Euro 2020

Evo što kiks Španjolske znači za Hrvatsku

Foto: Goran Stanzl/Pixsell

HRVATSKA je na startu Europskog prvenstva izgubila od Engleske 1:0 i tim porazom vjerojatno ispala iz borbe za prvo mjesto u skupini. 

Teško je očekivati da će Englezi u utakmicama protiv Škotske i Češke prokockati prvo mjesto pa će Hrvatska plasman u nokaut-fazu tražiti kao drugoplasirana ili kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane.

Tko osvoji ovu skupinu, u osmini finala igrat će protiv drugoplasiranog iz skupine F. Skupina F je najjača na natjecanju, s Francuskom, Njemačkom, Portugalom i Mađarskom, i zbog toga se još uoči početka Europskog prvenstva spominjalo da je Hrvatskoj bolje da bude drugoplasirana ili jedna od četiri najbolje trećeplasirane. 

Kiks Španjolske je sve promijenio, moguć okršaj drugoplasirane Hrvatske sa Španjolcima

Međutim, sinoćnji kiks Španjolske protiv Švedske (0:0) mogao bi sve promijeniti. Ako Hrvatska završi druga u skupini, igrat će s drugim iz skupine E, u kojoj su Španjolska, Poljska, Slovačka i Švedska. Očekivalo se da će tu skupinu lako osvojiti Španjolska, ali Španjolci nakon prvog kola imaju dva boda manje od Slovačke, koja je pobijedila Poljsku na startu Eura. Tako bi se mogla dogoditi situacija da Hrvatska završi na drugom mjestu i onda u osmini finala umjesto protiv Slovačke ili Švedske u Kopenhagenu zaigra protiv Španjolske.

Trećeplasirana momčad iz skupine u kojoj je Hrvatska u osmini finala može ići na pobjednika skupine B (Belgija, Finska, Danska, Rusija), E (Slovačka, Španjolska, Švedska, Poljska) ili C (Austrija, Nizozemska, Ukrajina, Makedonija). To će ovisiti o poretku trećeplasiranih.

Hrvatska će drugo kolo protiv Češke igrati 18. lipnja, a susret protiv Škotske zakazan je za 22. lipnja. Nakon prvog kola Češka i Engleska imaju po tri boda, a Hrvatska i Škotska su bez bodova.

Pročitajte više