hnl europa

Evo koliko je Rijeka zaradila prolaskom u play-off

Foto: Nel Pavletić/PIXSELL

RIJEKA je pobjedom nad škotskim Hibernianom (4:1) uvjerljivo prošla i treće pretkolo Konferencijske lige.

Slijedi joj zadnje pretkolo, ono u kojem će se za ulazak u grupnu fazu novog europskog natjecanja boriti s grčkim PAOK-om. 

Rijeka će se na dvjema utakmicama koje se igraju iduća dva tjedna boriti i za veliku novčanu nagradu UEFA-e, od koje ove sezone još nije dobila premije. 

Naime, one se do zadnje runde prednatjecanja KL-a daju nakon ispadanja, a kako je Rijeka do sada samo pobjeđivala u Europi, od nje još nije ništa dobila.

Ako ispadne u play-offu Konferencijske lige, za utjehu će dobiti 750 tisuća eura. Taj joj je iznos dakle zagarantiran. 

Ako pak prođe aktualnog viceprvaka te pobjednika kupa Grčke, UEFA joj za plasman u grupnu fazu njenog novog natjecanja jamči početnu zaradu od 2.94 milijuna eura, a nakon što budu poznati svi sudionici ovog natjecanja, izvršit će se dodatna distribucija novca. 

Ona će se vršiti tako da će se formirati lista klubova tog natjecanja prema UEFA-inom desetogodišnjem koeficijentu, a klubovi će dodatni novac dobivati ovisno o mjestu na toj ljestvici.

Primjerice, najslabije rangirana momčad Konferencijske lige dobit će dodatnih 44.5 tisuća eura, dok će najbolja dobiti 32 puta veći iznos, odnosno 1.42 milijuna eura. 

Remi u skupini KL-a premira se sa 166, a pobjeda s 500 tisuća eura. 

Pročitajte više