EP jedrenje: U vodstvu talijanski Matrix, kuret treći

TALIJANSKA jedrilica Matrix sa kormilarom Luigiem Melegariem u vodstvu je nakon četiri jedrenja VIP IMS Europskog prvenstva krstaša koje se do subote održava u akvatoriju otoka Cresa.

Kasno sinoć je završila najteža dionica prvenstva, navigacijska regata od Cresa do Rovinja i nazad u dužini od 120 nautičkih milja, koju su organizatori iz riječkog kluba SCOR i creskoga Refula odlučili podijeliti u dva jedrenja - prvo do Rovinja, a drugo u ukupnoj dužini.

Navigacijsku rutu od 90 krstaša nisu završila samo tri, a Matrix je na cilj došao kao treći, što mu je bilo dovoljno da u ukupnom poretku povede ispred također talijanske jedrilice Indeco Carma kormilara Giorgia Gorle, koji je navigacijsku završio kao šesti.

Pobjednik navigacijske regate je hrvatski brod Croatel One sa splitskim kormilarom iz Labuda Ivanom Kuretom, a tim su se podvigom Splićani popeli na visoko treće mjesto ukupnog poretka. Vrlo dobro plasirana je i hrvatska jedrilica Victoria Darka Hajdinjaka na sedmom mjestu, dok je Termag Igora Lukanovića devetnaesti.

VIP IMS Europsko prvenstvo u Cresu je najveća međunarodna regata krstaša ikad održana u Hrvatskoj, jer je došla čak 55 jedrilica iz Italije, 27 ih je iz Hrvatske, a tu su predstavnici Slovenije, Austrije, Češke, Finske, Španjolske i Izraela.

Dokraja su preostala još dva jedrenja "u štap" nakon kojega će u subotu biti poznat novi europski prvak.

POREDAK NAKON ČETIRI JEDRENJA:

1. MATRIX (ITA) 23 negativna boda, 2. INDECO CARMA (ITA) 25, 3. CROATEL ONE (HRV/KURET) 30; 4. IGIENSTUDIO SHALA (ITA) 30, 5. TELEFONICA MOVIESTAR (ŠPA) 30...7. VICTORIA (HRV/HAJDINJAK) 46...19. TERMAG (HRV/LUKANOVIĆ) 103; 24. MISTIK (HRV/PIVČEVIĆ) 124; 28. AA (HRV/PRIZMIĆ) 131.

Pročitajte više