Euro potiče prostituciju, jedan od oblika modernog ropstva

KOMISIJA za ženska prava pri Europskom parlamentu digla je glas protiv širenja prostitucije uoči i tijekom predstojećeg Eura u Austriji i Švicarskoj.

Po mišljenju Komisije, masovni navijački turizam i priljev pretežno muških gostiju stvara povoljan teren za iskorištavanje žena od strane svodnika.

Opće je poznata stvar da su navijači tijekom velikih nogometnih natjecanja skloni raznim "izvannastavnim aktivnostima". Počevši od alkohola, zatim droga i na kraju seksa s prostitutkama. Sve je ovo neizostavni dio nogometnog folklora za vrijeme trajanja nogometnih prvenstava te će i na ovom Euru biti tako.

Komisija za ženska prava pri EU parlamentu je među rijetkima koji su se oglasili o ovom pitanju te su naznačili kako je prostitucija ozbiljan problem na nogometnim smotrama.

"Euro potiče ovaj oblik modernog ropstva", naznačila je Komisija, pozivajući sve države članice EU da preuzmu odgovornost u borbi protiv prisilne prostitucije.

"Svake godine oko 800.000 žena postaju žrtvama trgovine ljudima", podsjetila je socijalistička zastupnica Lissy Gruner.

Prošlo je Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj također dalo povoda za sličnu kampanju zvanu "Crveni karton za prisilnu prostituciju" u organizaciji njemačkog Nacionalnog savjeta žena.

Totalsport 

Pročitajte više