pobornik kubertenizma.

Šimić van sastava, Robert Kovač van forme

Bilić će na Wembley izvesti momčad - Pletikosa, Ćorluka, Šimić, R. Kovač, Šimunić, Srna, Modrić, N. Kovač, Kranjčar, Eduardo, Olić - koja će uz najviše jednu izmjenu igrati istrčati i na prvoj utakmici ljetnog kontinentalnog summita.

Sastav je poznat i provjeren, ali temelj momčadi, obrana, ne ulijeva baš pretjerano povjerenje, ne samo što se Pletikosa ni kolege iz zadnjeg reda nisu proslavili u Skopju, nego zato što Robert Kovač ove sezone u Bundesligi igra loše, a Dario Šimić ne igra nikako, čak ni u Ancelottijevom staračkom domu, gdje bi sa 32 godine trebao biti "mlad i perspektivan", tako da je jedino što ulijeva kakvu takvu sigurnost, njihova rutina i iskustvo. Pitanje je koliko će im vrijediti kada se prema njima sjure Cole, Gerrard i Lampard.

McClaren s druge strane već poslovično ne može sastaviti momčad bez da mu ne nedostaje više od pola reprezentacije, a ovaj put za Englesku neće igrati "prvi napad" (Rooney, Owen) i standardni par centralnih braniča (Terry, Ferdinand)

Gareth Barry i Shaun Wright Phillips bolji od nezaliječenog Hargreavesa i potrošenog Beckhama

Hrvatska također ima jedan hendikep u engleskom sastavu; McClaren se konačno sjetio smijeniti Paula Robinsona i na njegovo mjesto instalirati Scotta Carsona. U zadnjem redu će Lescott i Campbell zamijeniti spomenute "halfove", dok su na bokovima novi engleski hit Micah Richards i Wayne Bridge, koji ne bi okusio tu čast da mu suigrač iz Chelsea Ashley Cole nije ozlijeđen.

Korektora veznog reda će umjesto neoporavljenog Owena Hargreavesa igrati Gareth Barry. Manchesterov defenzivac svakako spada među najbolje igrače na svijetu na toj poziciji, ali ne u statusu rekonvalescenta u kojem se trenutno nalazi. Barry iz Aston Ville bi trebao biti dostojna zamjena, jer radi se o igraču koji je proteklih godinu i pol među najboljim veznim igračima Premiershipa, a odlično je igrao i u posljednjim kvalifikacijskim utakmicama (Izrael, Rusija i Estonija) i čak je iz sastava istisnuo Lamparda, što je engleskim novinarima samo poslužilo kao dokaz stare teze da "Lampard i Gerrard ne mogu igrati zajedno" - barem kod aktualnog izbornika.

Barry je, kao i cijela momčad, imao crnu rupu u porazu od Rusije u Moskvi, tako da mu je bio predviđen povratak na "širi spisak", ali kako je plašljivi Maca odlučio na Hrvatsku krenuti samo sa jednim napadačem, iza dvojca dalekometnih pucača Lamparda i Gerrarda će biti Barry i tako dobiti priliku da si učvrsti mjesto za Euro, a na Luki Modriću je da mu poremeti planove.

Bilić je poručio kako je spreman i na englesku varijantu bez dva napadača, ali sa pridruženim krilnim brzancima Joeom Coleom i Shaunom Wright-Phillipsom, koja će mu večeras i biti suprotstavljena i ističe kako će takav engleski 4-1-4-1 ustvari biti 4-3-3.

Wright-Phillips je još prije dvije godine okrunjen za Beckhamovog nasljednika, a to što ga je McClaren u ključnoj utakmici pretpostavio Davidu za čijim je povratkom u reprezentaciju molila cijela nacija, pokazuje kako je žezlo i konačno predano, a Becks preseljen u sportsko-marketinšku legendu.

U napadu će vrebati leteća tvrđava Peter Crouch. Superefikasni skakač zna igrat i po zemlji, a motiv više će mu biti i to što je bez obzira na visoku efikasnost (prošle sezone prvi strijelac Liverpoola u svim natjecanjima, u 23 nastupa za Englesku 13 zgoditaka) u drugom planu u klubu i u reprezentaciji, a na Otoku je često zbog svoje nezgrapnosti predmet poruge.

Pobijediti englesku bahatost

Nabrojali smo ono čim raspolažu izbornici, ali za nas bi bilo posebno slatko da Engleze onemogućimo i zbog njihove ignorancije i bahatosti, koju od medija do navijača isijavaju i prije ove utakmice, kada eventualni plasman na Euro mogu zahvaliti "strašnom" Izraelu i dobroj volji Hrvatske.

Važnije od toga je da kako god završila utakmica sa Englezima, taj će rezultat, a ne trijumf nad Englezima na Maksimiru ili poraz u Skopju, dati pravu vrijednost naše reprezentacije, jer kao što znamo, na Euru neće biti ni Estonije, Andore, ni "krtičnjaka", tamo će svaka utakmica i svaki stadion biti "Wembley".

Zvonko Alač
Foto: AFP

Pročitajte više