RASPAD SUPERLIGE

Engleski klubovi mole navijače za oprost, nije se oglasio još samo jedan

Foto: Reuters

SUPERLIGA se raspala. Samo dva dana nakon što je 12 elitnih klubova osnovalo to privatno natjecanje došlo je do velikog preokreta. 

Manchester City je prvi službeno objavio da odustaje od sudjelovanja u Superligi, a slijedili su ga i ostali klubovi iz Premierlige koji su bili među osnivačima novog natjecanja. To su Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester United i Tottenham.

Uz klubove iz Engleske u ekskluzivnom natjecanju pod sponzorstvom američke banke JP Morgan trebali su nastupati Real Madrid, Barcelona, Atletico Madrid, Juventus, Inter i Milan. Oni se sinoć nisu oglasili. 

BBC je oko ponoć objavio vijest da svi engleski klubovi izlaze iz Superlige, a uskoro su počela pristizati i službena priopćenja njihovih vlasnika. Dosad se nije oglasio samo Chelsea, ali očekuje se da će to učiniti tijekom jutra.

Tottenham: Trebamo neprestano preispitivati nove opcije natjecanja 

Gazda Tottenhama Daniel Levy izjavio je da žali zbog uzrujanih i tjeskobnih reakcija koje je izazvala ideja Superlige. 

"Smatrali smo da je važno da naš klub sudjeluje u razvoju novog natjecanja. Cilj je bio da osiguramo pravedniji financijski fair play i financijsku održivost te unaprijedimo igru koju volimo. Vjerujemo da nikada ne bismo smjeli stajati mirno te da trebamo neprestano preispitivati ​​opcije natjecanja i upravljanja kako bi nogomet napredovao i izazivao uzbuđenje navijača širom svijeta", objavio je Levy uz kratku zahvalu navijačima "koji su iznijeli svoje argumentirane stavove".

United: Sve smo pozorno pratili 

S Old Trafforda su u kratkoj objavi potvrdili da Manchester United odustaje od Superlige i okreće se suradnji s nogometnom zajednicom, kako bi zajedno pronašli prihvatljiva rješenja za buduće izazove s kojima se nogomet susreće.

"Pozorno smo pratili reakcije naših navijača, britanske vlade i ostalih ključnih dionika nogometne igre", stoji u priopćenju Manchester Uniteda.

Izvršni dopredsjednik Ed Woodward ranije je objavio da na kraju godine definitivno odlazi iz kluba. 

Liverpool: Negativne reakcije su stigle iz našeg kluba, kao i izvan njega. Hvala svima 

Liverpool je priopćio da od Superlige odustaje zbog lavine nezadovoljstva koje je izazvala njihova odluka. 

"Do nas su došle mnogobrojne reakcije, kako od ljudi iz kluba tako i od važnih faktora izvan kluba. Želimo im ovim putem zahvaliti na njihovom doprinosu", poručili su s Anfielda. 

City objavio jednu rečenicu

Manchester City je priopćenje objavio u jednoj rečenici, a vrlo brzo mu je stigla čestitka Uefe. Predsjednik Aleksander Čeferin poželio mu je dobrodošlicu u nogometnu obitelj.

Najdužu poruku povodom odustajanja od Superlige objavio je Arsenal. Klub je u službenom priopćenju zatražio oprost od navijača.

Arsenal: Trebat će nam vremena da opet zaslužimo vaše povjerenje 

"Posljednjih nekoliko dana ponovo nam je pokazalo koliko duboke osjećaje navijači diljem svijeta imaju za naš klub i sport koji svi volimo. Nije nas na to trebalo podsjećati, ali reakcije naših navijača u posljednjim danima natjerale su nas da dobro promislimo. Nikad nam nije bila namjera ovako uznemiriti navijače.

No kad je došao poziv u Superligu, iako nije bilo nikakvih garancija, nismo željeli da Arsenal za bilo čime zaostaje i mislili smo na njegovu budućnost. Osluškivali smo mišljenja kako vas tako i globalne nogometne zajednice i odlučili smo da se povlačimo iz Superlige.

Pogriješili smo i ispričavamo se.

Svjesni smo da će trebati vremena da povratimo vaše povjerenje i vjeru u ono što pokušavamo ostvariti s Arsenalom. Želimo još jednom istaknuti da je odluka da uđemo u Superligu bila vođena željom da zaštitimo Arsenal, vaš klub, i da krenemo u budućnost uz financijsku stabilnost. Ona je ključna ako želimo biti uspješni i na njoj ćemo raditi. Sustav treba mijenjati i svi zajedno moramo naći rješenja kako da zaštitimo nogomet i sve ono što kod njega volimo.

Svjesni smo također da je ovo bilo vrlo neugodno razdoblje za vas u ovo generalno vrlo neugodno vrijeme. Uvijek ćemo pokušati donositi prave odluke za Arsenal. Ovaj put smo pogriješili i to potpuno prihvaćamo. Čuli smo vaš glas. Uprava", stoji u priopćenju Arsenala.

Pročitajte više