Evo što Jakobušić kaže o Hajduku i Superligi

Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

PREDSJEDNIK Hajduka Lukša Jakobušić komentirao je ideju Superlige. "Iako možda nema potrebe da se posebno očitujemo o tome, s obzirom na to da se to događa na nekim višim instancama, mi, kao članovi Europskog udruženja klubova (ECA), sigurno zastupamo iste stavove i vrijednosti kao i oni. Stav ECA-e je da štiti europski nogomet, a samim time i hrvatski nogomet, odnosno Hajduk.

Ono što ne želimo ignorirati i čime se ponosimo odnos je s predsjednikom UEFA-e Aleksanderom Čeferinom. On nije samo prijatelj nego i navijač našeg kluba te vjerujemo u njegovo vodstvo. Uvjereni smo da na pravi način vodi UEFA-u te da će pobijediti u još jednoj bici sa Superligom. Jedini ispravan put, pogotovo za naš model upravljanja klubom, jest kroz UEFA-u, odnosno kroz postojeći sustav europskih natjecanja", poručio je Jakobušić.

Presudom je dozvoljeno pokretanje Superlige

Sud Europske unije presudio je u četvrtak da su UEFA i FIFA djelovale protiv zakona o natjecanju kada su prije dvije godine zabranile održavanje Superlige. Presuda ne znači da će se Superliga sigurno osnovati, već samo da bi to u budućnosti trebalo biti dozvoljeno. Osnivači Superlige čelnici su moćnih europskih klubova Real Madrida, Barcelone i Juventusa.

U svojoj presudi Europski sud pravde naveo je da su FIFA i UEFA zloupotrijebile svoj dominantni položaj zabranjujući klubovima da se natječu u Europskoj superligi (ESL), no taj projekt možda i neće biti odobren jer sud o njemu nije konkretno presudio.

Dinamo i Rijeka oglasili se u četvrtak

Podsjetimo, Dinamo i Rijeka stav o Superligi izrazili su u četvrtak. "Kao klub ni na koji način ne podržavamo tzv. projekt Superlige i ostajemo predani suradnji s ECA-om, zajedno s našim europskim kolegama, kako bismo podržali vrijednosti koje definiraju europski nogomet. To će se postići isključivo kroz snažno partnerstvo koje ECA ima s UEFA-om", objavio je Dinamo.

''Hrvatski nogometni klub Rijeka primio je vijest i upoznat je s odlukom Europskog suda pravde u vezi slučaja Superlige. HNK Rijeka podržavat će i dalje rad ECA-e (Europsko udruženje klubova), uz ostale europske klubove, u želji da se i dalje provode vrijednosti koje čine europski nogomet. 

To se prije svega može ostvariti suradnjom ECA-e i UEFA-e kroz Europski sportski model. Sukladno tome HNK Rijeka, kao član ECA-e, ne podržava osnivanje Superlige'', napisala je Rijeka.

Kako bi izgledala Superliga?

Plan je da se u Superligi natječu 64 kluba raspoređena u tri ranga. Klubovi iz nižih rangova moći će izboriti plasman u one više, a samim tim će biti i ispadanja u niže rangove. Natjecanje bi bilo podijeljeno na dvije faze. Prva bi se igrala po ligaškom sustavu, a svaka momčad odigrala bi 14 utakmica - sedam kod kuće i sedam u gostima. Najuspješniji klubovi izborili bi doigravanje.

U najjače dvije lige Star (zvijezda) i Gold (zlato) natjecalo bi se 16 klubova raspoređenih u dvije grupe po osam. Četiri najbolja iz svake grupe izborila bi plasman u četvrtfinale doigravanja svog ranga. U trećoj ligi Blue (plava) igrala bi preostala 32 kluba u četiri skupine po osam klubova. Dva najbolja iz svake skupine također bi izborila četvrtfinale, a pobjednici sve tri lige dobit će trofeje.

Finalisti Gold i Blue lige izborili bi plasman u viši rang, a najlošija ekipa iz svake od skupina Star i Gold lige ispala bi u niži. Pritom treba reći da bi samo 12 klubova iz najslabije Blue lige ostalo u Superligi, dok bi ih 20 svake sezone bilo zamijenjeno drugim klubovima ovisno o uspjesima u domaćem prvenstvu.

Natjecanje u ligaškoj fazi trajalo bi od rujna do travnja, a igralo bi se preko tjedna kako bi se omogućilo neometano održavanje nacionalnih prvenstava. A22 Sports, tvrtka koja stoji iza Superlige, objavio je i video koji pojašnjava sustav natjecanja. Sličan sustav predložen je i za natjecanje u ženskom nogometu.

Pročitajte više