NOVA ERA NOGOMETA

Evo što bi se moglo dogoditi u nogometu u idućih 10 godina

Foto: Getty Images

SVJEDOČILI smo nevjerojatnom nogometnom desetljeću. Lionel Messi i Cristiano Ronaldo dominirali su sportom, a vidjeli smo i kako Leicester osvaja Premier ligu uz tečaj na kladionicama 5000/1. Manchester United je s pozicije prvaka Premier lige spao na borbu za plasman u najboljih šest, a Liverpool i dalje nije osvojio ligaški naslov. U međuvremenu je Manchester City potrošio nevjerojatnu količinu novca. A što možemo očekivati od nogometa u sljedećem desetljeću, pita se Rob Hoskin s web stranice givemesport.com.

Dvojicu najboljih nogometaša u povijesti ispratit ćemo u mirovinu, ali na koje će se još načine promijeniti nogomet? Evo što givemesport.com misli da će se dogoditi u sljedećih 10 godina.

Liverpool će napokon osvojiti Premier ligu

Samo pet mjeseci po ulasku u novo desetljeće, Liverpool bi napokon mogao osvojiti Premier ligu. U vrijeme dok je ovaj tekst nastajao, Liverpool je imao deset bodova prednosti na ljestvici i svakako je favorit da u svibnju podigne trofej. Ako se to ne dogodi ove sezone, svakako će se dogoditi u nekom trenutku u sljedećih 10 godina.

Steven Gerrard postat će Liverpoolov trener

Kad već govorimo o Liverpoolu, smatramo da će Steven Gerrard postati njegov trener u nekom trenutku u sljedećih 10 godina. Gerrardu trenutačno ide dobro na prvom trenerskom poslu u Rangersu, ali kad Klopp osvoji ligaški naslov s Redsima, mogao bi se povući i prepustiti mjesto klupskoj legendi.

Lionel Messi i Cristiano Ronaldo odlaze u penziju

Ovo je prilično očito, ali kad taj dan ili dani dođu, bit će nevjerojatno tužni. Na kraju sljedećeg desetljeća, Ronaldu će biti 44, a Messiju 42 godine. Oni bi se i u toj dobi mogli dobro snalaziti na nogometnom terenu, ali sasvim je sigurno da će do 2030. godine uživati u mirovini.

Cristiano Ronaldo postat će filmska zvijezda

Nema šanse da se Ronaldo umirovi i živi povučeno. Portugalski superstar već je dao naslutiti da je zainteresiran postati filmskom zvijezdom. Nadajmo se da će biti bolji nego u onoj reklami za Shopee.

Cristiano Ronaldo Jr. postat će profesionalni nogometaš

Ronaldov sin imat će 19 godina do 2030. i mogao bi slijediti očeve stope. Cristiano Jr. ne mora biti posebno dobar da bi klubovi riskirali s njegovim angažiranjem. Već sam interes koji njegov transfer izaziva bit će dovoljan. Hoće li pet puta osvojiti Zlatnu loptu kao njegov otac? Vjerojatno neće. Hoće li biti barem upola dobar kao nogometaš? Gotovo sigurno.

Kylian Mbappe osvojit će tri Zlatne lopte

Kad se Messi i Ronaldo sklone s puta, čini se da Kyliana Mbappea više nitko neće zaustaviti u osvajanju Zlatne lopte. Ili tri Zlatne lopte. Ovaj 21-godišnjak već je ispred Messija i Ronalda u postignutim golovima u toj dobi i svakako će biti jedan od favorita za Zlatnu loptu 2020. i svaku godinu do 2030.

Neymar će postati najbolji strijelac u reprezentacijama

Ronaldo trenutačno pokušava sustići Alija Daeija kao najbolji strijelac u povijesti u dresu reprezentacije i trenutačno je 10 golova iza Iranca. Ronaldo bi mogao srušiti taj rekord od 109 golova, ali Neymar je trenutačno na 61 golu. To znači da PSG-ovu golgeteru treba još 48 golova. Bude li 27-godišnjak za reprezentaciju igrao još šest godina, treba mu samo osam golova godišnje da bi srušio Daeijev rekord. Da bismo stvari stavili u kontekst, recimo da je Neymar 2014. godine postigao 15 golova za Brazil.

Kraj subotnjeg blackouta u 15 sati u Engleskoj

Čini se ludim da navijači u Engleskoj i dalje ne mogu gledati nijednu utakmicu koja se igra u subotu u 15 sati, posebice ako to mogu fanovi u svim dijelovima svijeta. Amazon Prime je promijenio pravila igre omogućivši navijačima da gledaju koju god utakmicu žele. Sigurno je da će to zaživjeti u sljedećih 10 godina.

Bez sudaca na terenu

Krajem ovog desetljeća svjedočili smo uvođenju VAR-a, a mi smatramo da je to samo početak. Uloga pomoćnih sudaca već je upitna, a kompletnu sudačku ekipu moglo bi zamijeniti osoblje iz VAR sobe. Nismo sasvim sigurni kako će to funkcionirati, ali suci bi ubuduće mogli odlučivati s neke udaljene lokacije.

Transformacija Lige prvaka

Već dugo se priča o tome, ali Liga prvaka mogla bi napokon dobiti novi format. UEFA je želi učiniti zatvorenim natjecanjem i pretvoriti je u europsku superligu.

Xavi će biti trener Barcelone

Baš kao i Gerrard u Liverpoolu, Xavi bi se mogao vratiti u Barcelonu kao trener. Legendarni veznjak odigrao je gotovo 800 utakmica za Barcelonu prije nego što je otišao u Katar. Ovaj 39-godišnjak trenutačno vodi Al Saad, ali mogao bi postati novi Pep Guardiola na Nou Campu.

Harry Kane će postati rekorder Premier lige i Engleske

Kane je trenutačno 13. najbolji strijelac Premier lige svih vremena, postigao je 126 golova manje nego rekorder Alan Shearer (260). Bit će izazovno, ali ako Kane ostane u Engleskoj do 36. godine, morao bi prosječno svake sezone postići 12 golova da bi dostigao Shearera. Lako je zamisliti da će Kane u sljedeće tri do četiri sezone postizati dvostruko više golova. Rušenje Waynea Rooneyja s pozicije najboljeg strijelca engleske reprezentacije u povijesti Kaneu će biti bitno lakše jer nedostaje mu samo 21 pogodak.

Manchester City će osvojiti Ligu prvaka

Unatoč dominaciji u Premier ligi u posljednjem desetljeću, City i dalje čeka svoj prvi trijumf u Ligi prvaka. To će se svakako dogoditi u sljedećih 10 godina jer izgleda da Pep Guardiola očajnički želi taj naslov.

Jedan nogometaš u Premier ligi izjasnit će se kao homoseksualac

Premier liga pokušala se boriti protiv homofobije u nogometu svojom kampanjom vezica u duginim bojama. Ako u Premier ligi postoji nogometaš koji je homoseksualac, zaista se nadamo da će se tako i deklarirati kad se osjeti spremnim i sigurnim. Uostalom, ne živimo u 1820.

Celtic i Rangers će se pridružiti Premier ligi

Celtic i Rangers dominiraju škotskim Premiershipom. Hoće li ikad doći do faze da se priključe Premier ligi? Nije baš izgledno, ali moglo bi se dogoditi. Gdje će završiti na ljestvici? Najbolja četiri? Najboljih šest? U sredini? Ili u borbi za ostanak?

Ubacivanja nogom umjesto rukom

Svi podržavamo spuštanje lopte i nastavak igre što je prije moguće. To bi omogućilo bržu igru i lopta bi više vremena bila u igri, što je svakako dobro.

Premier liga igrat će se na raznim kontinentima

Ovo je pomalo kontroverzno. U prošlosti se već raspravljalo o "39. kolu", a utakmice talijanskog superkupa već su se igrale u Saudijskoj Arabiji. La Liga već raspravlja o tome da se nekoliko utakmica igra u drugim zemljama. Utakmice Premier lige u Kini, SAD-u i Bliskom istoku vjerojatno ne bi bile lako prihvaćene, ali smatramo da bi se to moglo dogoditi.

Uvođenje salary capa

Plaće igrača otele su se kontroli, Mesut Özil i Alexis Sanchez zarađuju gotovo pola milijuna funti svaki tjedan! Hoćemo li dočekati da se uvede salary cap koji bi se klubovi morali držati? Na primjer, klubovi Lige prvaka imali bi jedan iznos na raspolaganju za plaće, klubovi Europa lige nešto manji i tako dalje...

Jadon Sancho će se vratiti u Manchester City

Sancho je 2017. godine napustio Manchester City i otišao u Borussiju Dortmund i tamo se odlično snašao. No počeo je prerastati njemački klub i mogao bi biti ponukan da se vrati u City, u kojem bi ga sigurno čekalo mjesto u prvoj momčadi.

Phil Foden će postati kapetan Engleske

Što u sljedećih 10 godina čeka 19-godišnjeg Phila Fodena? Hoće li se probiti u Cityju? Vjerojatno hoće, ali prije će postati prvotimac u engleskoj reprezentaciji nego u Cityju. Mogao bi čak u sljedećim godinama postati kapetan Engleske. Naposljetku, već ima iskustva u Premier ligi i Ligi prvaka.

Hoće li se svih 20 prognoza dogoditi u sljedećih 10 godina? Vjerojatno ne. Ali definitivno smatramo kako postoje dobri izgledi da se nešto od toga ostvari. U nogometu je 10 godina izuzetno dugo razdoblje i teško je predvidjeti što će se dogoditi sljedeće godine, a kamoli sljedećeg desetljeća. Tko je mogao pretpostaviti da će Leicester osvojiti engleski naslov? Nogomet se neprestano razvija izvan terena, jer se TV prijenosi i napredna tehnologija sve više miješaju u sport. Jedva čekamo vidjeti što nam donosi 2020. godina.

Pročitajte više