ukrajina sport

F1 momčad izbacila sina ruskog milijardera i Putinovog prijatelja

Foto: Profimedia

HAAS, američka momčad Formule 1, prekinuo je ugovor s ruskim vozačem Nikitom Mazepinom (22) i sponzorom, ruskim kemijskim divom Uralkalijem. To je tvrtka njegovog oca, milijardera Dmitrija Mazepina, inače bliskog Vladimiru Putinu. Momčad koju vodi Gunther Steiner vijest o prekidu suradnje s Rusima objavila je kratkim postom na društvenim mrežama:

"Momčad Formule 1 Haas odlučila je odmah prekinuti ugovore sa sponzorom Uralkalijem i vozačem Nikitom Mazepinom. Kao dio zajednice F1, naša momčad šokirana je i rastužena invazijom na Ukrajinu i želi da se sukob riješi mirno."

Ranije ovog tjedna FIA je Mazepinu dopustila natjecanje u sezoni 2022., koja počinje 20. ožujka u Bahreinu, iako je MOO zahtijevao da se ruski vozači izbace iz međunarodnih natjecanja. Motorsport UK objavio je da Mazepin neće smjeti nastupiti na Velikoj nagradi Velike Britanije. Osim toga, F1 je do daljnjega iz kalendara izbacila ruski Grand Prix.

Nitko u Formuli neće žaliti za omraženim tatinim sinom

Tako je ovakva odluka Haasa logična i sada traži novog partnera Micku Schumacheru. Premda mu je Mazepin bio momčadski kolega, Schumi mlađi je jedan od mnogih koji neće žaliti zbog izbacivanja Rusa iz momčadi, koje praktički znači i njegov odlazak iz Formule 1 općenito.

Mazepin je bio najomraženiji lik u Formuli 1, notoran kao loš vozač, izazivač nesreća i najprije "tatin sin", jer mjesto među najboljim vozačima svijeta nije zaslužio, nego mu ga je otac kupio. Točnije, ruski milijarder plaćao je Haasu da mu sin vozi za njega.

Međutim, posljednjih desetak dana nitko izvan Putinovog carstva i njegovih malobrojnih saveznika ne želi imati posla s oligarsima bliskima agresoru koji brutalno napada Ukrajinu, a svijetu prijeti nuklearnim ratom.

Pročitajte više