Evo mape dodavanja Hrvatske protiv Japana. Jedan igrač je dominirao

Foto: EPA-EFE

HRVATSKA se plasirala u četvrtfinale Svjetskog prvenstva boljim izvođenjem jedanaesteraca od Japana. Nakon 120 minuta bilo je 1:1, a u penalima je junak bio Dominik Livaković, koji je čak triput zaustavio Japance. Pogodak za Hrvatsku u regularnom dijelu utakmice zabio je Ivan Perišić, a za Japance Daizen Maeda. 

Livaković je i službeno proglašen igračem utakmice, a preveliko iznenađenje nije ni činjenica da je golman Dinama najbolje ocijenjeni igrač i prema SofaScoreu. Što se igrača u polju tiče, mapa dodavanja hrvatske reprezentacije otkriva važnost još jednog igrača. 

Marcelo Brozović bio je središnja figura Hrvatske u posjedu prema svom pozicioniranju i količini dodavanja koja su išla preko njega. Tridesetogodišnji veznjak Intera bio je najbolje ocijenjeni igrač u polju, a njegov sjajni nastup moguće je prikazati kroz više statističkih kategorija.

Za početak, bio je daleko najaktivniji u posjedu, sa 143 dodira i 115 točnih dodavanja. Pretrčao je 16.7 kilometara, više od ikoga u povijesti svjetskih prvenstava, a prethodni rekord držao je također on, sa 16.4 kilometara protiv Engleza u Rusiji. 

"On se igra nogometa"

Uputio je četiri ključna dodavanja, bio nepogrešiv u dugim loptama (4/4) i zračnim duelima (4/4), a u raspucavanju penala hladnokrvno je matirao Shuichija Gondu udarcem po sredini gola. Njegovim nastupom bio je oduševljen i Indexov stručni komentator, legendarni Zlatko Vujović:

"Marcelo Brozović je čarobnjak, ne nogometaš. Nevjerojatno je kako taj momak igra s osmijehom, ležerno, kao stroj, a ne igrač. On baš uživa u igri. Kod njega nema emocije na licu, osim kad se svađa sa sucima. Čovjek trči, samo trči, a nikad se ne umori.

Ne griješi, pravovremen je u svakom trenutku, savršenstvo je kako kuži i razumije nogomet. Pa onda onaj penal po sredini gola, mogao je to golman i obraniti, ali Brozović je to izveo takvom lakoćom da je to čudo (...) taj momak ne igra nogomet, on se igra nogometa."

 

Pročitajte više