Povijesna prodaja Formule 1 u poslu vrijednom osam milijardi dolara

Foto: Getty Images / Guliver Image

LIBERTY MEDIA CORPORATION potvrdila je preuzimanje Formule 1 i plan otkupa dionica većinskih vlasnika CVC Capital Partnersa. Chase Carey imenovan je predsjednikom, a Bernie Ecclestone ostaje na mjestu izvršnog direktora još tri godine.

Liberty Media preuzima 18,7 posto Formule 1 vrijednosti 746 milijuna dolara, a na kraju će preuzeti 100 posto tvrtke Delta Topco, roditeljske kompanije Formule 1.

Dok ne dođe do završetka preuzimanja u prvom kvartalu 2017, CVC Funds i dalje će biti većinski vlasnik Formule 1. Kad preuzimanje završi, Liberty Media postat će vlasnik najvećeg udjela (35.3 posto), a CVC će imati 24.7 posto udjela nakon prodaje 13.4 posto dionica.

"Nakon završetka preuzimanja, Liberty Media posjedovat će Formulu 1 koja će postati dio Liberty Media Group te koja će se preimenovati u Formula One Group. Konzorcij prodavača predvođen CVC grupom posjedovat će otprilike 65 posto Formula One Group i imat će predstavnika u odboru Formule 1 kako bi bili potpora Liberty Media u nastavku razvoja potencijala ovoga sporta. Delta Topco imenovao je Chase Careya kao novog predsjednika Formule 1 koji će tako naslijediti Petera Brabeck-Letmathea koji će ostati u odboru kao neizvršni direktor", stoji u priopćenju.

Liberty Media uložit će 4,4 milijarde dolara u dionice i pokriti 4.1 milijardu dolara duga u ugovoru koji će se potpisati početkom 2017. i koji je ukupno težak oko 8 milijardi dolara.

Carey: Formula 1 se mora razvijati

Ecclestone je poželio dobrodošlicu novim vlasnicima i izrazio zadovoljstvo što će surađivati s njima, a predsjednik Liberty Media Greg Maffel rekao je da je uzbuđen što je njegova tvrtka postala dio Formule 1. Također, novi predsjednik Formule 1 Chase Carey oduševljen je novom ulogom.

"Oduševljen sam što ću preuzeti ulogu predsjednika Formule 1 i što ću imati priliku raditi s Bernie Ecclestoneom, CVC i Liberty Media. Veliki sam obožavatelj Formule 1 kao jedinstvene globalne sportsko zabavne franšize koja privlači stotine milijuna gledatelja diljem svijeta. Vidim sjajnu priliku kako bi pomogao Formuli 1 da se nastavi razvijati, od čega će koristi imati sam sport, navijači, momčadi i ulagači", rekao je Carey, dok Donald Mackenzie, potpredsjednik CVC grupe, smatra da će Ecclestone i Carey biti sjajni za Formulu 1.

"Chaseovo iskustvo i znanje o sportu, medijima i zabavnoj industriji je neprocjenjivo i vrlo smo sretni što smo osigurali njegove usluge. Bernie je godinama bio sjajan CEO, a kombinirane vještine Chasea i Bernieja znače da bi se uspjeh trebao nastaviti".

Libert Media pokrit će dug F1 od 4,1 milijarde dolara 

Liberty Media istaknula je ključna područja rasta na koja će se usredotočiti za ‘dobrobit svih dioničara’ nakon što dovrše preuzimanje većinskog udjela u Formuli 1. Vlasnik John Malone pokrit će trenutni dug F1 od 4,1 milijarde dolara i kupiti još 4,4 milijarde u dionicama, što daje vrijednost ugovora veću od osam milijardi dolara.

Liberty Media opisala je ulaganje u Formulu 1 kao "model niskog rizika s dugoročnim ugovorom", a procjenjuju da će u idućih deset godina imati oko 9,3 milijarde prihoda.

Ecclestone: Libertyju ovo nije hobi

CVC Capital Partners su posljednjih deset godina većinski vlasnik Formule 1, a nakon prodaje 13.4 posto udjela tvrtki Liberty Media postat će drugi najveći vlasnik s 24.7 posto udjela.

Uskoro bivše vlasnike Formule 1 često su kritizirali da su u projekt ušli isključivo s idejom zarade, a ne i razvoja sporta dok je Force Indijin Bob Fernley prije tri godine izjavio da CVC "siluje sport" i da su "odradili apsolutno užasan posao". Bernie Ecclestone upozorava da bi situacija s novim vlasnicima mogla biti vrlo slična kao i sa starim.

"Ne znam zašto je itko uopće kritizirao CVC jer su bili suvlasnici, a ne menadžment. Kupili su tvrtku kako bi zaradili novac i to će biti cilj i Libertyju. Oni na to ne gledaju kao na hobi i po tome neće biti ništa drukčiji od CVC-a", rekao je Ecclestone.

 

Pročitajte više