SAGA O NEYMARU

Evo zašto je zapravo propao Neymarov povratak u Barcelonu

Foto: Getty Images

NAKON višemjesečnih razgovora, blefiranja, glumatanja, tvrdnji i protutvrdnji, došli smo, barem trenutačno, do kraja puta. Neymar će ostati u Paris Saint-Germainu. Dok se prašina sliježe, vrijedi napomenuti da je osoba najmanje iznenađena ovim scenarijem upravo napadač PSG-a, koji je unatoč višemjesečnim nastojanjima da napusti klub od prvog dana ovog ljeta strahovao da je ovaj posao osuđen na propast, za BBC Sport piše stručnjak za španjolski nogomet Guillem Balague.

Minimalni uvjet za uspješan ishod bilo koje prodajne transakcije, bez obzira na to radi li se o metru konopca ili nogometašu-milijarderu, svakako su voljni kupac ili entuzijastični prodavatelj, ili po mogućnosti obojica. U ovom slučaju, međutim, Barcelona je osjetila da francuski prvak zapravo nikad nije želio prodati, dok je PSG od prvog dana smatrao da španjolski velikan nema namjeru kupiti.

Upravo je to obostrano nepovjerenje potkopavalo pregovore od početka. Čak i u zamršenoj, konspirativnoj i mučnoj djelatnosti poput pregovora o nogometnom transferu, bez toga je teško dovesti posao do sklapanja.

Kako smo, dakle, došli do toga?

U travnju je 27-godišnji Brazilac, koji je u Francusku stigao iz Barcelone u rekordnom transferu u kolovozu 2017. godine, vrijednom 200 milijuna funti, započeo pregovore o obnovi svog ugovora s PSG-om. Nažalost, bilo je nekoliko manjih pitanja, koja su ga činila nesretnim: neispunjena PSG-ova obećanja, zvižduci nekih navijača, svađa s kolegom napadačem Edinsonom Cavanijem oko toga tko će izvoditi kaznene udarce, unutarnje podjele u svlačionici, osjećaj da navijači više vole Cavanija nego njega te da ga suci ne štite dovoljno.

U siječnju je Neymar nakon tri prekršaja zaredom Anthonyja Goncalvesa, od kojih je svaki bio za žuti karton, a nije dosuđen nijedan, zadobio ozljedu stopala zbog koje je propustio 18 utakmica. Nije bio impresioniran. Unatoč tome što se može pohvaliti jednom od najboljih momčadi svijeta, neki igrači smatrali su da je PSG zlatni kavez, a manjak konkurencije u slaboj francuskoj Ligue 1 stvorio je svađalačku i napetu atmosferu u svlačionici.

Neymar voli Pariz (tko ga ne bi volio?) pa je pregovarao o novom ugovoru unatoč zabrinutosti i kratkotrajnom flertu s povratkom na Nou Camp. Međutim, nešto se dogodilo ubrzo nakon što je u svibnju Barcelona izgubila polufinale Lige prvaka protiv Liverpoola.

Messiju su rekli da se Neymar vraća, a da Griezmann ne dolazi

Kapetanima Barcelone, Lionelu Messiju, Gerardu Piqueu, Sergiju Busquetsu, Sergiju Robertu i Luisu Suarezu, predsjednik Josep Maria Bartomeu rekao je kako će klub ne samo pokušati vratiti Neymara, nego i kako je uvjeren da će se on vratiti. Neymaru su igrači s kojima je redovito u komunikaciji (Messi, Pique i Suarez) rekli da će se dogovor realizirati i da je potreban Barceloni kako bi ponovno osvojila Ligu prvaka. To je Brazilcu ušlo pod kožu, posebice zato što nikad nije bio sasvim uvjeren u ispravnost odluke da napusti Nou Camp.

Messi (32) je također sugerirao da s obzirom na njegovu dob, Neymar vjerojatno može postati središte Barcelonina svemira za sljedećih nekoliko godina.

I tako je počelo.

U tom trenutku, starijim je igračima Barcelone rečeno da klub nije potpisao ugovor s napadačem madridskog Atletica Antoineom Griezmannom, ali su njihovi konkurenti iz La Lige javno rekli kako su vidjeli dokumente koji potvrđuju da je dogovor sklopljen još u ožujku. Problem je bio u tome što su svi oko Neymara pomislili da Barcelona nema novca, posebice ako je, kako su sumnjali, posao s Griezmannom bio gotov.

Barcelona je morala uzeti šestomjesečni zajam bez pokrića na 35 milijuna eura kako bi dovela francuskog reprezentativca, pa se može zamisliti kakve bi bile financijske posljedice po klub imalo dovođenje Neymara.

Leonardo je morao okrenuti ploču

U međuvremenu je PSG-ov sportski direktor Leonardo, koji se u lipnju vratio u klub, zamutio vodu svojim omalovažavajućim komentarom na račun brazilskog nogometaša pred svima ostalima, što je dovelo do točke da je Neymar prestao razgovarati s njim. Leonardo je prekasno shvatio da je prešao granicu, pa je počeo s hvalospjevima o Neymaru i pokrenuo strategiju konfuzije koje se držao u posljednja četiri mjeseca.

Od početka je Barcelona osjećala da sportski direktor PSG-a govori jedno njima i igraču, a istodobno slijedi instrukcije vlasnika francuskog kluba da se Neymaru ne smije dopustiti odlazak ni pod kojim okolnostima. Budući da iz Barcelone nije stigla nikakva pismena ponuda, Neymaru je svanulo da od transfera možda neće biti ništa, pa se sastao s klupskim dužnosnicima nekoliko dana prije prve utakmice u sezoni i pristao igrati. Dan prije utakmice, Leonardo ga je zamolio da objavi kako više ne želi otići. Neymar je to odbio, rekavši PSG-u kako je spreman igrati, ali se ne želi javno izjašnjavati.

To i ne čudi. Poruke koje su stizale iz Barcelone i njegovih bivših suigrača govorile su mu da bude uporan zato što će se transfer dogoditi. Zapravo, Barcelona je svima željela pokazati kako je predana u ovom poslu. Katalonski je klub inzistirao da su detalji puta u Pariz nekih njegovih ključnih ljudi (ali ne i Bartomeua) prije osam dana iscurili iz drugih izvora, ali to Barceloni nije naštetilo, jer je pokazala koliko se trudi.

Rakitić i Todibo nevoljko pristali na transfer, Dembele nije htio ni čuti

Suština je sljedeća, ako Barcelona želi Neymara, to će ju koštati 215 milijuna eura. Barcelona je PSG-u rekla kako će u dogovor morati biti uključeni i neki igrači. Naposljetku, 27. kolovoza, Barcelona je poslala jedinu pismenu ponudu: 115 milijuna eura u gotovini, 15 milijuna eura u bonusima i tri igrača.

PSG je odlučio da to moraju biti branič Jean-Clair Todibo, hrvatski veznjak Ivan Rakitić (obojica su nevoljko pristala na selidbu), te napadač Ousmane Dembele na posudbu, iako je on odmah rekao: "Ne, hvala". Francuski reprezentativac ni u jednom trenutku nije pristao na transfer. Nakratko su posrednici pomislili da će se možda predomisliti i Dembele je četiri puta razgovarao s PSG-ovim trenerom Thomasom Tuchelom, ali francuski klub nije potezao pitanje 22-godišnjeg nogometaša ili pokušavao dogovoriti uvjete, što je Barceloni ponovno ukazivalo da francuski klub nije bio posebno zainteresiran za posao.

Unatoč tome, razgovori su nastavljeni. PSG je razmatrao pitanje bolje ponude od 15 milijuna eura bonusa i onda, nakon što je i to dogovoreno, izjavio da želi 150 milijuna eura u gotovini, umjesto 130 milijuna plus bonusi. Neymarova reakcija u pismu klubu bila je – nema problema. Brazilski nogometaš ponudio je da će u četiri rate po pet milijuna eura platiti manjak. Međutim, nekoliko minuta nakon što je poruka pristigla, PSG je rekao Neymaru kako Francuski nogometni savez ne dopušta igračima takve isplate.

Real se samo htio riješiti nekih igrača i oteti Neymara Barci ispred nosa

U međuvremenu je Real Madrid, koji je na kraju rekao kako i nije bio posebno zainteresiran, podignuo glavu i ponudio 100 milijuna funti te Garetha Balea, Jamesa Rodrigueza i Keylora Navasa. Pogled na Baleovu plaću bio je dovoljan da zaustavi tu ideju, a velški napadač ionako nije imao namjeru otići. Zapravo, PSG je oduvijek osjećao da Real samo želi jeftino doći do Neymara i istodobno se riješiti nekih svojih igrača te svojim navijačima dati dobar osjećaj da je oteo nogometaša glavnim suparnicima ispred nosa.

Talijanski prvak Juventus također je ušao u utrku i ponudio 100 milijuna eura i napadača Paula Dybalu, ali PSG je to također odbio. Nijedan klub Premier lige nije uputio ponudu, iako se Manchester United raspitivao o Neymaru u vrijeme dok je igrao za Barcelonu i imao odštetnu klauzulu od 190 milijuna eura. Neymar je tada odbio transfer.

Na kraju, Neymarov je odgovor na pitanje gdje bi želio igrati bio "Španjolska", što je ukazivalo na to da ne bi imao ništa protiv bilo kojeg velikana La Lige. Mudro je odlučio da neće izgovoriti ime Barcelone ili bilo kojeg drugog kluba, jer bi u slučaju da od transfera ne bude ništa, kao što se i dogodilo, ispao smiješan.

Je li Barcelona željela Neymara dovoljno jako? Vrijedi napomenuti da je, kad je trebalo uvjeriti Frenkieja de Jonga iz Ajaxa da potpiše ugovor s Barcelonom, nizozemskog veznjaka posjetio Bartomeu i zaključio posao. Ni u jednom trenutku tijekom pregovora o Neymaru, Bartomeu se nije susreo sa svojim kolegom iz PSG-a Nasserom Al-Khelaifijem, igračem ili njegovim ocem. Nadalje, jedan od originalnih prijedloga iz Barcelone (ne u pisanoj formi) bio je Philippe Coutinho plus gotovina, što je PSG odmah odbio kao "dobar vic".

Čini se da Barcelona nije učinila sve što je mogla kako bi se transfer realizirao.

Bartomeu nije mogao izgubiti

Umnogome je to bila dobitna situacija za Bartomeua. Transfer se nije dogodio, pa on sada može slegnuti ramenima i reći "eto, pokušali smo", a oni koji nisu željeli povratak igrača koji je dvaput Barcelonu doveo do suda, ostali su zadovoljni. Da se transfer realizirao, Barcelona je vjerovala da može zatvoriti financijsku konstrukciju, unatoč ionako velikom opterećenju kluba, koji je dužan oko 600 milijuna eura.

Osim što bi trebalo dosta financijskog inženjeringa da se transfer dogodi, uključujući i otpuštanje dvojice najbolje plaćenih igrača, struktura plaća na Nou Campu bila je potencijalna glavobolja, zato što je Barcelona dosegnula limit. Nitko nije mogao biti siguran da će La Liga odobriti dovođenje Neymara, s obzirom na propise o financijskom fair playu.

Znalo se da će pregovori biti komplicirani, s obzirom na to da u Francuskoj nije bilo klauzula o otkupu. Zanimljivo je da će Neymar sljedeće godine proslaviti tri sezone boravka u PSG-u, pa prema pravilima FIFA-e, može otkupiti svoj ugovor za iznos kojeg određuje sud. Ako stvari za Neymara pođu po zlu, to bi mogao biti njegov sljedeći korak. Međutim, nije još sve propalo, jer ako ništa drugo i dalje uživa u produktivnom odnosu punom poštovanja s PSG-ovim trenerom Tuchelom, koji će se nastaviti sad kad je sve gotovo.

Ostaje vidjeti kako će reagirati razni Barcelonini igrači koji su bili dijelom pregovora. Hoće li Dembele biti proglašen žrtvenim jarcem zato što je odbio transfer? Kako će na ostanak gledati igrači kojima je Barcelona praktički rekla da joj više nisu potrebni? Kako će se osjećati igrači koji su pomislili da će ove sezone uz njih igrati i Neymar? Hoće li Barcelona ponovno, ali ovaj put ozbiljno, pokušati dovesti Neymara?

Vrijeme će pokazati.
 

Pročitajte više