Eriksson podržava napuštanje terena

ENGLESKI izbornik, Šveđanin Sven Goran Eriksson, izjavio je da podržava ideju o napuštanja terena momčadi koja to čini u znak protesta protiv vrijeđanja njenih igrača iz rasističkih pobuda.

Povod takvom istupanju Erikssona je nedavni nastup njegove momčadi u Španjolskoj u kojoj su tamošnji navijači vrijeđali crnopute engleske reprezentativce bacajući kore od banana na travnjak i dovikujući im da su majmuni.

- Nikad ranije nisam u Španjolskoj doživio nešto slično. No kad bi se sljedeći put nešto slično dogodilo momčadi koju vodim složio bih se da u znak protesta napusti teren. Volio bih kad bi FIFA i UEFA u svoj pravilnik o ponašanju na nogometnim stadionima unijele preciznu odredbu u kojim bi slučajevima momčad, koju protivnički navijači vrijeđaju na rasnoj osnovi, mogla napustiti teren bez straha od sankcija Europske ili Svjetske nogometne konfederacije.

Govoreći na sastanku čelnika FA sa sponzorima Engleskog NS-a u Swindonu Eriksson je dodao da FIFA i UEFA sada imaju zlatnu šansu za obračun s rasizmom.

FIFA je pokrenula istragu o događanjima na Bernabeuu u Madridu za vrijeme prijateljske utakmice Španjolska - Engleska (1:0) i očekuje se da će potom poduzeti energičnu akciju protiv rasizma na nogometnim stadionima širom svijeta.

Pročitajte više