F1 prijeti bojkotom europskih utrka

SVEGA sedam tjedana prije početka nove sezone formule 1, čelnici momčadi najavili su bojkot europskih utrka.

Razlog takvoj najavi je novi Zakon o privođenju osoba, European Arrest Warrant (EAW), koji će zamijeniti dosadašnje pojedinačne zakone o izručivanju osoba između samih zemalja članica Europske unije. Od zemalja koje su domaćini utrka F1 od prvog siječnja EAW je na snazi u Španjolskoj, Velikoj Britaniji i Belgiji, a do ožujka zakon će zaživiti u Francuskoj, Njemačkoj i Italiji.

Za formulu 1 je on značajan jer u slučaju nesreće ili smrti vozača policija može privesti čelnike momčadi.

"Zamolio sam nacionalne auto-moto federacije da pokušaju u svojim zemljama sport isključiti iz novog zakona. Pokušat ćemo pregovorima s EU riješiti ovaj problem," poručio je predsjednik Međunarodne automobilističke federacije (FIA), Max Mosley, dodavši: "razmišljamo i o bojkotu europskih utrka."

FIA je kao primjer navela smrt Brazilca Ayrtona Senne 1994. godine u Imoli, kada je talijansko tužiteljstvo podiglo tužbu protiv konstruktora bolida Adriana Neweya i direktora momčadi Patrickau Heada. Čelnici momčadi strahuju kako bi lokalne vlasti u slučaju nove nesreće privele vodeće ljude momčadi te ih zadržali u pritvoru do početka suđenja.

Pročitajte više