Evo kako Rosberg može do titule prije zadnje utrke sezone

Foto: Getty Images/Guliver Image

ZA razliku od prošle utrke u Meksiku, Nico Rosberg u Brazilu ima daleko veće šanse da utrku prije kraja sezone osigura prvi naslov prvaka u karijeri.

Rosberg je u sve tri zajedničke sezone s Hamiltonom završio iza njega u poretku vozača, a Britanac je 2014. i 2015. osvojio naslove prvaka. Nico je 2014. borbu odveo u posljednju utrku, a 2015. je Lewis naslov osigurao tri utrke prije kraja u Austinu.

Dvije utrke prije kraja ove sezone Rosberg vodi s prednošću od 19 bodova ispred momčadskog kolege Hamiltona, a ako naslov želi proslaviti u Brazilu morat će ju povećati na 25 ili 26 bodova.

Hamilton u devet utrka nikad nije pobijedio u Brazilu iako je vozio vrlo konkurentne bolide s Mercedesovim motorima. Njegovi momčadski kolege Button i Rosberg uspjeli su slaviti na ovoj stazi u istim bolidima kao i Hamilton koji je u devet utrka samo tri puta bio na postolju.

Najjednostavniji način na koji Rosberg može do naslova jest pobjeda na VN Brazila. Ako Hamilton u tom slučaju završi drugi njegov zaostatak bit će nedostižnih 26 bodova, utrku prije kraja.

Rosberg je upravo to i učinio 2014. i 2015. kada je s pole positiona slavio ispred momčadskog kolege, ali u kvalifikacijama je imao izuzetno male prednosti od 0.033 s (2014.) i 0.078 s (2015.).

Ukoliko Rosberg završi drugi u Brazilu, a Hamilton šesti, razlika će uoči Abu Dhabija biti 25 bodova što će Nijemcu biti dovoljno za proslavu naslova prvaka. Naime, u slučaju Hamiltonove pobjede u Abu Dhabiju i Rosbergova neosvajanja bodova oboje bi imali isti broj bodova, ali Rosberg bi slavio zbog više drugih mjesta (4:3).

Postoji i slučaj u kojem Rosbergu 25 bodova prednosti uoči posljednje utrke sezone ne bi bilo dovoljno za naslov. Primjerice ako Rosberg u Brazilu završi četvrti, a Hamilton sedmi. U tom slučaju Hamilton bi s pobjedom u Abu Dhabiju (i Rosbergovim neosvajanjem bodova) imao isti broj bodova, ali bi uzeo naslov zbog većeg broja trećih mjesta (4:2).


Ukratko, Nico Rosberg će postati novi F1 prvak već u Brazilu ukoliko:

- pobijedi
- završi drugi, a Hamilton četvrti ili niže
- završi treći, a Hamilton šesti ili niže
- završi četvrti, a Hamilton osmi ili niže
- završi peti, a Hamilton deveti ili niže
- završi šesti, a Hamilton deseti ili niže

Rosberg: Neću mijenjati svoj pristup

Rosberg uoči utrke kaže da neće mijenjati pristup koji ga je doveo u ovako snažnu poziciju bez obzira što ovoga vikenda može osigurati naslov prvaka.

"Neću promijeniti svoj pristup. Moram nastaviti raditi ono što mi pomaže da nastupam na najvišoj razini, a to je ciljati na pobjedu u svakoj utrci. Još uvijek su dvije utrke do kraja i u ovome sportu svašta se može dogoditi. Moram usredotočiti svoju energiju na čimbenike nad kojima imam kontrolu", rekao je Rosberg.

"U dobroj sam formi u Sao Paolu. To je jedna od pravih klasičnih staza na kojoj se obično voze zanimljive utrke. Veselim se izaći na stazu i imati veliku borbu", odlučan je Rosberg.

Rosberg je prošle dvije sezone često pucao pod pritiskom i gubio važne borbe od momčadskog kolege Hamiltona, ali šef Mercedes motorsporta Toto Wolff kaže da je ove godine drukčije.

"Sve priče o tome da samo mora završiti drugi su gotove", smatra Wolff. "Ima sve u svojim rukama. Ako pobijedi u Brazilu, prvak je. Vidjeli smo na puno utrka ove sezone, posebno u drugom dijelu, da se dobro nosi s pritiskom. Ali mentalno mislim da je ovdje u boljoj situaciji s nešto manje pritiska jer ima još jednu šansu u Abu Dhabiju".

 

Pročitajte više