Esport

Evo što Perkza čeka na putu do trofeja prvaka svijeta

Foto: Riot Games

SVJETSKO prvenstvo u League of Legendsu nastavlja se ovog vikenda četvrtfinalnim mečevima. Luka "Perkz" Perković i njegov G2 Esports igrat će u nedjelju posljednji četvrtfinalni meč protiv korejskog DAMWON Gaminga za mjesto među četiri najbolje ekipe na svijetu, a već bi u eventualnom polufinalu mogli vidjeti finale prije finala.

G2 Esports je na svjetsko prvenstvo u League of Legendsu došao kao jedan od favorita. Međutim, dva poraza u posljednja dva meča grupne faze protiv korejskog Griffina pokvarili su dojam Kraljeva Europe. Mnogi na mjestu G2 Esportsa danas vide Fnatic, koji je tek na kraju grupne faze proigrao pobijedivši SKT T1 i Royal Never Give Up. Aktualni svjetski prvak Invictus Gaming također igra sve bolje, a Griffin je upravo protiv G2 Esportsa pokazao koliko su dobra ekipa. 

Luka "Perkz" Perković je uz Rasmusa "Capsa" Winthera najbolji igrač svoje ekipe na ovom prvenstvu s tim da je i taj dojam pokvaren s dva posljednja poraza. U više je navrata Perkz pokazao da se može nositi i pobjeđivati najbolje. Njegova kvaliteta je nakon godina osporavanja napokon nedvojbena i nema sumnje da ćemo najbolje od Perkza tek vidjeti.

Na ruku G2 Esportsa ne ide ni ždrijeb. Zbog dva poraza nisu bili nositelji u izvlačenju četvrtfinalnih parova zbog čega će, prođu li u polufinale, ondje morati igrati protiv SKT T1, trostrukog svjetskog prvaka i ekipe koja je objektivno kroz grupnu fazu ostavila ukupno najbolji dojam doživjevši tek jedan poraz i to od Fnatica u za njih rezultatski praktički nebitnom meču. Perkz je u više navrata rekao kako bi želio igrati protiv SKT T1 u finalu. Prođu li, taj će izazov morati nadići jedan korak prije.

Lee "Faker" Sang-hyeo, najveći svih vremena, vratio se i to više nije floskula nego činjenica. Faker je ponovo čaroban i igra sjajno. Ipak, upravo je G2 Esports nanio SKT T1 i Fakeru jedan od rijetkih poraza u serijama do tri pobjede na Mid-Season Invitationalu ranije ove godine. Nije to isti SKT T1, danas je puno bolji i opasniji i to je činjenica. Ali ni G2 Esports nije ista ekipa kao u svibnju ove godine. Dulje su skupa, uigraniji su i bolji, ali sada to moraju i pokazati. 

Prođe li G2 Esports Griffin i SKT T1, za koji se vjeruje da će bez ikakvih problema u svom četvrtfinalnom ogledu nadigrati Splyce, u finalu bi ih mogli dočekati Fnatic, FunPlus Phoenix, Griffin ili Invictus Gaming. Postoji i mogućnost da će Fnatic i G2 igrati prvo europsko finale svjetskog prvenstva nakon 2011., kada azijske ekipe nisu imale pravo nastupa. Fnatic je pokazao da može nositi s najboljima i trebali bi doći barem do polufinala.

Krećemo u fazu natjecanja u kojoj se stvaraju prvaci. Odsad pa sve do kraja prvenstva igrat će se serije na tri dobivene. Format ide na ruku G2 Esportsa koji tek treba izgubiti takav meč u ovom sastavu i vjerojatno su najfleksibilnija ekipa na prvenstvu. Cijelu godinu svi iz G2 Esportsa, od igrača do vlasnika, tvrde kako je ova ekipa sastavljena za osvajanje svjetske titule. Vrijeme je da riječi pretvore u djela. 

Grupne faze velikih turnira oduvijek su bile određen problem G2 Esportsu jer čim osiguraju prolazak u sljedeću fazu počnu gubiti mečeve. Ista im se stvar dogodila i na Mid-Season Invitationalu, koji su kasnije osvojili nadigravši upravo SKT T1 u polufinalu. Invictus Gaming je prošle godine imao sličan put kao G2 Esports posljednjih tjedana u Berlinu, ali to je isprazna statistika iz koje se ne može izvući mnogo. 

DAMWON Gaming je treća korejska ekipa na prvenstvu, što znači da su iza SKT T1 i Griffina, ali i ponešto su drugačiji od ostalih ekipa u svom nacionalnom prvenstvu. Jang "Nuguri" Ha-gwon i Heo "ShowMaker" Su glavne su zvijezde ekipe i igrači koji se žele nadigravati sa svojim protivnicima, čemu teže i igrači G2 Esportsa. Maknemo li individualnu kvalitetu na stranu, DAMWON ima i jako dobru timsku igru, koja je oduvijek krasila korejske ekipe. Ipak, donekle su predvidljivi i to bi mogla biti šansa G2 Esportsa. Najvažnije što G2 može napraviti u svom četvrtfinalnom meču, ili bilo kojem drugom, jest ostati vjeran sebi i svom stilu igre bez obzira na rezultat.

Vjera u vlastite sposobnosti i dobra zabava tijekom mečeva uvijek su krasili G2 Esports i to je ono od čega nikad ne smiju odstupiti. Fleksibilnost u draftu, sjajni individualci, brza i agresivna igra, odličan mid game i mogućnost resetiranja mape te fenomenalna igra nakon ostvarene prednosti glave su karakteristike ovog G2 Esportsa i svakom će protivniku predstavljati problem. 

Sve ekipe imale su i tjedan dana da se pripreme za svoje četvrtfinalne mečeve tako da ćemo na prvenstvu sada gledati nešto drugačiju igru. Nema više tri protivnika u grupama protiv kojih se igraju samo dva meča. Svi su sada koncentrirani samo na svog sljedećeg protivnika i kvalitetna priprema bit će jedna od ključnih stvari za uspjeh. Dojam je da se europske ekipe bolje snalaze u kaosu. Malo tko se može bolje pripremiti od azijskih ekipa, ali to se također može iskoristiti protiv njih. G2 Esports uvijek može iznenaditi i vjerojatno će to učiniti protiv DAMWON Gaminga. Uspiju li u tome, priprema će značiti puno manje, a korejska ekipa morat će odgovarati na izazove Kraljeva Europe.

Na velikim natjecanjima sve je moguće i na svakom se dogodi barem jedno malo čudo. G2 Esports nikada nije imao bolju priliku za podići svjetski trofej i osvojiti LoL Grand Slam, sve velike turnire u jednoj kalendarskoj godini. Teško je i zamisliti da će bolju priliku od ove ikada i imati. 

G2 Esports će svoj meč igrati u nedjelju u 17 sati. Svi četvrtfinalni mečevi igrat će se u Palaciju Vistalegre u Madridu, dok će se finali održati u AccorHotels Areni u Parizu. Kompletan raspored možete pogledati na službenim stranicama natjecanja. 

Pročitajte više