Engleska konačno igra nogomet

Foto: EPA

NEKI OD NAS su riječi iz naslova posljednji put izgovorili 2004. godine, dok neki posežu u davne devedesete godine prošlog stoljeća. Ali sada je to ionako stvar prošlosti – Englezi konačno igraju nogomet. 

Smrt izolacionizmu, sloboda nogometu

Godinama su engleski mediji ostatak svijeta silovali najavama o tome kako se nogomet vraća kući, jedinoj naciji koja ga igra ispravno. I iz godine u godinu svijet je ostajao razočaran, do razine da su Englezi postali predmet sprdnje u svijetu nogometa. Pritom najveći problem nisu bili rezultati, jer kada objektivno analiziramo kadar, nikad nisu bili među tri glavna favorita za neki turnir, barem u ovom tisućljeću. Najbliže tome bili su na Euru u Portugalu kada su ispaštali zbog prevelike sličnosti glavnih igrača (Lampard, Gerrard, Scholes). Iz natjecanja u natjecanje gledali smo rigidnu Englesku na čelu s domaćim trenerima koji su njihove verzije Stanka Mršića ili Ilije Lončarevića – tipova koji su cijeli život u sistemu, ali su jednostavno zaostali za vremenom barem dva desetljeća. Svatko tko je gledao film o Mikeu Bassettu, engleskom izborniku, dobro zna o čemu se radi. U sceni u kojoj, iziritiran medijskim pritiskom i činjenicom da stvari ne idu po zamišljenom plan, održava kultni govor koji završava riječima „We're playing four-four-fucking-two“ vidi se cijela problematika engleskog nogometa posljednjih desetljeća – apsolutni izolacionizam na nacionalnom nivou u kojem i dalje vjeruju da ih daleko mogu dovesti sistemi i ideje kojima su pokorili svijet prije 52 godine.

Danas im je na čelu Gareth Southgate koji je konačno detektirao englesku poziciju u svijetu nogometa – druge nacije debelo su ih prešišale. I to treba shvatiti i implementirati, a ne odbaciti.


Ova engleska hibrid je Guardiole i Pochettina

Čak 7 igrača iz današnje postave (svi u polju) činili su igrači Tottenhama i Manchester Cityja. Pochettino već 5 godina uspješno mijenja paradigme u engleskom nogometu – tehnički dorađen nogomet s jasnim koridorima izlaska u svakoj fazi napada i pozicijskom igrom svjetlosnim su godinama ispred romantične, ali divlje i zastarjele engleske ideje napucavanja s gola na gol. Prije dvije godine je u ligu stigao i najpoznatiji svjetski ideolog – Pep Guardiola. Svi preduvjeti da Englezi vide kako to rade dva od tri najuspješnija trenera u ligi su postojali, još je samo trebalo da engleski Mršić dobije otkaz. Sam Allardyce je uhvaćen s prstima u pekmezu, Southgate se odjednom našao na pravom mjestu i to je najbolja stvar koja se dogodila engleskoj reprezentaciji u jako dugo vremena. Engleska konačno ima barem djelomično prenesenu kulturu igre iz domaće lige, što igrače dovodi u već uhodane uloge i poznate situacije, čime se značajno smanjuje vrijeme potrebno za prilagodbu. Ova Engleska talentom nije najbolja svih vremena, vrlo daleko je i od one prethodno spomenute sredinom 2000-ih, ali je konačno zabavna. I uistinu nogometna. 



Mlada, zabavna i atraktivna ekipa

Engleska je s malo više od 25 godina prosječne starosti jedna od najperspektivnijih na turniru, i zapravo je Ashley Young s 32 godine jedini igrač za kojeg je logično pretpostaviti da mu se bliži kraj karijere na vrhunskom nivou. Prethodne selekcije su se uglavnom gradile kompromisima, odnosno zadovoljavanju najširih masa tako što se u ekipu natrpavalo ono što su mediji smatrali najboljim bez obzira na to koliko to nelogično bilo, a vrlo često se radilo o igračima koji su svoj zenit prošli i jedno ili dva velika natjecanja prije toga (Rooney, Terry). Današnja Engleska je mlada, neopterećena imidžom superzvijezda koje moraju biti na terenu, što se ne odnosi tek na Harryja Kanea, ali je baš zbog svojeg ega takva klasa napadača kakva je. Ova Engleska ima izrazito motorički sposobne igrače u svim linijama, ima brzinu, okomitost i dozu lucidnosti.



Kako igraju?

Engleska od svog gola pokušava smisleno, pasom izaći u iduću fazu napada. Maguire je tu potencijalno najslabija karika zbog jače noge na krivoj strani, ali bilo je nevjerojatno vidjeti koliko daleko su spremni engleski stoperi iznijeti loptu – vjeruju sami sebi, vjeruju im i suigrači, a tročlana zadnja linija ipak dozvoljava bočnom stoperu veću slobodu u posjedu jer mu ostala dva mogu pokriti leđa. Protiv toga nije lako igrati, što se vidjelo i protiv Tunisa – afrički veznjaci morali su napuštati zonu kako bi napali engleskog stopera s loptom, što je ostavljalo prazan prostor i trokut između stopera, Hendersona kao centralnog veznog i bočnog veznog Engleza na toj strani. Konačno svi igrači u polju sudjeluju u igri – bekovi se dižu vrlo visoko kako bi razvukli suparničku zadnju liniji, a Sterling i Kane se naizmjenično spuštaju u međuprostor i izvlače suparničke stopere što je omogućilo okomito utrčavanje iz drugog plana i šansu Lingardu u tri navrata. Unutar jasne strukture napada imaju slobodu i želju za pomaganjem u gradnji napada i konačno ne moraju preskakati određene igrače ili čak cijele linije (poput prijašnjih obrambenih) zbog tehničke limitiranosti. Takva interakcija otvara im brojne linije pasova i oduševljava količina prostora koju si međusobno otvaraju u napadu. Tek je loša reakcija u završnici uz užasnog suca spasila Tunis od golijade u njihovoj mreži.

Koliko daleko mogu?

Englezi će, sada je to izvjesno, proći skupinu, jer će slavlje nad Panamom biti vjerojatno dovoljno. Križaju se s grupom u kojoj ne postoji super momčad protiv koje su autsajderi (Kolumbija, Poljska, Senegal, Japan), pa je vrlo moguće i četvrtfinale. Koliko daleko mogu previše ovisi o ždrijebu, faktoru sreće, eventualnim ozljedama ili kartonima, ali i kvaliteti. A klasom Englezi nisu sam vrh. Nisu kvalitetom vjerojatno ni najbolja svoja generacija u posljednjih 20-ak godina, ali to im je ionako donijelo samo teret koji nisu bili sposobni iznijeti. Neće osvojiti naslov, ali konačno igraju nogomet koji je osvojio neutralce. Englezi su konačno na ispravnom putu. I kako god se odigralo ovo Svjetsko prvenstvo do kraja, Gareth Southgate već je pobjednik. 

 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Svjetsko prvenstvo u Rusiji, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag SP 2018

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.