Europa protiv dekreta "spasi-nogomet" talijanske vlade

EUROPSKI povjerenik za konkurenciju Mario Monti najavio je otvaranje postupka protiv Italije zbog vladina zakonskog dekreta kojim se omogućilo nogometnim klubovima odgađanje plaćanja dugova.

Ta odluka, u Italiji prozvana "spasi-nogomet", po ocijeni Bruxellesa znači "pomoć države" što je zabranjeno europskim zakonima. Država, naime, ne smije pomagati niti jedno poduzeće, pa prema tome niti financijsko stanje nogometnih klubova, jer se time krše zakoni o konkurenciji. Na otvorenom tržištu svi moraju imati jednake mogućnosti, a državna pomoć nekome stavlja to poduzeće ili u ovom slučaju klubove, u povoljniji položaj.

Klubovi koji se natječu na europskoj razini moraju imati jednake uvjete, a odlukom talijanske vlade o odgađanju plaćanja nekih potraživanja, talijanski klubovi automatski dolaze u bolju situaciju od klubova u ostalim zemljama. No, i u ostalim velikim europskim zemljama postoje različitosti u tretiranju, posebno poreskom, nogometnih klubova, pa će i o tome Europska komisija morati pokrenuti raspravo i zatražiti ujednačavanje uvjeta u svim zemljama.

Italija će, glede dekerata "spasi-nogomet", biti na dnevnom redu sastanka Europske komisije 11. studenoga. Tim zakonom se omogućava klubovima da produže na 10 godina, umjesto na tri koliko je bilo određeno do sada, plaćanje obveza proizišlih iz kupoprodaje igrača. Talijanska vlada je priskočila u pomoć pošto je vrijednost igrača pala, odnosno za njih i njihove plaće plaćeno je više nego li bi ih se sada moglo plasirati na tržištu. Načinjena je računica kojom je devalvirana vrijednost igrača, a koju u nedjelju objavljuje list "Corriere della Sera".

Nogometni klub Inter je devalvirao vrijednost svojih igrača za ukupno 319 milijuna eura, Milan za 242 milijuna, Roma za 234 milijuna, Lazio za 213 milijuna itd. No ti klubovi su i dalje u gobicima. Jedino Juventus ima pozitivnu bilancu, a nije iskoristiko mogućnosti koje nudi vladin dekret "spasi-nogomet". Ako će Bruxelles taj zakon ocijeniti suprotnim europskima, onda će se talijanski nogomet nači u financijskim teškoćama.

Pročitajte više