FA: Nećemo stranca za izbornika!

POUČENI iskustvom sa Svenom Goranom Erikssonom, čelnici engleskog nogometnog saveza (FA) čvrsto su odlučili da sljedeći prvi čovjek nacionalnog ponosa "mora biti Britanac".

Predsjednik Premier lige Dave Richards jedan je od tri člana tijela koje će izabrati nasljednika Šveđanina na čelu Gordog Albiona i otvoreno tvrdi: "Vrijeme je za Britanskog "Bossa", nekoga tko razumije strast, vjeru i predanost ove nacije nogometu. Nema razlike između Engleza i Britanca", a na BBC-u misle da se napomena na kraj izjave odnosi na uspješnog managera Celtica Martina ONeilla, koji je trenutno bez angažmana.

Richards je tako proširio suverenitet britanske krune i na Irca ONeilla,  kojeg se smatra glavnim favoritom za mjesto na klupi reprezentacije.

Nekadašnji reprezentativac Stuart Pearce, sada strateg Manchester Citya, Alan Curbishley iz Charltona i Sam Allardyce, manager Boltona, također su na listi kandidata koji zadovoljavaju etničke kriterije postavljene od strane tijela koje će 27 veljače donijeti odluku.

"Najveća smo nacija na svijetu koja igra ovu igru i trebamo nekoga da nas pokrene.", dramatično i ponosno je dodao Richards. Prije dolaska novog izbornika, po njegovim riječima preostaje još samo jedna "sitnica": "Prvo moramo na ljeto osvojiti Svjetsko prvenstvo".

"Pokrenimo Englesku", novi je dakle projekt, u kojem, ako je suditi po kriteriju "krvi i tla" nema mjesta čak ni za Guusa Hiddinka, ili pak Luisa Felipea Scolarija, koji je na ljeto slobodan i koji se otvoreno nudi Englezima.

Možda da Englezi pokušaju sa "trenerom svih trenera"? Nedvojbeno je da nema pasoš Njezinog Veličanstva, ali raspišu li kakav "Zajam za Englesku", barem mogu očekivati dobru dotaciju od Cheerokeya.

Z.A.

Pročitajte više