LIGA NACIJA

ENGLESKA - HRVATSKA 2:1 Hrvatska na Wembleyju ispala iz elite Lige nacija

Foto: EPA-EFE

HRVATSKA je u zadnjoj utakmici Lige nacija izgubila na Wembleyju od Engleske 2:1 i ispala u niži rang natjecanja. Hrvatska je povela golom Kramarića u 57. minuti, ali su Englezi u završnici okrenuli preko Lingarda i Kanea.

Rezultati by SofaScore

Jedvaj dao, Jedvaj uzeo. Tako se najbolje može opisati hrvatska završnica Lige nacija protiv Španjolske i danas protiv Engleske.

Dalićevo vatrogasno rješenje na lijevom boku spasilo je Hrvatsku s dva gola u četvrtak na Maksimiru protiv Španjolske, ali ju je na Wembleyju poslao u nižu ligu vjerojatno najlošijom utakmicom u karijeri. Ne može se samo njega kriviti za jako blijedo izdanje Hrvatske, ali je Jedvaj svojim pogreškama izravno utjecao na oba gola Engleza i bio najslabiji igrač u Dalićevoj momčadi.

Puno toga nije funkcioniralo u igri Hrvatske koja je možda mogla puno bolje proći da neshvatljivo loš Ante Rebić nije u 2. minuti promašio prazan gol nakon što su si Pickford i engleska obrana skuhali veliku frku ispred vlastitog šesnaesterca. Lopta je pala na noge Rebiću, Pickford je bio potpuno izgubljen, ali je Rebić raspalio preko gola umjesto da plasira loptu u nebranjenu mrežu.

Neshvatljivi raspad obrane

Do Kramarićevog gola to je bilo sve što je Hrvatska odigrala i nevjerojatno je da je do 57. minute na semaforu bilo 0:0. Dalić je visoko postavio obranu nadajući se da će tako brze engleske igrače držati što dalje od gola. Pokušavala je Hrvatska hvatati Sterlinga i Rashforda u zaleđe, ali je Jedvaj baš svaki put kasnio i Englezi su bili kao na šetalištu od centra do hrvatskog gola.

Tako je već u 11. minuti Sterling pobjegao cijeloj hrvatskoj obrani i sjurio se prema golu, ali je Kalinić svojom prvom velikom intervencijom na utakmici spasio čisti gol. Kalinić je loptu izbio u korner nakon kojeg se lopta odbila na drugu stativu gdje je Harry Kane bio potpuno sam, bez ijednog hrvatskog igrača oko sebe. Mogao je što je htio, ali se spetljao i prebacio je loptu preko gola sa samo dva metra.

Pet minuta kasnije Sterling je ponovno pobjegao Jedvaju i Lovrenu, ali je Kalinić istrčao na vrijeme i odnio i njega i loptu. Ona dolazi do Kanea koji na 15 metara ima prazan gol i samo Jedvaja na gol-crti, ali ga pogađa u glavu. Lopta mu se ponovno odbija na nogu, ali Kalinić se vraća i novom velikom obranom odbija u korner.

U 25. minuti je Kalinić malo nesigurno reagirao, ali je svejedno uspio obraniti Chilwellov udarac, a Leicesterov igrač je u 40. minuti ubacio s krila, a Barkley iz voleja pucao pokraj gola. U međuvremenu je Rebić bio u tri, četiri poluprilike, ali je u baš svakoj situaciji pucao između tri i trinaest metara preko gola. To više nije mogao gledati ni Dalić koji ga je na poluvremenu ostavio u svlačionici i u vatru ubacio Brekala.

U nastavku neka nova, bolja Hrvatska. Nakon što je Sterling promašio još jednu dobru priliku u 52. minuti, Hrvatska se malo probudila. Povezale su se linije, Brekalo je bio sve opasniji i baš je on u 57. minuti povukao kontru i odlično proigrao Vlašića. Veznjak CSKA-a je majstorski vratio loptu Kramariću koji ima Perišića potpuno samog na drugoj stativi, no odlučuje se na tri lažnjaka, valja cijelu englesku obranu i uz pomoć odbijanca zabija preko Pickforda za vodstvo Hrvatske.

Gol je potpuno presjekao Engleze koji su se ispuhali i ostajali su bez energije pa je prvo u 61. minuti Perišić gotovo iz mrtvog kuta pucao pokraj gola, a u 76. minuti Kramarić i Brozović su povukli kontru dva na dva. Brozović je odličnim lažnjakom izbacio Stonesa i, umjesto da puca, odložio je loptu Vlašiću čiji udarac završava u bloku.

Dvije minute kasnije počeo je preokret. Opet prekidi, opet problemi. Gomez ubacuje iz auta, Jedvaj neshvatljivo promašuje loptu na drugoj stativi gdje je Kane. Engleski centarfor u padu gura loptu prema golu, a ona dolazi do Lingarda koji je na crti zakucava u gol za izjednačenje samo pet minuta nakon što je ušao u igru.

Southgate pogodio s Lingardom

Samo pet minuta kasnije Vida je odlično pucao nakon kornera, ali je Lingard izbio s crte i bilo je jasno da će Englezi okrenuti. U 85. minuti Jedvaj je nepotrebno srušio Chilwella na lijevoj strani i Englezi su izborili slobodan udarac. Hrvatska je ponovno očajno bila organizirana na prekidu. Nitko nije zatvarao prvu stativu, Jedvaj je ponovno promašio ovaj put nešto težu loptu i nitko nije čuvao Kanea koji takve prilike ne propušta.

Tako je Hrvatska propustila veliku priliku proći na final four koji bi donio još jednu ili dvije spektakularne utakmice, ali je apsolutno zasluženo izgubila od ne pretjerano uvjerljive, ali bolje Engleske. Ništa se dramatično nije dogodilo ovim porazom, ali ako je Dalić zaista Ligu nacija koristio kao poligon za razne varijante u kvalifikacijama, onda ima na čemu raditi do ožujka.

Hrvatska je oba gola primila iz prekida koji su sad već ozbiljan, golemi problem za reprezentaciju i koji bi je u kvalifikacijama mogao puno stajati ako se na njemu ne počne ozbiljno raditi. Također, ovakva nonšalancija u obrani i naivno namještanje ofsajd zamki ne smije se ponoviti u ozbiljnijim utakmicama. No, s druge strane, Dalić je dobio Brekala koji je pokazao da će biti budućnost ove reprezentacije, a i Antonio Milić je odigrao solidnu utakmicu baš kao i Vlašić.

Pred Hrvatskom su na proljeće kvalifikacije za Euro u kojima nema pravo na krivi korak budući da je ovim porazom izgubila priliku za popravni ispit u dodatnim kvalifikacijama za Euro. Plasman kroz glavne kvalifikacije ipak ne bi trebao biti upitan.

England - Croatia Rezultati uživo

Pročitajte više