EU još oštrije protiv huligana

EUROPSKA unija namjerava onemogućiti nogometnim huliganima ulazak na stadione širom Europe.

Nacrt prijedloga kojim se to nastoji postići predviđa da će svi oni kojima je zabranenjn ulazak na stadione u vlastitoj zemlji, biti onemogućeni da putuju i na gostovanja u inozemstvo.

Slične zabrane već postoje u nekim zemljama EU-a, primjerice u Velikoj Britaniji. A i policije europskih zemalja razvile su određenu suradnju po tom pitanju.

Osim što im je zabranjen ulazak na stadione, u Britaniji su navijački izgrednici obvezni britanskim vlastima prije gostovanja svojih klubova u inozemstvu predati putovnice.

Usvanjanje takvog antihuliganskog propisa jedan je od prioriteta talijanskog predsjedanja Unijom u polugodišnjem mandatu. Prijedlog je upućen vladama petnaestorice u srpnju, a očekuje se da će ga ministri pravosuđa zemalja članica raspraviti do kraja ove godine.

Europska nogometna federacija podržala je ovakvu incijativu EU-a, ističući da je dobrodošao svaki pokušaj protiv izgrednika na nogometnim stadionima.

"UEFA podržava svaku inicijativu kojom bi se spriječilo huligane da putuju iz jedne u drugu zemlju", izjavio glasnogovornik Uefe Rob Faulkner.

Pročitajte više