Evo koji su klubovi željeli dovesti Ronalda ovog ljeta

Foto: Getty Images / Guliver Image

PET asistencija i tri gola upisao je sve bolji Cristiano Ronaldo u osam dosadašnjih utakmica za Juventus. Portugalac je ovog ljeta stigao u Torino iz Reala za 100 milijuna eura te u međuvremenu postao "marsovski tandem" s čudesnim Marijom Mandžukićem. Ide mu sve bolje i bolje, a Stara dama ne pamti ovakav start sezone u posljednjih 88 godina, uz svih osam pobjeda (sedam u Serie A i jednu u Ligi prvaka).

Njegovim dolaskom talijanski prvak, koji već sedam posljednjih godina dominira u Serie A, poslao je jasnu poruku kako želi razbiti prokletstvo i osvojiti konačno treći naslov Lige prvaka na koji čeka još od 1996. godine.

Međutim, sve je moglo biti drukčije, tvrdi El Mundo Deportivo. Katalonski list, sklon Barceloni, otkriva koja su još tri kluba zvala Ronalda uoči potpisa za Juventus. U pitanju su Milan, PSG i Manchester United. 

Rossoneri, koji posljednjih pet godina proživljavaju jedne od najtežih trenutaka u bogatoj povijesti, željeli su vidjeti najboljeg strijelca Lige prvaka na San Siru. Točnije, bivši kineski vlasnik Yonghong Li pokušao je iskoristiti dobre odnose direktora Marca Fassonea i Massimiliana Mirabellija s menadžerom Jorgeom Mendezom te ostvariti senzacionalni transfer za čak 150 milijuna eura. No, Milan nije uspio sklopiti financijski plan za dovođenje Ronalda, a ubrzo je uslijedila i kazna UEFA-e zbog kršenja financijskog fair-playa te privremeno izbacivanje iz Europe, pa je Li morao odstupiti, a klub je preuzeo fond Elliott.

Na drugoj strani, PSG nije imao financijskih problema poput Milana. Šeik Nasser Al-Khelaifi krenuo je u lov na Ronalda, ali je time riskirao da izgubi Neymara ili Kyliana Mbappea, za koje je bio zainteresiran aktualni europski prvak Real. Nakon dugog premišljanja, na Parku prinčeva su shvatili da žele zadržati 26-godišnjeg Brazilca i 19-godišnjeg Francuza te tako odustali od Ronalda.

I na kraju je kao dugogodišnja opcija ostao povratak u Manchester United. Ronaldo je na Old Traffordu proveo šest sezona (2003-2009), zabio 118 golova i upisao 68 asistencija u 292 utakmice te se takva mogućnost činila jako otvorena. No, Jose Mourinho napravio je lošu atmosferu u klubu, gdje je u svađi s nekim igračima (prije svih s Paulom Pogbom i Anthony Martialom), a s obzirom na to da je u posljednje dvije godine potrošio brdo milijuna na pojačanja (samo za Alexisa Sancheza platio 70 milijuna eura) takav scenarij je propao jer je Ronaldo želio klub s kojim bi mogao nastaviti borbu za najveće trofeje.

To je dobio u Juventusu, koji mu je omogućio igranje u Serie A, koja je njegovim dolaskom procvjetala kroz marketing, a u Torinu godišnje zarađuje i 31 milijun eura. Uvjerljivo najviše u cijeloj ligi, što nije bilo zanemarljivo tijekom njegovog izbora. 

Pročitajte više