EP biljar: "Destka" ulazi u završnicu

NEDJELJA je na Europskom prvenstvu u pool biljaru rezervirana za disciplinu "desetka" koja polako ulazi u završnicu.

Igra se s 10 kugli označenih brojevima od 1 do 10, i naravno s bijelom. Ubacuju se prema rednim brojevima od 1 do 10, a za razliku od „devetke“ svaka kugla se najavljuje, osim u slučaju početnog razbijanja kugli. Pobjeđuje onaj igrač koji sa legalnim udarcem pospremi kuglu broj 10. Najčešće se igra na sedam dobivenih partija u muškoj, odnosno 6 u ženskoj konkurenciji, što je slučaj i na ovom prvenstvu.

Hrvatska ima pet predstavnika u muškoj i tri u ženskoj konkurenciji.

Mako Lišnić izgubio je od Norvežanina Steffena Wolffa 4:7 i ispao iz daljnjeg natjecanja u ovoj disciplini. Na 3:3 Lišniću je sedma kugla ostala na rupi, što je bila prekretnica meča nakon čega se Lišnić više nije uspio vratiti u meč.Lišniću za popravak preostaje disciplina „devetka“.

Iz natjecanja je ispao i Ante Šustić. Porazio ga je Poljak Mateusz Sniegocki rezultatom 7:5, koji trenutno zauzima trenutno peto mjesto na Euro tour rang listi. Za Šustića je ovo prvenstvo završeno pošto se ne natječe niti u jednoj od preostale dvije discipline (osmica i devetka).

Tijesnu pobjedu je ostvario Tomislav Šušić protiv Rusa Konstantina Stepanova rezultatom 7:6. Šušić je odlično otvorio susret povevši 3:0, da bi ga Rus sustigao i preokrenuo rezultat na 3:4. Nakon toga su poptuno izjednačeno igrali do kraja. U posljednjoj je partiji Šušić razbio kugle i završio iz štapa.
U sljedećem kolu Šušić je pobijedio Slovenca Radu Doroslavca izvrsnim rezultatom 7:1.

Luka Kutleša pobijedio je Izraelca Drora Dobronskyija 7:6 u izuzetno napetom meču u kojem je Kutleša uspio dostići prednost Danca od 5:1 i preokrenuti rezultat u svoju korist.


 
Turbulentni meč protiv Šveđanina Andreasa Gerwena donio je pobjedu Ivici Putniku. Naizgled gotov meč pri rezultatu od 6:2 za Putnika prerastao je u pravu dramu. Putnik ne uspijeva riiješiti naizgled laganu situaciju na stolu što koristi Andreas i završava tu partiju ali i sljedeće dvije. Srećom Putnik se uspijeva vratiti i pri rezultatu 6:5 staloženo privodi susret kraju. Putnik je tako prvi naš igrač koji je u ovoj disciplini ostvario ulazak među 32. Šušić će svoju priliku za ulazak u zadnjih 32 tražiti večeras.

Naša Zrinka Antonijević odigrala je uvjerljivo protiv Nizozemke Rene Boelman u koju je nadmoćno pobijedila sa 6:1. Ostale dvije naše predstavnice su se porazima oprostile od natjecanja u „desetci“. Vesna Dodig poražena je u susretu s Norvežankom Martine Christiansen dok je Ana Gugić izgubila od Njemice Anje Wagner.

U konkurenciji osoba s invaliditetom koji disciplinu „desetku“ igraju do pet dobivenih partija Eduard Karamatić izgubio je od Nijemca Tankreda Volkmera rezultatom 3:5.

Večeras počinje natjecanja u disciplini „osmica“ i nastavljaju se sutra (22. ožujka) u 9h. Finalni dan „desetke“ počinje sutra četvrtfinalom u 14.30h dok je finale na rasporedu u (22. ožujak u 14.30h) .

Pročitajte više