Evo što slijedi hrvatskoj reprezentaciji nakon ispadanja iz Davis Cupa

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

HRVATSKI tenisači nisu se uspjeli ovog tjedna u Splitu izboriti za četvrtfinale Davis Cupa pa će nakon dvije uspješne godine (finale i polufinale) propustiti završni turnir u Malagi krajem studenog. Umjesto toga, prvo iduće okupljanje naše reprezentacije bit će u veljači iduće godine.

Tada će na rasporedu biti kvalifikacije za grupnu fazu, u kojoj je Hrvatska ovog tjedna ispala porazima od SAD-a i Finske. Samo pobjednik i finalist Davis Cupa izravno će se plasirati u grupnu fazu, uz dvije ekipe koje će dobiti pozivnicu. Ostalih 12 od najboljih 16 reprezentacija igrat će kvalifikacije s 12 najboljih ekipa iz Grupe 1.

Male šanse za pozivnicu ili čak promjenu sustava

Postoji šansa da Hrvatska bude jedna od dvije reprezentacije koje će dobiti pozivnicu, ali šanse za to gotovo su nikakve jer postoji puno atraktivnijih ekipa od naše, a ako je nije dobila za ovu godinu, nakon što je u prethodne dvije igrala finale i polufinale, izvjesno je da neće ni ove.

Ipak, postoji i druga opcija, a to je promjena sustava natjecanja. ITF-u istječe partnerstvo s grupacijom Kosmos koja je uvela ovakav sustav, prema kojem osam najboljih reprezentacija igra završni turnir na jednome mjestu. Ipak, nije realno da se sustav mijenja kad su do nove sezone ostala samo četiri mjeseca, a zasad nema nikakvih službenih prijedloga za promjene.

Pročitajte više